LÍMITS ECOLÒGICS DEL TURISME
El bloc de Raül Valls
Sobre la recerca d'alternatives en els límits ecològics de les activitats recreatives
Llicenciat en Filosofia per la UAB, membre d'Alba Sud, del Centre per a la Sostenibilitat Territorial i activista en defensa del territori, sindicalista de CCOO i lector incansable de les diverses tradicions d'emancipació de la humanitat. En aquest espai pretenc crear un espai de reflexió, dubte i coneixement per a entendre la crisi actual i buscar alternatives possibles que posin en qüestió la idea de progrés imperant. Acostar els vells i els nous moviments socials difonent propostes que els enforteixin i que facilitin una nova hegemonia social. Treballar per una transició cap a un vida col·lectivista i una manera diferent d'entendre i entendre'ns amb el nostre entorn natural.
-
Un turisme encadenat?: reflexions entorn del llibre “Bailar encadenados” de Jorge Riechmann
Les pàgines que segueixen, més que una ressenya clàssica dirigida a incitar a la necessària lectura del treball del nostre estimat amic Jorge Riechmann, són un intent de mobilitzar el seu argumentari per a abordar el relliscós terreny de la llibertat en l'univers del turisme.
21-09-2023
-
Turisme i proximitat a l'Escola d'Estiu d'Alba Sud 2023
A la taula rodona van participar Nora Müller (UIB), Enrique Navarro (UMA), Jordi Gascón (UB) i Inma Díaz-Soria (UAB), i va ser moderada per Macià Blàzquez (UIB/Alba Sud). En ella es va abordar la imperiosa necessitat que tenim de relocalitzar en la proximitat als llocs de residència nostres les formes d'oci turístic.
31-08-2023
-
Camins transitables per al decreixement: del què al com
En el debat sobre el decreixement ha vist la llum una interessant i valent exposició propositiva. A “Decrecimiento: del qué al cómo. Propuestas para el Estado español” (Icaria, Barcelona, 2023), Luis González Reyes i Adrián Almazán, s’atreveixen a imaginar camins possibles per a la transició ecosocial.
01-08-2023
-
Recuperació de la memòria a Barcelona: La Model i la Comissaria de Via Laietana
L’antiga presó de La Model i l’actual Comissaria de Via Laietana són dos espais amb una memòria en comú que podrien esdevenir referents en la recuperació de la memòria de la ciutat. Amb el projecte de La Model ja iniciat, discutim les diferències d’usos d’aquests dos espais i la potencialitat de vincular-los als turismes de proximitat.
04-05-2023
-
Agroturisme de proximitat a Catalunya
L’agroturisme és una de les possibilitats més potents que ens ofereixen els turismes de proximitat. Destaquem tres experiències catalanes que mostres com s’han enfortit diverses iniciatives econòmiques de caire familiar que han introduït el turisme com a complement de les activitats agropecuàries.
28-02-2023
-
Turisme i memòria: idees i reflexions per a avançar cap a un horitzó postcapitalista
El turisme de memòria pot tenir efectes positius en afavorir el record entre àmplies capes de la població, però no està exempt de riscos i pràctiques que cal problematitzar. Proposem una sèrie de recomanacions sobre com hauria de ser la relació entre llocs de memòria i turisme.
13-12-2022
-
Turisme i memòria: una estranya parella?
Totes les relacions complicades comporten riscos i oportunitats. Aquest és el cas del turisme de memòria o dels llocs de memòria organitzats com a al·licients turístics. Un maridatge no exempt de problemes sobre el qual és necessària una reflexió pausada.
22-11-2022
-
Els gorgs, espais paradigmàtics per repensar els límits turístics
El bany recreatiu i les activitats d’esports d’aventura en rius i gorgs ens mostren els límits de la nostra relació amb la natura. Prendre consciència dels impactes i del deteriorament causat ens ajuda a repensar un oci turístic que no comprometi els valors ecològics d’uns espais extraordinàriament fràgils.
29-09-2022
-
Camp de treball juvenil sobre les rutes dels maquis: lleure, proximitat i memòria democràtica
L'organització del lleure d’estiu conforma un espai d’educació no formal que permet realitzar activitats lúdiques de proximitat vinculades a la recuperació de la memòria democràtica. Analitzem l’experiència del camp de treball sobre les rutes del maquis a la Vall d’en Bas a Catalunya.
24-08-2022
-
Illes Açores, nova frontera de la massificació turística
Sota la inofensiva etiqueta de "turisme de natura", les illes Açores s'enfronten a un procés de turistificació massiva que pot replicar les experiències negatives d'altres arxipèlags on la valorització mercantil del paisatge i la cultura poden acabar sent un regal enverinat per a les poblacions locals.
07-06-2022
-
Un turisme per a majories socials a la Catalunya republicana: la Ciutat del Repòs i les Vacances del GATCPAC
La proclamació de la II República espanyola l’any 1931 va suposar l’aparició de multitud de projectes innovadors. A l'escalf de les conquestes del moviment obrer al voltant del temps de lleure i les vacances pagades sorgirà la necessitat d'ordenar "el descans de les masses".
10-05-2022
-
Turismes de proximitat: propostes per a una transició ecosocial
Ressenya del llibre “Turismos de proximidad. Un plural en disputa”, editat per Ernest Cañada i Carla Izcara (Icaria Editorial, Barcelona, 2021) a iniciativa d’Alba Sud. La transició ecosocial necessita propostes alternatives en tots els terrenys de l’activitat humana, també en el turisme, i aquest llibre ajuda a obrir el debat.
19-04-2022
-
Rutes del maquis a Catalunya: la recuperació d’una història oblidada
El projecte de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya de recuperació de les rutes dels maquis llança una proposta d’oci cultural adreçat a un visitant de proximitat que vol gaudir d’una experiència enriquidora en el medi natural basada en la recuperació de la memòria històrica.
24-03-2022
-
Sadernes, del caos a la regulació
Sadernes, a l’Alta Garrotxa (Catalunya), ha esdevingut les darreres dècades una sort de “zona zero” dels impactes ambientals del turisme de proximitat, però també un indret on s’estan impulsant diferents iniciatives públiques per compatibilitzar lleure i preservació dels valors naturals.
22-02-2022
-
Prohibit aparcar! Turisme de proximitat i hiperfreqüentació
El turisme de proximitat, si vol ser una alternativa realista davant la crisi ambiental i energètica, haurà de resoldre tot un seguit de conflictes que amenacen la seva validesa ecosocial i que de no ser resolts suposarien replicar els mateixos problemes ecològics i socials que afecten el turisme de gran distància.
24-01-2022
-
David Harvey al CCCB: la cerca del funcionament subterrani de les coses
Crònica de la intervenció del geògraf marxista a Barcelona, en la qual va desenvolupar la seva anàlisi sobre el funcionament del capitalisme actual, base per entendre fenòmens com l'expansió creixent del turisme.
19-11-2016
-
La mobilitat d’Olot en el tombant de segle: perills i oportunitats
La proposta de construcció d’un cinturó de dos carrils per banda al voltant d’Olot revifa la polèmica sobre el model territorial de la Garrotxa que fa uns anys va provocar l’eix de Bracons a la Vall d’en Bas i Les Preses.
22-06-2016
-
De les pedres a les persones: els tossols del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
El llibre de Llorenç Planagumà, Francesc de Bolós i Ona Corominas és una oportunitat per discutir sobre como fer ciència compromesa amb els seu entorn, en la perspectiva d’una nova cultura del territori.
08-12-2015
-
“Las que limpian los hoteles” o la necessitat d’una nova política de classe
Al seu llibre Ernest Cañada posa una primera pedra en un camí de dignitat i d'orgull de classe. Donar llum i visibilitzar aquestes "històries ocultes de la precarietat laboral" és una acció d'importants efectes polítics.11-11-2015
-
Per unes infraestructures al servei de les necessitats de la gent del territori
Convidat pel Centre per la Sostenibilitat per analitzar les variants d’Olot, Bianya i Les Presses a la Garrotxa, l'enginyer i urbanista Francesc Magrinyà va defensar la necessitat d’una nova cultura de les infraestructures de mobilitat.
30-01-2015
-
Crisi ecològica: el tema del nostre temps
La reconstrucció de polítiques que facin front a les necessitats de les majories empobrides per la gestió fraudulenta de la crisi no pot obviar els límits del planeta i la destrucció dels recursos naturals en la que hem estat immersos.
26-11-2014
-
Les cambreres de pis de Lloret de Mar discuteixen sobre la seva situació laboral
L'acte va comptar amb la intervenció de l'Eulalia Corralero, cambrera de pis al municipi i delegada sindical de CCOO, i d'Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i col.laborador de la Rel-UITA.
24-11-2014
-
Fer front a la degradació dels territoris periurbans
El municipi de Vidreres, a Girona, mostra la situació de degradació que viuen molts espais que es van veure arrasats per la lògica del progressisme destructiu, i que ara amb crisi han quedat en terra de ningú.
05-09-2014
-
Una democràcia de propietaris rurals?
Resposta a l’article d’Àlex Serrahima, assessor jurídic del Consorci Forestal de Catalunya, sobre les seves crítiques a la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya.
01-08-2014
-
Els BID, nova frontera de la privatització urbana i la destrucció de la democràcia
El recent anunci que el govern del Partit Popular vol promoure un canvi en el model de gestió de barris o districtes urbans per cedir-la a mans privades ha despertat nombroses inquietuds.
30-06-2014
-
Una Nova Cultura del Territori enfront el turbocapitalisme destructiu
La velocitat i manca de control de les poblacions locals sobre les transformacions territorials són dues variables clau per entendre millor les resistències davant determinades obres “modernitzadores”.
03-06-2014
-
Diàleg sobre agroturisme i noves oportunitats per al medi rural a Biocultura 2014
Organitzat per la Fundación Ecoagroturismo, el passat 9 de maig van intervenir a Barcelona Ernest Cañada (Alba Sud-CST), Severino Garcia (Fundación Ecoagroturismo), Llorenç Planagumà (Tosca) i Vanesa Freixa (Montanyanes).
13-05-2014
-
Desmuntant BCN World
El passat dissabte 26 d’abril al Centre Cívic del Pati Llimona (Barcelona) l’Assemblea Aturem BCN World, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i Alba Sud van organitzar un seminari per analitzar críticament aquest mega-projecte.
28-04-2014
-
Reflexions crítiques al voltant dels cinc d’anys del Túnel de Bracons
Cinc anys són ja un període suficient per començar a fer valoracions del que es va dir que implicaria Bracons i què ha estat realment. Cal veure a la llum del temps si aquesta suposada “rendibilitat” ha estat real.
02-04-2014
-
Els moviments en defensa del territori davant el mantra de la competitivitat econòmica
El moviment ecologista ha denunciat els projectes d’infraestructures, sobretot de mobilitat, per l’impacte ambiental i la destrossa del territori que suposaven, però li ha estat difícil respondre els arguments sobre la seva competitivitat econòmica.
13-01-2014
-
Repolititzar la vida quotidiana
Durant dècades accedir a majors cotes de consum es va convertir en l'objectiu principal i gairebé únic de sindicats i organitzacions d'esquerra. Però res va ser més anestèsic primer, i embrutidor després, que aquesta falsa creença d'estar nedant a favor del corrent del "creixement econòmic".
01-12-2013
-
Lampedusa: l’autèntic rostre de la classe dominant
La mort de desenes d'emigrants a Lampedusa mostra en realitat la cara desfigurada de la classe dominant. Un rostre que no és altre que el deteriorament moral d'una elit disposada a fer el que sigui per mantenir el seu poder i riquesa.
10-10-2013
-
A propòsit de “Chavs”, d’Owen Jones
La demonització de la classe obrera, analitzada per al cas anglès al llibre publicat per Capitán Swing, és el correlat final d'una ofensiva que va impulsar el neoliberalisme durant els anys 80. Com va ser possible aquesta derrota? Què explica la vulnerabilitat de les classes treballadores? Què ha significat?
26-09-2013
-
Fracking i llocs de treball
El debat sobre el fracking afecta també al món del treball. Els sindicats no es poden mantenir aliens i menys ser còmplices d’aquesta nova frontera del model extractivista. Hem de tenir les nostres pròpies propostes de transició ecològica.
13-09-2013
-
De la reacció a la proposta: la dialèctica entre ciència i moviment social
Els moviments ecologistes i en defensa del territori han estat capaços de posar els interessos de la majoria, i de les generacions futures, com a motor de la protesta i la proposta alternativa.
07-08-2013
-
Un pas enrere per fer-ne dos endavant o com salvar el progrés
El futur pel que lluitem, un socialisme en pau amb el planeta i igualitari, no es pot concebre com una Arcàdia feliç d'abundància i malbaratament, sinó com una societat basada en la vida col.lectiva, l'austeritat, la proximitat i la lentitud.
09-07-2013
-
Una planificació territorial per un territori segur i saludable
El debat generat arran les recent inundacions a la Vall d’Aran no ha tingut prou en compte una visió àmplia, fora de la lògica tecnocràtica, autoritària i “desarrollista”, que està en l’origen dels impactes d’aquest tipus de fenòmens naturals.
27-06-2013
-
Turisme sostenible i de proximitat contra turisme destructiu
En un context marcat per la fi del petroli barat, i crisi del model de transport aeri amb el que s’ha basat la indústria turística, repensar el sector des de la “proximitat” esdevé una oportunitat i, al mateix temps, una necessitat.
16-06-2013
-
Infraestructures, creixement i benestar: el gran engany dels de dalt
El tsunami urbanitzador ha acabat sent un gran desastre social, econòmic i ambiental. A més, comencem a saber detalls de les vinculacions corruptes entre les grans empreses constructores i part de la classe política, catalana i espanyola.
30-05-2013
-
De la desfeta del jo egoista a l’esperança col·lectivista
El neoliberalisme ha exalçat un model humà que entronitza un jo expansiu i excloent, un discurs de menyspreu a tot el col.lectiu. És urgent invertir la situació i insistir que no hi ha un jo possible ni desitjable, sense un nosaltres.
28-05-2013
-
La “cultura del no” o la racionalitat fragmentada
La creixent pressió per la recerca de gas i petroli a través del fracking en un context de dependència cap a les energies fòssils dóna peu a una reflexió sobre la lògica perversa i suïcida de les racionalitats a curt termini amb les que es mou el pensament neoliberal dominant.
22-05-2013
-
Un fantasma volta per Europa...
El que el 1848 era un gran desig i una necessitat urgent ho és avui encara més. Ens juguem la pau entre pobles i la pau actual i futura amb el planeta. Les raons per transformar la societat i posar final a la irracionalitat capitalista son ara més urgents que mai.
29-04-2013
-
Treballar sense destruir el territori
El 10 d'abril de 2013 es discutia al Parlament de Catalunya una proposta per prohibir per llei el fracking. Va ser rebutjada amb els vots de Convergència i Unió i el Partit Popular. Mentrestant, a les portes del Parlament es concentraven diferents col.lectius.
11-04-2013
-
No hi haurà Nova Cultura del Territori sense una Nova Cultura de l’Energia
Intervenció pública el passat dissabte 6 d’abril de 2013, a Riudaura (Catalunya) en un acte convocat per la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking.
09-04-2013
-
Horts o ciment?
La gran quantitat de projectes turístics i/o urbanitzadors que s'han produït els darrers anys a Catalunya amenaça seriosament el sòl agrícola disponible, especialment a àrees periurbanes, d'especial interès precissament per la seva proximitat.
15-07-2012
Entrevistes:
Cal superar les contradiccions de l'època del pacte social i el consum de masses
Alba Sud, 14-05-2013