ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

TURISMES EN CLAU LOCAL

El bloc de Carla Izcara

Sobre com repensar el turisme des d’una perspectiva local i de gènere

Graduada en Turisme pel CETT-UB i investigadora a Alba Sud. Aquest blog se centrarà en l’anàlisi dels turismes de proximitat com una oportunitat per repensar socialment el turisme. A partir d’aquesta discussió sorgeixen diverses preguntes sobre les condicions laborals al sector, les manifestacions de desigualtats de gènere, les diferents formes de gestió o els impactes mediambientals de l’activitat turística, entre d’altres. Totes aquestes preguntes i possibles respostes s’exploraran en aquest bloc.

 • Stop diumenges i festius

  La nova normativa d’horaris comercials a Barcelona, que va entrar en vigència el 15 de maig d’aquest any, ha despertat reaccions contràries tant pel model de ciutat que configura, orientat cap a una major turistificació, com pels impactes laborals que comporta.

  16-06-2022

 • “Cambreres sobre rodes”: la transformació del delivery i la construcció d’alternatives

  El sector del repartiment viu moments de canvi, a causa dels processos de regularització de les seves pràctiques laborals, l’organització dels seus treballadors/es i per la creació d’alternatives en forma de cooperatives. Explorem tres experiències nascudes a Barcelona: Mensakas, Las Mercedes i 2GoDeliver.

  02-06-2022

 • 10 criteris per a la planificació turística en contextos rurals d'Amèrica Llatina

  Planificar el desenvolupament turístic és fonamental per a garantir la seva sostenibilitat, tant econòmica com ambiental, social i cultural. A Alba Sud, a partir de l'experiència acumulada en diferents entorns rurals, hem identificat alguns criteris bàsics per a ajudar en els processos de planificació turística de caràcter municipal.

  26-05-2022

 • Penedès, vins i caves de proximitat

  La població de l’Alt Penedès ha aprofitat les restriccions de mobilitat per fer una redescoberta del territori. Analitzem el recorregut turístic de la comarca per conèixer com viuen el turisme a aquesta zona vitivinícola i com la pandèmia de la COVID-19 ha afectat les seves visites. 

  13-12-2021

 • Terres de l’Ebre, terres de memòria

  Els escenaris de la Batalla de l’Ebre continuen sent un reclam per entendre millor episodis centrals de la nostra història recent. Diferents iniciatives ciutadanes, com Terra Enllà, una empresa de rutes guiades, i el Celler Frisach que, a més de produir vi, ofereix visites i tastos, mostren les potencialitats de l’articulació entre turismes de proximitat i divulgació de la memòria.

  22-11-2021

 • CultRuta: visites guiades per a un públic de proximitat

  La pandèmia de la COVID-19 ha fet més visible l’oferta turística dirigida a un mercat local, però l’orientació cap a aquest tipus de clientela no s’improvisa. L’experiència d’alguna de les empreses que fa temps que s’hi dediquen a Barcelona pot ajudar a entendre millor aquesta aposta.

  04-11-2021

 • Glampings: glamur excloent

  El glamping neix com una nova tendència dins del món de l'acampada, oferint instal·lacions de major confort i un gran ventall de serveis per a accedir a un nou públic. Quins riscos comporta l'arribada d'aquests nous clients potencials? Quina amenaça d’elitizació implica aquest nou perfil? Es tracta d'una nova etiqueta cool? Ha vingut per a quedar-se?

  07-10-2021

 • Espais naturals saturats: col·lisió de drets

  Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com a altres entorns naturals,  arran de la pandèmia de la COVID-19 i l’augment del turisme de proximitat, s’han produït situacions de massificació que han provocat alarma social i han obert el debat sobre com garantir la protecció d’aquests espais i, al mateix temps, el dret a l’accés a la natura.

  16-09-2021

 • Restaurants fora de sèrie

  Els valors de l’Economia Social i Solidària poden contribuir a una millora substancial del sector de la restauració. A partir de l’anàlisi de tres restaurants de Barcelona, el Mescladís del Pou, la Guingueta Proa a la Mar i Terra d’Escudella, es detecten les potencialitats i reptes d’aquestes iniciatives.
   

  30-08-2021

 • Turisme de proximitat i natura amenaçats al Delta del Llobregat

  Els Espais Naturals del Delta no només són essencials per la preservació de la biodiversitat, sinó que juguen un paper clau en educació i sensibilització ambiental així com són una zona de lleure popular. La permanència d’aquest ecosistema es veu en joc per l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat. 

  09-08-2021

 • Futurs precaris per a l'equitat de gènere en el món turístic post-COVID19

  El passat dijous 17 de juny va tenir lloc una conferència sobre gènere i precarietat laboral en el sector turístic en el context post-COVID19, organitzada per la iniciativa Transforming Tourism, xarxa global d'ONG, professionals del turisme i acadèmics, de la qual Alba Sud forma part.

  02-07-2021

 • Els Caus de Mura, turisme cooperatiu

  El municipi de Mura, situat a la comarca del Bages, Catalunya, compta amb un dels pocs allotjaments turístics constituïts com cooperativa. Què té d’especial aquest alberg? Tenim dificultat al turisme per consolidar una oferta d’Economia Social i Solidària? A partir del testimoni de Ferran Martínez, soci fundador de la cooperativa, i la seva experiència obrim aquest debat.  
   

  14-06-2021

 • Baix Llobregat: pensar el turisme des de la proximitat

  El Consorci de Turisme del Baix Llobregat articula la seva proposta turística al voltant dels mercats locals. La “Ruta del Tram” i els “Sabors de l’Horta” són dues accions promocionals que posen en valor els atractius culturals, naturals i gastronòmics de la comarca. En un context de reactivació turística destaquem una aposta política pels mercats locals.

  10-05-2021

 • Can Calopa, vinyes de Barcelona

  Can Calopa de Dalt és una petita masia envoltada de les úniques vinyes de Barcelona, situades a la muntanya de Collserola. Especialitzats en l’agricultura social i ecològica des de fa més de 40 anys, donen a conèixer la seva història oferint activitats enoturístiques i gastronòmiques a l’abast de tothom. 

  15-03-2021

 • Laboratori de turismes de proximitat

  A Alba Sud reestructurem les nostres línies de recerca i en l'actual conjuntura donem prioritat, sense abandonar altres temàtiques, a l'anàlisi de les potencialitats i disputes d'un turisme organitzat a partir de mercats fonamentalment locals. Ho fem amb la mirada posada tant a Espanya com a Amèrica Llatina.

  20-01-2021

 • Créixer davant l’adversitat: Alianza Peninsular para el Turismo Comunitario

  Diferents empreses socials de turisme comunitari al Yucatán, Mèxic, s’agrupen per fer front a reptes comuns, entre ells la pandèmia de la COVID-19. A partir de la creació d’una certificació en matèria sanitària destaquem l’acció col·lectiva i l’autogestió de l’activitat turística. 

  12-01-2021

 • Conflictes socioambientals per l’accés d’aigua potable: una mirada cap al futur de la gestió comunitària a Costa Rica

  El dijous anterior, 5 de novembre, es va celebrar una conferència organitzada pel Programa Interdisciplinario Costero-Idespo de la Universitat Nacional de Costa Rica, amb motiu del seu vintè aniversari per tal d’abordar la problemàtica d’accés a recursos hídrics a Costa Rica. 

  19-11-2020

 • La recuperació de la memòria històrica i els turismes de proximitat

  L’augment d’interès pels turismes de proximitat pot ser una oportunitat per l’oferta d’activitats entorn a la recuperació de la memòria històrica. Analitzem el cas d’una iniciativa garrotxina molt vinculada al territori que vol donar a conèixer la història dels maquis, grup guerriller opositor al règim franquista. 

  04-11-2020

 • Agroturisme: Turisme i món rural, un binomi possible?

  En el debat sobre la transformació del sector turístic, aguditzat per la pandèmia post-COVID-19, s’articulen diferents termes al voltant dels turismes de proximitat. L’agroturisme es presenta com una opció per complementar les activitats agropecuàries amb una proposta turística. 

  20-08-2020

 • Una mirada feminista als impactes de la crisi de la COVID-19 i el turisme

  El turisme està en el punt de mira pels impactes provocats per la pandèmia i la incertesa futura. No obstant, cal aplicar una mirada de gènere que estudiï la realitat de forma transversal.

  12-06-2020

 • Slow tourism: a poc a poc, més a prop, de forma conscient?

  El debat sobre com hauria de ser el turisme post pandèmia ha renovat el protagonisme dels turismes de proximitat. Entre aquests l’slow tourism gunya rellevància, i fins i tot ha estat reivindicat des del decreixement. Però en què consisteix? Quins debats s’han produït al seu voltant?

  08-06-2020

 • Staycation: una forma d’entendre el turisme de proximitat?

  El terme “proximitat”, imprecís i obert a múltiples concrecions, centra bona part dels escenaris de futur imaginats actualment per al turisme. Una de les expressions que ha guanyat atractiu és la coneguda com a “staycation”. Però què és i quines implicacions podria tenir?

  17-04-2020

 • Turisme rural comunitari i gènere. Com l'activitat turística pot influir en els rols de gènere?

  A partir de l'anàlisi de l'experiència d'iniciatives de turisme comunitari a les províncies de Salta, Jujuy i Tucumán a l’Argentina, s'analitzen les múltiples dimensions de les transformacions de gènere que s'han pogut identificar.

  28-09-2019

 • El Turisme Rural Comunitari al nord-oest argentí

  Una caracterització del desenvolupament i reptes del TRC a les províncies de Salta, Jujuy i Tucumán, amb especial atenció a les seves formes d'organització, influències externes i dinàmiques de comercialització.

  24-08-2019

El bloc de Carla Izcara

Informes:

Cañada, E. & Izcara Conde, C. (2021). Precarietat laboral i habitatges d'ús turístic. Alertes per a una reactivació postpandèmia. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 16. [Disponible també en castellà]

 

Abellan, N., Izcara, N., López, A., Salvador, M. (2021). Desigualtats de gènere en el mercat laboral turístic. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 14. [Disponible també en castellà i anglès]

 

Articles:

Izcara, C. i Cañada, E. (2020). Slow tourism, una oportunitat per a la transformació del turisme? Tourism & Heritage Journal, 2, 110-122.

 

Abellan, N., Izcara, C., Salvador, M. (2020). Feminización del empleo turístico y precariedad laboralRevista Turismo Estudos & Prácticas, 9 (Dossié temático 2), 1-13.

 

Capítols de llibre:

Abellan, N., Izcara, C. & Salvador, M. (2021). Una mirada feminista a los impactos de la crisis de la COVID-19 y el turismo. En Cañada, E. & Murray, I. (eds.) #TourismPostCOVID19 Turistificación confinada (pp. 173-180). Barcelona: Alba Sud Editorial. [Disponible també en anglès]

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.