ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Interrupció revolucionària

El bloc de Raül Valls

Sobre les runes de la desfeta neoliberal i les condicions de possibilitat d’una nova cultura del territori i un socialisme en pau amb el planeta.

Llicenciat en Filosofia per la UAB, membre del Centre per a la Sostenibilitat Territorial i activista en defensa del territori, sindicalista de CCOO i lector incansable de les diverses tradicions d’emancipació de la Humanitat.

En aquest espai pretenc, a partir d’una aproximació oberta a les tradicions del socialisme i el comunisme, crear un espai de reflexió, dubte i coneixement per entendre la crisis actual i cercar alternatives possibles que posin en qüestió la idea de progrés imperant. Apropar els vells i els nous moviments socials difonent propostes que els enforteixin i que els hi facilitin una nova hegemonia social. Treballar per una transició envers un vida col·lectivista i una manera diferent d’entendre i entendre’ns amb el nostre entorn natural.

 • David Harvey al CCCB: la cerca del funcionament subterrani de les coses

  Crònica de la intervenció del geògraf marxista a Barcelona, en la qual va desenvolupar la seva anàlisi sobre el funcionament del capitalisme actual, base per entendre fenòmens com l'expansió creixent del turisme.

  19-11-2016

 • La mobilitat d’Olot en el tombant de segle: perills i oportunitats

  La proposta de construcció d’un cinturó de dos carrils per banda al voltant d’Olot revifa la polèmica sobre el model territorial de la Garrotxa que fa uns anys va provocar l’eix de Bracons a la Vall d’en Bas i Les Preses.

  22-06-2016

 • De les pedres a les persones: els tossols del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

  El llibre de Llorenç Planagumà, Francesc de Bolós i Ona Corominas és una oportunitat per discutir sobre como fer ciència compromesa amb els seu entorn, en la perspectiva d’una nova cultura del territori.

  08-12-2015

 • “Las que limpian los hoteles” o la necessitat d’una nova política de classe

  Al seu llibre Ernest Cañada posa una primera pedra en un camí de dignitat i d'orgull de classe. Donar llum i visibilitzar aquestes "històries ocultes de la precarietat laboral" és una acció d'importants efectes polítics.

  11-11-2015

 • Per unes infraestructures al servei de les necessitats de la gent del territori

  Convidat pel Centre per la Sostenibilitat per analitzar les variants d’Olot, Bianya i Les Presses a la Garrotxa, l'enginyer i urbanista Francesc Magrinyà va defensar la necessitat d’una nova cultura de les infraestructures de mobilitat.

   

  30-01-2015

 • Crisi ecològica: el tema del nostre temps

  La reconstrucció de polítiques que facin front a les necessitats de les majories empobrides per la gestió fraudulenta de la crisi no pot obviar els límits del planeta i la destrucció dels recursos naturals en la que hem estat immersos.

  26-11-2014

 • Les cambreres de pis de Lloret de Mar discuteixen sobre la seva situació laboral

  L'acte va comptar amb la intervenció de l'Eulalia Corralero, cambrera de pis al municipi i delegada sindical de CCOO, i d'Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i col.laborador de la Rel-UITA.

  24-11-2014

 • Fer front a la degradació dels territoris periurbans

  El municipi de Vidreres, a Girona, mostra la situació de degradació que viuen molts espais que es van veure arrasats per la lògica del progressisme destructiu, i que ara amb crisi han quedat en terra de ningú.

  05-09-2014

 • Una democràcia de propietaris rurals?

  Resposta a l’article d’Àlex Serrahima, assessor jurídic del Consorci Forestal de Catalunya, sobre les seves crítiques a la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya.

  01-08-2014

 • Els BID, nova frontera de la privatització urbana i la destrucció de la democràcia

  El recent anunci que el govern del Partit Popular vol promoure un canvi en el model de gestió de barris o districtes urbans per cedir-la a mans privades ha despertat nombroses inquietuds.

  30-06-2014

 • Una Nova Cultura del Territori enfront el turbocapitalisme destructiu

  La velocitat i manca de control de les poblacions locals sobre les transformacions territorials són dues variables clau per entendre millor les resistències davant determinades obres “modernitzadores”.

  03-06-2014

 • Diàleg sobre agroturisme i noves oportunitats per al medi rural a Biocultura 2014

  Organitzat per la Fundación Ecoagroturismo, el passat 9 de maig van intervenir a Barcelona Ernest Cañada (Alba Sud-CST), Severino Garcia (Fundación Ecoagroturismo), Llorenç Planagumà (Tosca) i Vanesa Freixa (Montanyanes).

  13-05-2014

 • Desmuntant BCN World

  El passat dissabte 26 d’abril al Centre Cívic del Pati Llimona (Barcelona) l’Assemblea Aturem BCN World, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i Alba Sud van organitzar un seminari per analitzar críticament aquest mega-projecte.

  28-04-2014

 • Reflexions crítiques al voltant dels cinc d’anys del Túnel de Bracons

  Cinc anys són ja un període suficient per començar a fer valoracions del que es va dir que implicaria Bracons i què ha estat realment. Cal veure a la llum del temps si aquesta suposada “rendibilitat” ha estat real.

  02-04-2014

 • Els moviments en defensa del territori davant el mantra de la competitivitat econòmica

  El moviment ecologista ha denunciat els projectes d’infraestructures, sobretot de mobilitat, per l’impacte ambiental i la destrossa del territori que suposaven, però li ha estat difícil respondre els arguments sobre la seva competitivitat econòmica. 

  13-01-2014

 • Repolititzar la vida quotidiana

  Durant dècades accedir a majors cotes de consum es va convertir en l'objectiu principal i gairebé únic de sindicats i organitzacions d'esquerra. Però res va ser més anestèsic primer, i embrutidor després, que aquesta falsa creença d'estar nedant a favor del corrent del "creixement econòmic".

  01-12-2013

 • Lampedusa: l’autèntic rostre de la classe dominant

  La mort de desenes d'emigrants a Lampedusa mostra en realitat la cara desfigurada de la classe dominant. Un rostre que no és altre que el deteriorament moral d'una elit disposada a fer el que sigui per mantenir el seu poder i riquesa.

  10-10-2013

 • A propòsit de “Chavs”, d’Owen Jones

  La demonització de la classe obrera, analitzada per al cas anglès al llibre publicat per Capitán Swing, és el correlat final d'una ofensiva que va impulsar el neoliberalisme durant els anys 80. Com va ser possible aquesta derrota? Què explica la vulnerabilitat de les classes treballadores? Què ha significat?

  26-09-2013

 • Fracking i llocs de treball

  El debat sobre el fracking afecta també al món del treball. Els sindicats no es poden mantenir aliens i menys ser còmplices d’aquesta nova frontera del model extractivista. Hem de tenir les nostres pròpies propostes de transició ecològica.

  13-09-2013

 • De la reacció a la proposta: la dialèctica entre ciència i moviment social

  Els moviments ecologistes i en defensa del territori han estat capaços de posar els interessos de la majoria, i de les generacions futures, com a motor de la protesta i la proposta alternativa.

  07-08-2013

 • Un pas enrere per fer-ne dos endavant o com salvar el progrés

  El futur pel que lluitem, un socialisme en pau amb el planeta i igualitari, no es pot concebre com una Arcàdia feliç d'abundància i malbaratament, sinó com una societat basada en la vida col.lectiva, l'austeritat, la proximitat i la lentitud.

  09-07-2013

 • Una planificació territorial per un territori segur i saludable

  El debat generat arran les recent inundacions a la Vall d’Aran no ha tingut prou en compte una visió àmplia, fora de la lògica tecnocràtica, autoritària i “desarrollista”, que està en l’origen dels impactes d’aquest tipus de fenòmens naturals. 

  27-06-2013

 • Turisme sostenible i de proximitat contra turisme destructiu

  En un context marcat per la fi del petroli barat, i crisi del model de transport aeri amb el que s’ha basat la indústria turística, repensar el sector des de la “proximitat” esdevé una oportunitat i, al mateix temps, una necessitat. 

  16-06-2013

 • Infraestructures, creixement i benestar: el gran engany dels de dalt

  El tsunami urbanitzador ha acabat sent un gran desastre social, econòmic i ambiental. A més, comencem a saber detalls de les vinculacions corruptes entre les grans empreses constructores i part de la classe política, catalana i espanyola. 

  30-05-2013

 • De la desfeta del jo egoista a l’esperança col·lectivista

  El neoliberalisme ha exalçat un model humà que entronitza un jo expansiu i excloent, un discurs de menyspreu a tot el col.lectiu. És urgent invertir la situació i insistir que no hi ha un jo possible ni desitjable, sense un nosaltres.

  28-05-2013

 • La “cultura del no” o la racionalitat fragmentada

  La creixent pressió per la recerca de gas i petroli a través del fracking en un context de dependència cap a les energies fòssils dóna peu a una reflexió sobre la lògica perversa i suïcida de les racionalitats a curt termini amb les que es mou el pensament neoliberal dominant.

  22-05-2013

 • Un fantasma volta per Europa...

  El que el 1848 era un gran desig i una necessitat urgent ho és avui encara més. Ens juguem la pau entre pobles i la pau actual i futura amb el planeta. Les raons per transformar la societat i posar final a la irracionalitat capitalista son ara més urgents que mai.  

  29-04-2013

 • Treballar sense destruir el territori

  El 10 d'abril de 2013 es discutia al Parlament de Catalunya una proposta per prohibir per llei el fracking. Va ser rebutjada amb els vots de Convergència i Unió i el Partit Popular. Mentrestant, a les portes del Parlament es concentraven diferents col.lectius.

  11-04-2013

 • No hi haurà Nova Cultura del Territori sense una Nova Cultura de l’Energia

  Intervenció pública el passat dissabte 6 d’abril de 2013, a Riudaura (Catalunya) en un acte convocat per la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking. 

  09-04-2013

 • Horts o ciment?

  La gran quantitat de projectes turístics i/o urbanitzadors que s'han produït els darrers anys a Catalunya amenaça seriosament el sòl agrícola disponible, especialment a àrees periurbanes, d'especial interès precissament per la seva proximitat. 

  15-07-2012

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.