ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

DE TURISME PRECARIETAT

El bloc de Gema Martínez-Gayo

Sobre l'anàlisi de l'ocupació turística des d'una perspectiva de gènero

Investigadora social i Doctora en Anàlisi de Problemes Socials. Les meves línies principals d'investigació se centren en l'anàlisi de la precarietat laboral i el gènere en l'àmbit turístic. Això es va plasmar en diversos articles d'aquesta temàtica i en la meva tesi doctoral "Precarietat laboral i social en la indústria turística espanyola: el cas de les cambreres de pis". En aquest blog es parlarà de les condicions laborals de diferents ocupacions turístiques, especialment les que duen a terme les dones, des d'una perspectiva crítica.

  • Contaminació aèria i desigualtat

    La crisi climàtica preocupa cada vegada més. Entre les seves causes està la contaminació aèria, molt vinculada amb el turisme. Amb l'ajuda de l'obra d'Scott Cohen, docent en la Universitat de Surrey, analitzem la situació actual del transport aeri, amb especial atenció a la hipermovilidad dels sectors de major poder adquisitiu.
     

    08-08-2023

  • Riscos d'una recuperació turistica basada en els creuers

    Les bones dades del turisme de creuers abans i després de l'etapa de tancament en pandèmia fan que diversos territoris es plantegin realitzar inversions per a atreure a les companyies navilieres. Però, quines són les conseqüències a llarg termini d'apostar per aquest segment turístic?

    27-04-2023

  • El feminisme del 99% aplicat als estudis turístics

    Amb motiu del 8M compartim unes reflexions a partir de la lectura del Manifest d'un feminisme pel 99% de la Cinzia Arruzza, la Tithi Battacharya i la Nancy Fraser. Un movimient que busca incloure altres lluites de base amb un objectiu comú: acabar amb el sistema capitalista

    08-03-2023

  • Treball informal en turisme: invisible i essencial

    El treball informal forma part de l’economia mundial i el sector turístic no n’és l’excepció. La invisibilitat i la desprotecció d’aquesta força laboral no la fa menys essencial pel funcionament del turisme, però ens hem de plantejar quines són les raons de la seva extensió i les alternatives existents.

     

    16-02-2023

  • Implicacions de gènere dels viatges en solitari

    Els canvis socials experimentats en les últimes dècades, i la COVID-19, han incidit en què la decisió de viatjar en solitari sigui cada cop més atractiva. Però podem parlar d'un col·lectiu homogeni que demanda aquesta mena de viatges o trobem diferències significatives entre les persones que viatgen soles?

    07-02-2023

  • Claus de la precarietat laboral turística des de l'òptica feminista de Nancy Fraser

    Una aproximació al pensament de la pensadora feminista Nancy Fraser amb la finalitat d'entendre millor les característiques del treball turístic en el seu doble vessant: precarizat i feminitzat.

    27-12-2022

  • Turisme i memòria: idees i reflexions per a avançar cap a un horitzó postcapitalista

    El turisme de memòria pot tenir efectes positius en afavorir el record entre àmplies capes de la població, però no està exempt de riscos i pràctiques que cal problematitzar. Proposem una sèrie de recomanacions sobre com hauria de ser la relació entre llocs de memòria i turisme. 

    13-12-2022

  • Turisme i memòria: una estranya parella?

    Totes les relacions complicades comporten riscos i oportunitats. Aquest és el cas del turisme de memòria o dels llocs de memòria organitzats com a al·licients turístics. Un maridatge no exempt de problemes sobre el qual és necessària una reflexió pausada.

    22-11-2022

  • Turisme, naturalesa i incendis

    Els boscos són clau per a la vida humana i, també, suposen un escenari per al gaudi i la participació en activitats culturals. L'amenaça d'incendis, cada vegada més freqüents i perillosos, tindrà conseqüències per a aquesta mena de turisme, els territoris i la seva ciutadania.

    04-10-2022

  • Promoció turística i gènere

    El sector turístic habitualment és considerat un aliat de l'ocupació femenina ateses les oportunitats laborals que ofereix. No obstant, es parla menys de la imatge que projecta a través de la promoció realitzada. Fomenta aquesta la igualtat de gènere o, contràriament, es recolza en la naturalització de les desigualtats socials existents?

    03-08-2022

  • Turismes a la Sud-àfrica postapartheid

    Els canvis sociopolítics experimentats per Sud-àfrica en els anys noranta van oferir noves possibilitats per al seu desenvolupament com a focus d'interès turístic internacional, però com s'ha produït? Ha incidit en la millora del nivell de vida de la població sud-africana?

    31-05-2022

  • Violència sexual i de gènere en el context turístic

    La violècia sexual i de gènere també es fa present en els contextos turístics, la qual cosa ens porta a reflexionar sobre les desigualtats i asimetries que enfronten les dones en aquests territoris. 

    28-04-2022

  • Desigualtat i precarització del treball femení de l'allotjament

    La major part de la força laboral hotelera es compon de dones, però moltes estan limitades a un escàs nombre d'ocupacions ubicades a la part baixa de la jerarquia ocupacional. Quins factors influeixen en aquesta segmentació?

    22-03-2022

  • Reptes del turisme en zones postconflicte

    En zones postconflicte el turisme es presenta com a una eina per a la recuperació econòmica i per assentar els processos de pau. No obstant això, aquests objectius poques vegades són senzills. La relació entre pau i turisme més aviat es revela com a complexa i intricada.

    19-01-2022

  • Gènere i interculturalitat en el turisme de la Sierra del Norte de Puebla

    Ressenya del llibre “Género e Interculturalidad en el turismo de la Sierra Norte de Puebla”, editat per Mayra Antonieta Sandoval Quintero i publicat per la Universidad Intercultural del Estado de Puebla.

    09-12-2021

  • Turismes postconflicte: pau i reconciliació a l'antiga Iugoslàvia?

    Des dels anys vuitanta, el turisme ha estat considerat per l'OMT com un potencial instrument per a la pau. Però el cert és que als territoris que constituïen la ja extinta Iugoslàvia pot contribuir a incrementar la tensió.

    16-11-2021

  • La precarietat del treball en l’allotjament intensificada per la pandèmia

    L'extensió de la COVID-19 ha suposat un fort impacte en les activitats hoteleres, però són realment nous els problemes als quals s'enfronten o més aviat es tracta de vells coneguts que actuen amb renovades forces?

    11-10-2021

  • Memòria i reconciliació: és el turisme un instrument eficaç per a la pau?

    El turisme ha estat considerat per l'Organització Mundial del Turisme, com un element clau a l'hora d'establir les bases per afavorir l'entesa, el respecte pels altres i com a força per a la pau. Però cal preguntar-se: és sempre possible aconseguir aquests objectius? Quines dificultats existeixen?

    14-09-2021

  • Turisme rural i empoderament femení: un projecte incomplet?

    El turisme rural a Espanya es troba fortament lligat a la figura de propietàries d'allotjaments en aquest entorn, però s'ha traduït això en un empoderament de les dones rurals? Existeixen noves expectatives de cara al futur?

    14-08-2021

  • Nosaltres també estem aquí: les agències de viatges en un context de pandèmia

    La força laboral de les agències de viatges ha passat tradicionalment inadvertida en les anàlisis de les condicions laborals del mercat de treball espanyol. L'arribada de la COVID-19 ha frenat l'activitat turística del nostre país. Què ha suposat això per a les plantilles de les agències de viatges?

    06-05-2021

  • Precarietat laboral a la indústria turística espanyola? Una mirada a l'ocupació en hostaleria

    L'arribada de la COVID-19 ha suposat un cop dur per la força laboral hostalera del nostre país, però en quina situació es trobava abans de la pandèmia? Podria considerar-se precari el treball en aquesta activitat?

    11-03-2021

  • ¿Comporta la COVID-19 una major desigualtat de gènere? Passat, present i futur de les treballadores turístiques a Espanya

    Les desigualtats de gènere que estructuralment han caracteritzat l'ocupació turística a Espanya es veuen agreujades amb la pandèmia. Per a les treballadores del turisme el risc d'una major precarietat s'accentua des de múltiples perspectives.

    25-01-2021

El bloc de Gema Martínez-Gayo

Articles:

Martínez-Gayo, G. (2021). Reseña: Martínez-López, José Ángel; Frutos Balibrea, Lola y Solano Lucas, Juan Carlos (2019). El trabajo de cuidados en el Sistema de la Dependencia.Valencia: Tirant Humanidades. Estudios de economía y sociología. 129 pp. . Cuadernos de Trabajo Social, 34(2), 469-471.

 

Martínez-Gayo, G. y Martínez-Quintana, V. (2020). Precariedad laboral en el turismo español bajo la perspectiva de género. Pasos. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 18(4), 649-665.

 

Martínez-Gayo, G. y Martínez-López, J.A. (2020). Salud y privación farmacéutica en España. Una devaluación de la ciudadanía social. Revista Gerencia y Políticas de Salud, 19, 1-19.

 

Martínez Quintana, V. y Martínez-Gayo, G. (2019). Empoderamiento y desigualdad en el trabajo turístico femenino. Una perspectiva comparada. Papers de Turisme, 62, 46-66.

 

Martínez-Gayo, G. (2019). ¿Empleos cinco estrellas? Reflexión sobre la precariedad laboral en la hostelería española. Revista Internacional de Turismo, Empresa y Territorio (RITUREM), 3(2), 1-15.

 

Martínez-López, J.A. y Martínez-Gayo, G. (2019). Implicaciones del aumento del copago farmacéutico en España: una nueva privación material. Convergencia Revista de Ciencias Sociales, 81, 1-24.

 

Martínez-Gayo, G. y Martínez-Quintana, V. (2019). La calidad del empleo de los trabajadores extranjeros en el mercado laboral español en época de crisis económica. Sistema. Revista de Ciencias Sociales, 253, 89-115.

 

Martínez-Gayo, G. y Martínez-Gayo, G. (2018). Copago de medicamentos y debilitación de la ciudadanía social. Una reflexión crítica de los cambios legislativos en materia farmacológica. La Razón Histórica. Revista Hispanoamericana de Historia de las Ideas, 39, 61-76.

Capítols de llibre:

Martínez-Gayo, G. (2021). ¿Conlleva la COVID-19 una mayor desigualdad de género? Pasado, presente y futuro de las trabajadoras turísticas en España. En E. Cañada e I. Murray (Eds.), #TourismPostCOVID19. Turistificación confinada (pp. 181-189). Barcelona: Alba Sud Editorial. [Disponible también en catalán].

Conferències i ponències:

“Precariedad laboral en el sector turístico: ¿una cuestión de género?”. Conferencia magistral en el marco del I Seminario Internacional de Turismo y Empleo y III Seminario de difusión de Resultados. Universidad Autónoma de Baja California, 17 y 18 de junio de 2021.

 

La precariedad del trabajo intensificada por la pandemia en el sector de alojamiento”. Ponencia invitada a la mesa redonda: "A precariedade do trabalho aprofundada pela pandemia em segmentos do turismo". 2° Seminário Virtual Perspectivas Críticas sobre o Trabalho no Turismo". Universidade Federal do Tocantins, 19 de agosto de 2021.

 

Turismo rural y empoderamiento femenino”. Conferencia en el Foro de Equidad de Género del Diplomado en Turismo Sostenible y Social. Organización Internacional del Turismo Social (ISTO), 31 de agosto de 2021.

 

Enllaços:

Researchgate

 

ORCID



 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.