TURISMES EN CLAU LOCAL
El bloc de Carla Izcara
Sobre com repensar el turisme des d’una perspectiva local i de gènere
Graduada en Turisme i investigadora en Alba Sud. Aquest blog se centrarà en l'anàlisi dels turismes de proximitat com una oportunitat per a repensar socialment el turisme. A partir d'aquesta discussió sorgeixen diverses preguntes sobre les condicions laborals en el sector, les manifestacions de desigualtats de gènere, les diferents formes de gestió o els impactes mediambientals de l'activitat turística, entre altres. Totes aquestes preguntes i possibles respostes s'exploraran en aquest blog.
-
L'Economia Popular al turisme
Prenem com a referència la publicació de CLACSO coordinada per Verónica Gago, Cristina Cielo i Nico Tassi titulada “Economías populares. Una cartografía crítica latinoamericana” per a llegir des del turisme l’economia popular i el seu paper en aquest sector.
14-11-2023
-
Copa Amèrica de Vela: nou macroesdeveniment a Barcelona
La Copa Amèrica de Vela, tercer esdeveniment esportiu més important al món després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol, se celebrarà a Barcelona del 22 d’agost de 2024 a l’octubre d’aquell mateix any. La primera regata preliminar serà a Vilanova i la Geltrú des d’aquest dijous 14 de setembre fins diumenge. Entrevistem a Esther Jorquera, veïna i membre de la plataforma NO A LA Copa Amèrica.
12-09-2023
-
Turisme i Economia Social i Solidària: un debat pendent
L’ESS ha tingut un fort creixement en diverses activitats. En alguns àmbits i territoris s’ha posicionat com a una alternativa a les lògiques del capitalisme. Però això no ha passat en el turisme, i gens en els territoris més turistificats, com és el cas de Barcelona. Què ho explica? Com es podria abordar la qüestió en aquests contextos?
25-07-2023
-
Turisme i treball a l'Escola d'Estiu d'Alba Sud
El passat dimarts 20 de juny a l'Escola d'Estiu d'Alba Sud es va discutir sobre les problemàtiques laborals del sector turístic, així com les tendències després de la pandemia de COVID-19. Recollim en aquest artícle algunes de les idees i temes principals amb una proposta d'agenda d'investigació.
18-07-2023
-
Medellin, memòria d'un conflicte obert
El Museu Casa de la Memòria és un equipament municipal de Medellín, Colòmbia, amb participació d'associacions de víctimes, on, a més d'exposicions sobre el conflicte armat, s'hi troba un centre de recursos dedicat a la memòria, la violència i la pau i acull la realització d'actes conmemoratius.
25-05-2023
-
Recuperació de la memòria a Barcelona: La Model i la Comissaria de Via Laietana
L’antiga presó de La Model i l’actual Comissaria de Via Laietana són dos espais amb una memòria en comú que podrien esdevenir referents en la recuperació de la memòria de la ciutat. Amb el projecte de La Model ja iniciat, discutim les diferències d’usos d’aquests dos espais i la potencialitat de vincular-los als turismes de proximitat.
04-05-2023
-
ZEROPORT: pel decreixement del port i l’aeroport de Barcelona. Entrevista a Ariadna Coten
Entrevistem a Ariadna Cotén, membre de la plataforma Zeroport, per conèixer més a fons el conflicte al voltant de les constants ampliacions i usos del port i aeroport de Barcelona. Amb aquesta publicació sumem esforços en la #SetmanaStopCreuers.
13-04-2023
-
El feminisme del 99% aplicat als estudis turístics
Amb motiu del 8M compartim unes reflexions a partir de la lectura del Manifest d'un feminisme pel 99% de la Cinzia Arruzza, la Tithi Battacharya i la Nancy Fraser. Un movimient que busca incloure altres lluites de base amb un objectiu comú: acabar amb el sistema capitalista
08-03-2023
-
Treball informal en turisme: invisible i essencial
El treball informal forma part de l’economia mundial i el sector turístic no n’és l’excepció. La invisibilitat i la desprotecció d’aquesta força laboral no la fa menys essencial pel funcionament del turisme, però ens hem de plantejar quines són les raons de la seva extensió i les alternatives existents.
16-02-2023
-
Colòmbia: Explotació sexual comercial de nenes, nens i adolescents en un context turístic
La Fundació Renacer, a Colòmbia, treballa per a la prevenció de l'explotació comercial sexual de nenes, nens i adolescents. La seva labor s'ha convertit en referent internacional a partir de la seva estratègia “La muralla soy yo” a Cartagena d’Índies, un dels destins turístics punters del país.
19-01-2023
-
Servint precarietat: bars i restaurants en la recuperació postpandèmia
El personal del sector de la restauració pateix jornades laborals molt extenses, sobrecàrrega de treball, baixos salaris i la pressió d'haver d'atendre una clientela cada cop més exigent. Els efectes d'aquestes condicions laborals en la seva salut són intensos. La recuperació postpandèmia sembla agreujar una precarietat estructural.
30-11-2022
-
Reactivació turística i transformacions del treball
Per acabar el mes de novembre Alba Sud va organitzar un seminari virtual sobre la “Reactivació turística i transformacions del treball”. A continuació, un recull de les idees principals compartides durant aquesta jornada.
30-11-2022
-
Qui neteja els pisos turístics?
Una de les feines més invisibilitzades és la neteja de pisos turístics. Qui s’encarrega d’aquesta tasca a Barcelona i en quines condicions ho fa? Dones immigrants, externalitzades, molt sovint en la informalitat, i sense organització col·lectiva, són un dels col·lectius laborals més precaritzats del turisme.
28-11-2022
-
Hostesses d’esdeveniments: més que un somriure
El sector MICE a Barcelona juga un paper clau dins de l’ecosistema turístic de la ciutat, però qui el sosté realment i en quines condicions? Parlem amb persones que hi treballen per conèixer com és la seva feina i com les ha afectat la pandèmia de la COVID-19, i també la posterior reactivació.
24-11-2022
-
Què succeeix darrere del mostrador? Transformacions laborals a les recepcions d’hotel
La recepció és un punt estratègic en qualsevol hotel. Malgrat la seva rellevància, les càrregues de feina s’intensifiquen i es deterioren les condicions laborals. La reactivació postpandèmia ha agreujat la situació. Per això s’ha tornat més difícil trobar personal que vulgui treballar en aquest departament.
17-11-2022
-
“Vius se’ls van endur, vius els volem”: memòries de lluita a Ciutat de Mèxic
Ubicat en un petit edifici del centre històric de la Ciutat de Mèxic, el Museu Casa de la Memòria Indòmita és una iniciativa del Comitè Eureka, format per les mares de les persones desaparegudes arran de les mobilitzacions dutes a terme entre 1968 i 1971.
15-11-2022
-
Nou conveni d’hostaleria i turisme a Catalunya
Aquest mes de setembre se signava el nou conveni d’hostaleria i turisme de Catalunya, excepte per a la província de Lleida, per part de la patronal CONFECAT i el sindicat UGT. Per la seva banda, CCOO no l’ha signat i denuncia que no s’ha inclòs una clàusula de revisió de salaris segons la inflació ni prou garanties davant les externalitzacions.
17-10-2022
-
Fucha resisteix. Històries de 7 barris a Bogotà.
Des de 2005 els barris de Alto Fucha de la capital colombiana estan en lluita per romandre en el territori i millorar les seves condicions de vida. D'aquest procés neixen diferents iniciatives comunitàries relacionades amb la pedagogia ambiental, l'agroecologia, la cultura i la memòria dels barris que generen fluxos turístics construïts en la proximitat.
06-10-2022
-
Stop diumenges i festius
La nova normativa d’horaris comercials a Barcelona, que va entrar en vigència el 15 de maig d’aquest any, ha despertat reaccions contràries tant pel model de ciutat que configura, orientat cap a una major turistificació, com pels impactes laborals que comporta.
16-06-2022
-
“Cambreres sobre rodes”: la transformació del delivery i la construcció d’alternatives
El sector del repartiment viu moments de canvi, a causa dels processos de regularització de les seves pràctiques laborals, l’organització dels seus treballadors/es i per la creació d’alternatives en forma de cooperatives. Explorem tres experiències nascudes a Barcelona: Mensakas, Las Mercedes i 2GoDeliver.
02-06-2022
-
10 criteris per a la planificació turística en contextos rurals d'Amèrica Llatina
Planificar el desenvolupament turístic és fonamental per a garantir la seva sostenibilitat, tant econòmica com ambiental, social i cultural. A Alba Sud, a partir de l'experiència acumulada en diferents entorns rurals, hem identificat alguns criteris bàsics per a ajudar en els processos de planificació turística de caràcter municipal.
26-05-2022
-
Penedès, vins i caves de proximitat
La població de l’Alt Penedès ha aprofitat les restriccions de mobilitat per fer una redescoberta del territori. Analitzem el recorregut turístic de la comarca per conèixer com viuen el turisme a aquesta zona vitivinícola i com la pandèmia de la COVID-19 ha afectat les seves visites.
13-12-2021
-
Terres de l’Ebre, terres de memòria
Els escenaris de la Batalla de l’Ebre continuen sent un reclam per entendre millor episodis centrals de la nostra història recent. Diferents iniciatives ciutadanes, com Terra Enllà, una empresa de rutes guiades, i el Celler Frisach que, a més de produir vi, ofereix visites i tastos, mostren les potencialitats de l’articulació entre turismes de proximitat i divulgació de la memòria.
22-11-2021
-
CultRuta: visites guiades per a un públic de proximitat
La pandèmia de la COVID-19 ha fet més visible l’oferta turística dirigida a un mercat local, però l’orientació cap a aquest tipus de clientela no s’improvisa. L’experiència d’alguna de les empreses que fa temps que s’hi dediquen a Barcelona pot ajudar a entendre millor aquesta aposta.
04-11-2021
-
Glampings: glamur excloent
El glamping neix com una nova tendència dins del món de l'acampada, oferint instal·lacions de major confort i un gran ventall de serveis per a accedir a un nou públic. Quins riscos comporta l'arribada d'aquests nous clients potencials? Quina amenaça d’elitizació implica aquest nou perfil? Es tracta d'una nova etiqueta cool? Ha vingut per a quedar-se?
07-10-2021
-
Espais naturals saturats: col·lisió de drets
Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com a altres entorns naturals, arran de la pandèmia de la COVID-19 i l’augment del turisme de proximitat, s’han produït situacions de massificació que han provocat alarma social i han obert el debat sobre com garantir la protecció d’aquests espais i, al mateix temps, el dret a l’accés a la natura.
16-09-2021
-
Restaurants fora de sèrie
Els valors de l’Economia Social i Solidària poden contribuir a una millora substancial del sector de la restauració. A partir de l’anàlisi de tres restaurants de Barcelona, el Mescladís del Pou, la Guingueta Proa a la Mar i Terra d’Escudella, es detecten les potencialitats i reptes d’aquestes iniciatives.30-08-2021
-
Turisme de proximitat i natura amenaçats al Delta del Llobregat
Els Espais Naturals del Delta no només són essencials per la preservació de la biodiversitat, sinó que juguen un paper clau en educació i sensibilització ambiental així com són una zona de lleure popular. La permanència d’aquest ecosistema es veu en joc per l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat.
09-08-2021
-
Futurs precaris per a l'equitat de gènere en el món turístic post-COVID19
El passat dijous 17 de juny va tenir lloc una conferència sobre gènere i precarietat laboral en el sector turístic en el context post-COVID19, organitzada per la iniciativa Transforming Tourism, xarxa global d'ONG, professionals del turisme i acadèmics, de la qual Alba Sud forma part.
02-07-2021
-
Els Caus de Mura, turisme cooperatiu
El municipi de Mura, situat a la comarca del Bages, Catalunya, compta amb un dels pocs allotjaments turístics constituïts com cooperativa. Què té d’especial aquest alberg? Tenim dificultat al turisme per consolidar una oferta d’Economia Social i Solidària? A partir del testimoni de Ferran Martínez, soci fundador de la cooperativa, i la seva experiència obrim aquest debat.14-06-2021
-
Baix Llobregat: pensar el turisme des de la proximitat
El Consorci de Turisme del Baix Llobregat articula la seva proposta turística al voltant dels mercats locals. La “Ruta del Tram” i els “Sabors de l’Horta” són dues accions promocionals que posen en valor els atractius culturals, naturals i gastronòmics de la comarca. En un context de reactivació turística destaquem una aposta política pels mercats locals.
10-05-2021
-
Can Calopa, vinyes de Barcelona
Can Calopa de Dalt és una petita masia envoltada de les úniques vinyes de Barcelona, situades a la muntanya de Collserola. Especialitzats en l’agricultura social i ecològica des de fa més de 40 anys, donen a conèixer la seva història oferint activitats enoturístiques i gastronòmiques a l’abast de tothom.
15-03-2021
-
Laboratori de turismes de proximitat
A Alba Sud reestructurem les nostres línies de recerca i en l'actual conjuntura donem prioritat, sense abandonar altres temàtiques, a l'anàlisi de les potencialitats i disputes d'un turisme organitzat a partir de mercats fonamentalment locals. Ho fem amb la mirada posada tant a Espanya com a Amèrica Llatina.
20-01-2021
-
Créixer davant l’adversitat: Alianza Peninsular para el Turismo Comunitario
Diferents empreses socials de turisme comunitari al Yucatán, Mèxic, s’agrupen per fer front a reptes comuns, entre ells la pandèmia de la COVID-19. A partir de la creació d’una certificació en matèria sanitària destaquem l’acció col·lectiva i l’autogestió de l’activitat turística.
12-01-2021
-
Conflictes socioambientals per l’accés d’aigua potable: una mirada cap al futur de la gestió comunitària a Costa Rica
El dijous anterior, 5 de novembre, es va celebrar una conferència organitzada pel Programa Interdisciplinario Costero-Idespo de la Universitat Nacional de Costa Rica, amb motiu del seu vintè aniversari per tal d’abordar la problemàtica d’accés a recursos hídrics a Costa Rica.
19-11-2020
-
La recuperació de la memòria històrica i els turismes de proximitat
L’augment d’interès pels turismes de proximitat pot ser una oportunitat per l’oferta d’activitats entorn a la recuperació de la memòria històrica. Analitzem el cas d’una iniciativa garrotxina molt vinculada al territori que vol donar a conèixer la història dels maquis, grup guerriller opositor al règim franquista.
04-11-2020
-
Agroturisme: Turisme i món rural, un binomi possible?
En el debat sobre la transformació del sector turístic, aguditzat per la pandèmia post-COVID-19, s’articulen diferents termes al voltant dels turismes de proximitat. L’agroturisme es presenta com una opció per complementar les activitats agropecuàries amb una proposta turística.
20-08-2020
-
Una mirada feminista als impactes de la crisi de la COVID-19 i el turisme
El turisme està en el punt de mira pels impactes provocats per la pandèmia i la incertesa futura. No obstant, cal aplicar una mirada de gènere que estudiï la realitat de forma transversal.
12-06-2020
-
Slow tourism: a poc a poc, més a prop, de forma conscient?
El debat sobre com hauria de ser el turisme post pandèmia ha renovat el protagonisme dels turismes de proximitat. Entre aquests l’slow tourism gunya rellevància, i fins i tot ha estat reivindicat des del decreixement. Però en què consisteix? Quins debats s’han produït al seu voltant?
08-06-2020
-
Staycation: una forma d’entendre el turisme de proximitat?
El terme “proximitat”, imprecís i obert a múltiples concrecions, centra bona part dels escenaris de futur imaginats actualment per al turisme. Una de les expressions que ha guanyat atractiu és la coneguda com a “staycation”. Però què és i quines implicacions podria tenir?
17-04-2020
-
Turisme rural comunitari i gènere. Com l'activitat turística pot influir en els rols de gènere?
A partir de l'anàlisi de l'experiència d'iniciatives de turisme comunitari a les províncies de Salta, Jujuy i Tucumán a l’Argentina, s'analitzen les múltiples dimensions de les transformacions de gènere que s'han pogut identificar.
28-09-2019
-
El Turisme Rural Comunitari al nord-oest argentí
Una caracterització del desenvolupament i reptes del TRC a les províncies de Salta, Jujuy i Tucumán, amb especial atenció a les seves formes d'organització, influències externes i dinàmiques de comercialització.
24-08-2019
Informes:
Cañada, E. & Izcara, C. (2022). Reactivació turística i transformacions del treball. Barcelona, escenari de precarietat. Barcelona: Alba Sud Editorial, serie informes en contraste, núm 21.
Izcara, C. & Cañada, E. (2021). Transformar el turismo desde la proximidad. ¿Cómo abordamos el debate en Cataluña? Barcelona: Alba Sud Editorial, serie Informes en Contraste, núm. 19.
Cañada, E. & Izcara Conde, C. (2021). Precarietat laboral i habitatges d'ús turístic. Alertes per a una reactivació postpandèmia. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 16. [Disponible també en castellà]
Abellan, N., Izcara, N., López, A., Salvador, M. (2021). Desigualtats de gènere en el mercat laboral turístic. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 14. [Disponible també en castellà i anglès]
Articles:
Izcara, C. i Cañada, E. (2020). Slow tourism, una oportunitat per a la transformació del turisme? Tourism & Heritage Journal, 2, 110-122.
Abellan, N., Izcara, C., Salvador, M. (2020). Feminización del empleo turístico y precariedad laboral. Revista Turismo Estudos & Prácticas, 9 (Dossié temático 2), 1-13.
Capítols de llibre:
Cañada, E. y Izcara, C. (2021). Vivienda turística y precariedad laboral: la invisibilidad del trabajo tradicional. En J. Sequera (coord.). Sé lo que hicisteis el último verano. La transformación del turismo urbano antes, en y después de la pandemia (pp. 147-170). Barcelona: Bellaterra Edicions.
Abellan, N., Izcara, C. & Salvador, M. (2021). Una mirada feminista a los impactos de la crisis de la COVID-19 y el turismo. En Cañada, E. & Murray, I. (eds.) #TourismPostCOVID19 Turistificación confinada (pp. 173-180). Barcelona: Alba Sud Editorial. [Disponible també en anglès]