RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

PLATJA PARADÍS (ZONA FRANCA)

El bloc de Joan Buades

Sobre turisme, clima i turbocapitalisme

Escriptor i membre de l'equip d'investigació d'ALBA SUD. Va ser diputat verd al Parlament Balear i un dels impulsors de la fiscalitat ecològica sobre el turisme, l'anomenada «ecotaxa». En aquest bloc, fet des d'Eivissa (Mediterrani occidental), viatgem pel costat fosc de la indústria dels Paradisos, acompanyem les seves festes boges amb el turbocapitalisme mentre ens interessem per l'apocalipsi climàtic en temps de revolta social i democràtica planetària.

 • Cap a un 15M climàtic: un crit insòlit que funda l’esperança

  L’agost passat, una noia sueca adolescent, Greta Thunberg, abandona les classes cada divendres el matí per plantar-se davant el Parlament d’Estocolm “en vaga pel clima”. És un gest insòlit, vertaderament fundacional del moviment “Fridays for Future”.

  04-03-2019

 • Clima: bojos pel turisme amb el caos a les portes

  Sincerament, a la Mediterrània hi ha un no-tema colossal en un no-lloc crucial de la geopolítica mundial que farà empal·lidir l’actual crisi de refugiats i les guerres periòdiques al Llevant. Corre pressa: arremolinem-nos-hi.

  24-03-2017

 • Mostrar l’invisible: els extraordinaris mapes de ClimateCentral.org

  Surging Seas, un recurs per fer pedagogia sobre el canvi climàtic. Destaquem 7 exemples: Miami, Eivissa, Punta Cana, Emirats, Barcelona, Cancún, les Maldives.

  18-01-2016

 • Fira climàtica a París (COP 21)

  Dues bones notícies i sis forats negres. Un balanç documentat de la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic, celebrada a París del 30 de novembre a l’11 de desembre de 2015.

  20-12-2015

 • 14 anys després: Balears, de l’ecotaxa a mitges al greenwashing turístic

  La resurrecció espectral de l’ecotaxa turística balear hauria de servir per fixar-nos en allò que és essencial des del punt de vista de la sostenibilitat ecològica duradora de les Balears.

  18-10-2015

 • Sota el volcà: on el turisme desnona la joventut i la gent empobrida

  Necessitem repensar la resistència anticiment i antiinvasió turística en termes de proposta d’empoderament pel benestar de la comunitat. Volem viure a Eivissa, a la terra. La nostra gent de baix té dret a un sostre i a una feina dignes.

  19-03-2015

 • Això ho canvia tot: Naomi Klein o el clima com a tsunami emancipatori

  Ressenya del darrer llibre de la reconeguda investigadora i activista canadenca “This changes everything. Capitalism vs. The Climate” (Ed. Simon & Schuster, New York, 566 p.), ara publicat en castellà i català per l'editorial Paidós.

  06-03-2015

 • Una incòmoda mirada radical: continuisme turístic i metamorfosis capitalistes a l’Espanya contemporània

  Presentació del llibre d’Ivan Murray, “Turismo y capitalismo en España. Del milagro económico a la gran crisis” (Alba Sud Editorial, Barcelona, 2015).

  19-02-2015

 • Barcelona: la fiscalitat turística, nova prioritat democràtica

  Els conflictes turístics  que s’han viscut els darrers mesos a Barcelona, evidencien la necessitat d’un canvi de model turístic i de ciutat. Entre d’altres coses cal qüestionar la fiscalitat actual sobre el turisme.

  18-09-2014

 • La lliçó del Dr. Puig: el turisme, camí de pobresa

  El llibre de recent publicació de l'economista Miquel Puig, ex-director general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, dóna peu a la reflexió sobre els riscos de la hiperespecialització turística que s'ha viscut a Balears i per on Catalunya sembla endinsar-se.

  30-10-2013

 • Mediterrània 21: una vaga indefinida d'humanitat

  El recent naufragi d'un vaixell a les costes de l'illa italiana de Lampedusa on van morir desenes d'immigrants, és l'últim exemple de com el Mediterrani s'ha convertit en la segona frontera entre rics i pobres més perillosa del món.

  06-10-2013

 • Illes al bany maria

  Enmig de la temporada d’estiu a Balears, alguns dels principals estudis sobre el canvi climàtic, alerten dels riscos d’un model de desenvolupament centrat de forma exclusiva en l’especialització turística. 

  26-07-2013

 • Peccata minuta: hi ha botí per a rato...

  L'evasió fiscal massiva, l'enriquiment amb la fabricació d'armament a costa de la caixa comuna o l'estafa a l'engròs des de la banca suposadament pública tenen un efecte neutral sobre les possibilitats d'accedir al descans etern. 

  12-07-2013

 • La intocable superclasse balear (offshore, of course)

  ¿S'han preguntat si és possible que hi hagi a Balears una superclasse, capaç de condicionar les grans decisions sobre turisme, territori o fins i tot tots els grams d'hisenda o policia tolerables per als seus interessos?

  30-06-2013

 • Eivissa, neoliberalisme flower power

  L'illa, meca del turisme de festa, s'ha transformat en una societat amb greus carències socials i on la qualitat de vida es deteriora dia a dia. Un lloc que a Margaret Thatcher li hauria agradat per retirar-se.

  29-05-2013

 • Bombolla turística & fun capitalism: la ferum de claveguera d’Orizonia

  L’esclat d’Orizonia posa en evidència les connexions entre com s’ha atiat la bombolla turística en el sector dels viatges i la bombolla financera mundial que és a la base de la crisi actual.

  05-03-2013

 • Terrorisme financer a l’alça: els milions que manquen al sud famolenc

  Denúncia de la rapinya de recursos il.lícits que les grans corporacions transnacionals transfereixen del Sud empobrit cap al Nord a través de diversos trucs d'enginyeria comptable i el suport fonamental dels paradisos fiscals.

  01-06-2012

 • Anorrear una educació sota mínims, destruir la idea de comunitat

  Anàlisi de com Balears, una societat dominada pel totxo i el turisme massiu, ha construït un model educatiu precari que la fa molt més vulnerable que altres comunitats a la doctrina de xoc neoliberal en aquests temps de crisi i retallades.

  31-03-2012

 • Petroli pels núvols i taxes climàtiques: l'aviació turística, en caiguda lliure

  Tot i la propaganda sobre les previsions del creixement del turisme, el sector de l'aviació constitueix el seu principal punt feble, i sobre el qual planen dues grans amenaces: la fi del petroli barat i l'escalfament global.

  26-03-2012

 • El show de Durban: Diplomàcia zombie per a l'apartheid climàtic

  Balanç dels magres resultats de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic celebrada a Durban, Sud-Àfrica, i que ha acabat, dos dies després del previst, amb un compromís d’acord absolutament insatisfactori.

   

  12-12-2011

 • Mediterrània, segle 21: cap a un clima enemic del turisme?

  Podria el canvi climàtic convertir-se en un enemic letal per a la primera regió turística del món? L'article alerta sobre la necessitat de potenciar tant la investigació acadèmica com l'acció social a favor d'un decreixement del turisme de masses a la conca mediterrània.

  03-11-2011

 • TUI KO: De l’infart del petroli al magnat rus salvador

  El passat 13 de setembre els mitjans de comunicació es feien ressò que l’oligarca rus de l'acer Alexei Mordashov havia augmentat la seva participació a TUI AG per sobre del 25% del seu capital. A partir d'aquests fets s'analitzen les tendències més recents en l'evolució de la indústria turística.

  02-10-2011

 • L'actual boom turístic espanyol: res com tenir guerres a prop

  El creixement actual del turisme a Espanya s’està produint a costa de països com Tunísia i Egipte, afectats per les revoltes democràtiques, la qual cosa posa de manifest un comportament rapinyaire que ja s’havia donat en èpoques anteriors.

  22-08-2011

 • 1968: UNESCO & Dominicana (Preparant el gran cop turístic)

  L’any 1968 el consultor espanyol Juan de Arespacochaga, va publicar un informe que seria clau per al desenvolupament turístic de la República Dominicana i del model que ha acabat imposant-se. L'article analiza la importància d'aquest episodi.

  10-07-2011

 • “Illes del tresor”: Silenci, aquí es roba

  El llibre del periodista britànic Nicholas Shaxson, Treasure Islands, dóna peu a una reflexió sobre els paradisos fiscals i els homes que roben al món, així com la necessitat que els moviments emancipatoris assumeixin aquest assumpte entre les prioritats de la seva agenda política i social global.

  12-06-2011

Articles anteriors

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.