ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

EL PRECARIAT DEL TOT TURISME

El bloc de Rafael Borràs

Sobre la precarització del treball remunerat i de la cohesió social a les societats turistitzades

L'autor d'aquest bloc va exercir diverses responsabilitats en el sindicat CCOO entre elles la de secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de les Illes Balears. Ha treballat com a analista sociolaboral a la Fundació Gadeso.

Actualment, col·labora amb diversos mitjans de comunicació de Mallorca. Escriu amb certa regularitat a SinPermiso, Rel-UITA, i, òbviament, a Alba Sud.
En aquest bloc es parlarà, sobretot, d'assumptes sociolaborals i de turisme, o, més concretament, de les precarietats laborals, socials i ecològiques que provoca el capitalisme turístic desfermat. Ocasionalment, es reflexionarà sobre els treballs no remunerats, essencialment, els reproductius, i d'alternatives al desgavell actual, com ara, les polítiques de decreixement, les predistributives, i la Renda Bàsica (RB).

 • Conveni d'Hoteleria de Balears: cal capgirar dinàmiques

  A partir del recent acord en la negociació del Conveni Col·lectiu d'Hoteleria de Balears, es reflexiona sobre les mancances del seu contingut. Sobretot, s'alerta dels riscos d'una negociació col·lectiva sense conflicte i híperinstitucionalitzada. Reflexions i riscos que, com les transnacionals hoteleres balears, no tenen fronteres. 

  30-03-2023

 • Una mirada, amb ulleres crítiques, a les dades laborals

  Més enllà de debats interessats, els canvis provocats per la Reforma Laboral de 2021 en les formes de contractació, amaguen contradiccions en l'anàlisi de la temporalitat i inestabilitat del mercat laboral que mereixen major atenció. 

  24-01-2023

 • Estiu 2022: quelcom més que el retorn a la sociopatia turística

  La mobilització al carrer és la clau per palesar que en som molts més dels que ells volen i diuen els i les que no li cantem les virtuts a aquest model turístic. 

  08-11-2022

 • El creixement de l’ocupació turística té límits

  La reactivació turística topa amb els límits que també tenen els mercats de treball. La successió de notícies en els mitjans de comunicació alerta des de fa dies que alguna cosa nova està ocorrent en l'àmbit laboral.

  24-05-2022

 • Legislacions turístiques en la disputa dels futurs turístics

  El Decret llei 3/2022 de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, pendent encara ara d'aprovació parlamentària, presenta nombroses mancances i contradiccions davant els reptes que comporta la crisi ecològica.

  07-04-2022

 • Contra el bla, bla, bla: ILP Avui per demà

  El GOB promou una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a les Illes Balears per aprovar una Llei que garanteixi que les actuacions de les institucions públiques tinguin en compte el benestar ecològic, econòmic i social de les generacions presents i futures.

  20-12-2021

 • 90 anys de vacances pagades

  L’any 1931 el govern de la 2a República a Espanya promulgava una llei que establia el dret a vacances pagades de totes les persones assalariades. Es tracta d’un dret social fonamental conquerit per les classes subalternes, no pas una regal graciosament atorgat per ningú. Recordem-ho i reivindiquem-ho.

  29-11-2021

 • Massai Mara i Serengueti: Turistització a foc!

  La intensa turistificació que s'està produint en alguns llocs d'Àfrica, amb la mercantilització de béns comuns, comprometen ecosistemes fonamentals. Reflexions a partir de dos casos emblemàtics: Masai Mara (Kenya) i Serengueti (Tanzània).

  06-09-2021

 • Pandèmia del "mal viure" treballant

  La publicació trimestral de l'Enquesta de Població Activa el passat 11 de juny inclou un mòdul sobre accidents laborals i problemes de salut relacionats amb el treball que resulta fonamental per entendre les conseqüències d'una precarització creixent de l'ocupació, i en particular en l'àmbit turístic.

  28-06-2021

 • Creuers: viatge per la precarietat laboral

  Les apostes per la reactivació dels creuers xoquen amb tot allò que sabem sobre les pèssimes condicions laborals de les seves tripulacions. Un informe recent d'Angela Teberga publicat per Alba Sud ens posa en guàrdia davant l'obscenitat del treball generat. 
   

  18-06-2021

 • La Renda Bàsica en la perspectiva crítica del turisme

  Portar la Renda Bàsica a l'àmbit de la discussió contra hegemònica del turisme és associar aquest debat sectorial al debat global contra la distòpia capitalista dels nostres dies. En especial atorga major capacitat de negociació a les classes subalternes per a avançar seriosament cap a aquest altre món possible.

  03-06-2021

 • Turistització de la política exterior espanyola

  El passat 26 de gener el Govern espanyol va acordar remetre a les Corts Generals l'Estratègia d'Acció Exterior 2021-2024. En ella el turisme adquireix un nou paper estratègic, però en quin sentit? Com es concreta aquest major protagonisme?

  03-02-2021

 • Cap a un turisme generador de més desigualtats?

  Els indicis d'una gran recessió salarial en l'hostaleria -i en el turisme en general- es van fent realitat, alhora que es produeix una alça borsària internacional, que presagia un fort augment de les desigualtats.

  18-01-2021

 • Espais turístics, mites i classe obrera

  En els relats sobre l'origen i desenvolupament dels espais turístics és hegemònica la pràctica inexistència de la classe obrera. Però, es pot explicar aquesta construcció històrica sense tenir en compte als seus treballadors i treballadores? On i com van començar a viure? Com és la seva vida quotidiana? Es pot entendre el funcionament d'aquests espais sense tenir en compte a la classe obrera?

  12-11-2020

 • Fer mamballetes als turistes

  La fotografia d'uns treballadors i treballadores a Platja de Palma aplaudint als primers clients que participen en el pla pilot de turisme ens interpel·la a pensar com serà la nova normalitat sociolaboral.

  23-06-2020

 • Crisi de l'ocupació turística post covid-19: Riscos i oportunitats

  La crisi econòmica, social, i laboral que seguirà a la crisi sanitària, es donarà en un escenari de disputa capital-treball en el qual les classes subalternes estan particularment afeblides. Algunes consideracions per tal d’encarar aquest conflicte.

  12-04-2020

 • Fluxos Financers Il·lícits Turístics (FFITurístics)

  La creixent presència de fons d’inversió que operen des de paradisos fiscals en el capitalisme turístic balear i pitiús obliguen a preguntar-se quins són els seus vincles amb les activitats il·lícites.  

  06-03-2020

 • Balears: regulació del "turisme d'excessos" en l'excés de turisme

  Balanç del Decret Llei 1/2020 de 17 de gener, contra el turisme d’excessos per a la millora de la qualitat en zones turístiques, aprovat a Balears. Una mesura de regulació del sector amb aspectes positius, però també clares limitacions.

  29-01-2020

 • Kellys d'avui i d'ahir

  Durant el 2n Congrés estatal de les associacions de Kellys Unión, celebrat a Palma el 15 i 16 de novembre, es van escoltar les veus de dues cambreres de pis veteranes en les lluites de l'hostaleria en els anys 70, Antònia Andani i Maria Bonnín.

  19-11-2019

 • Contracte fix-discontinu com a formula de subvenir al capital turístic

  Subvenir costos laborals, com és el cas de la mà d'obra fixa-discontínua, és una petita part del mix d'intervencions públiques, com ara promoció turística, infraestructures, formació del seu "capital humà" (sic), a favor del capital turístic.

  07-11-2019

 • No hi haurà ocupació decent a un planeta mort!

  Hi ha un clam creixent sobre la necessitat de repensar els models econòmics, i, alhora, construir un nou contracte social. Però sobre quines bases caldria construir aquesta transició? Quines haurien de ser les seves prioritats?

  28-09-2019

 • EPA: Estampes d'uns temps durs

  Les dades de Balears de l'Enquesta de Població Activa del segon trimestre de 2019 evidencien una tendència cada cop més preocupant: la minva de capacitat de garantia de no exclusió social de bona part de les ocupacions actuals.

  12-08-2019

 • Llocs de memòria: risc de trivialització turística

  El risc que llocs de memòria es converteixin en "no llocs franquiciats" és real. La resistència a la despossessió dels espais de "veritat, justícia i reparació" per part del capitalisme turístic s'enfronta a múltiples reptes.

  15-07-2019

 • El col.lapse del "paradís" turístic balear i pitiús

  La intensa turistització impulsada a les illes Balears durant les darreres dècades ha tingut com a resultat un col.lapse cultural, ecològic-climàtic i democràtic. Paral.lement un creixent nombre de persones "malviuen del turisme", abocats a la precarietat.

  01-06-2019

 • Illes Balears: resum de legislatura turística a cop d'hemeroteca

  Gairebé han passat ja els quatre anys de la legislatura amb governs anomenats del “acords pel canvi”. Temps per fer balanç de l’acció en matèria turística resseguint els titulars de la premsa local.

  14-04-2019

 • Estadístiques turístiques: Un espai també en disputa

  Els resultats del CSTE, malgrat les seves limitacions i biaixos  ideològics, haurien de ser un esperó per a insistir en el pensament crític del model turístic espanyol. Són urgents nous instruments alternatius al mainstream estadístic de mesurament dels impactes del turisme.

  10-02-2019

 • Per combatre el fantasma de la precarietat

  El combat contra el fantasma de la precarietat laboral i vital és part essencial del combat contra l'altre fantasma que ronda per Europa, i bona part del planeta: l'autoritarisme i el neofeixisme.

   

  06-01-2019

 • "Palma Tot Turisme" i precarietat

  Les "ciutats-negoci-turístic" són una construcció social basada en la flexibilitat laboral, que suposa vides amb carències materials més o menys greus, i projectes vitals precaris.

  12-11-2018

 • Quan el turisme empobreix

  Amb un mínim de rigor, és impossible associar creixement turístic amb progrés social. Els dades d'una societat altament turística com la de Balears són demolidores. Això obliga a una reflexió urgent.

  21-10-2018

 • Les kellys i la seva reunió amb Rajoy: algunes reflexions

  La reunió de les associacions Las Kelly i Kellys Confederadas amb el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, el passat 5 d'abril, suscita una sèrie de qüestions sobre la importància d'aquesta trobada i la lluita de les cambreres de pis.

   

  28-04-2018

 • És la qualitat de l’ocupació, estúpids!

  En el dia de la Jornada Mundial pel Treball Decent, 7 d'octubre, no podem oblidar les recents declaracions de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, sobre l'ocupació turística, considerat motor de la recuperació econòmica a Espanya.

  07-10-2017

 • Balears: Nou Conveni d'hostaleria, fortaleses i febleses

  L’acord anticipat en el nou conveni, quan l’actual té vigència fins a 31 de març de 2018, ha suposat una sorpresa. N’analitzem els seus principals continguts, assenyalant els aspectes positius i negatius per als treballadors i treballadores.

  06-10-2017

 • Turismefòbia

  Amb el terme turismefòbia es pretén criminalitzar tot pensament crític amb l'actual model turístic, a tots els moviments socials que lluiten aquí i per tot el món contra els efectes negatius en les vides de la gent no estrictament rica del capitalisme turístic globalitzat.

  26-09-2017

 • Creixement turístic per terra, mar i… aire?

  A Mallorca fa temps que es van superar tots els límits ecològics d'un capitalisme basat en model de turisme i ciment-asfalt. Hi ha riscos evidents de no arribar a temps a un escenari de veritable sostenibilitat. No obstant això, no s'ha esgotat, ans al contrari, la capacitat de resistència.

  28-07-2017

 • L'altra cara de l'«èxit» turístic

  El greu deteriorament del mercat laboral posa en entredit la capacitat del turisme com a mecanisme de repartiment de riquesa generada. Només cal comparar els resultats de l’històric any turístic 2016 amb les dades sobre condicions de vida de la població balear.

  01-06-2017

 • La justificació del “mal menor” de David Abril

  Nova intervenció al debat sobre les polítiques turístiques de les Illes Balears. Una resposta a l’article del David Abril, diputat i coportaveu de MÉS per Mallorca, en el que qüestionava el primer article de Rafael Borràs i que ha donat peu a aquesta controvèrsia.

  03-04-2017

 • Tres apunts sobre el "neoliberalisme progre" del creixement turístic

  El creixement del turisme en les èpoques de l'any de menor saturació turística, sense posar límits en moments àlgids, a més de simplista és una claudicació del "neoliberalisme progre" a la ideologia del creixement infinit.

  20-03-2017

 • 50 propostes per limitar el creixement (i per detenir la degradació del país)

  La plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur va presentar el document "50 Propostes per unes illes més verdes, més justes, i menys massificades". Una iniciativa concreta, raonable i possibilista de posar límits a un creixement turístic desbocat.

  02-03-2017

 • De legitimacions i deslegitimacions (a propòsit del lloguer turístic)

  Una crítica de fons a la proposta del Govern Balear de legalització-regulació de la comercialització del lloguer turístic. Contràriament es proposa la necessitat de resistir, enfortir solidaritats i avançar en una política de decreixement turístic.

  09-02-2017

 • Externalitzacions als hotels: els mètodes més abusius del capitalisme hoteler

  Ressenya i reflexions a propòsit del llibre d'Ernest Cañada, “Externalización del trabajo en hoteles. Impactos en los departamentos de pisos” (Alba Sud Editorial, Barcelona, 2016).

  03-02-2017

 • Mix d’indecència: inversió turística + explotació laboral

  Diverses informacions sobre l'explotació laboral en el sector de la construcció per a les reformes d'hotel a Mallorca publicades a principis de gener donen peu a una reflexió sobre l'actual fase del "capitalisme canalla".

  19-01-2017

El bloc de Rafael Borràs

Llibres:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2015). Precarietats. De la inestabilitat a la pobresa laboral. El cas de les Illes Balears. Palma: Fundació Gadeso.

 

Capítulos de libros:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2016). “És sostenible l'estacionalitat  laboral del turisme balear?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2016. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2015). “Les clàusules laborals i d'ocupació  en la normativa turística de les Illes Balears”. DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2015. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2014). “L'ocupació turística en el context de la crisi (2008-2013). Creixement sense ocupació?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2014. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.