Contacto Boletín

Artículo de Opinión | Turismo Responsable | Islas Baleares

26-07-2013

Illes al bany maria

Joan Buades | Alba Sud

Enmig de la temporada d’estiu a Balears, alguns dels principals estudis sobre el canvi climàtic, alerten dels riscos d’un model de desenvolupament centrat de forma exclusiva en l’especialització turística. 


Crédito Fotografía: Cala Lombard, Mallorca. Fotografía de Alejandro Sánchez Marcos (bajo licencia creative commons)

Fa un sol colpidor i no saps a quina platja anar on puguis estirar la tovallola amb pau. Sents que hi ha molts turistes però que no gasten. L'altre dia se'n va tirar un altre fent balconing. Les matinées a la disco no surten gratis. J. R. Bauzá farà d'aplegapilotes en l'espectacle d'un manacorí universal. El príncep d'Espanya fa política europea a Palma. Res, som en un dia normal d'un estiu normal a les Balears. Ja vindrà la tardor i podrem gaudir d'una vegada. Com sempre des de fa uns 60 anys. Vivim del turisme, ho hem de reconèixer.

Només per despertar la neurona que se'ns està assecant, us proposo fer un exercici de visualització del futur proper de l'Arxipèlag. Us dono tres cartes per triar. Faig cas primer al director del Grantham Research Institute sobre canvi climàtic de la molt reputada London School of Economics, que surt a The Guardian. El Sr. Bob Ward lamenta que per primer cop en la història de la Humanitat s'hagi assolit un nivell de gasos contaminants com el d'aquesta primavera, 400 parts per milió. La darrera vegada que va passar, l'Àrtic no existia, la sabana colonitzava el Sàhara i el nivell del mar era 40 metres superior al d'avui. I afegeix que "estem creant un clima prehistòric en el qual les societats humanes haurem d'afrontar grans riscos potencialment catastròfics. Només si reduïm urgentment les emissions globals serem capaços d'esquivar les conseqüències d'endarrerir el rellotge climàtic tres milions d'anys". Si el màxim que es considera tolerable serien 2ºC més de temperatura mitjana durant el segle 21, Ward afirma que, al pas que anem, fregarem els +6ºC. Poca broma, amb aquesta tarja de presentació, però és britànic i beuen molt.

La segona carta és més propera: el segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, coordinat per Josep Enric Llebot, catedràtic de física a la UAB. Uf, són 1.152 pàgines, pitjor que llegir Crim i càstig, ho reconec. Porta el segell del Govern de Catalunya del Tripartit, no rieu tant. Hi trobo algunes perles. A la península Ibèrica, a finals de segle, les temperatures a l'estiu podrien ser de +7,6ºC respecte a 100 anys abans. Es fregiran, no n'hi ha dubte. Berlín tindrà les temperatures del nord d'Algèria; París, les de Badajoz i Londres, les del nord portuguès. Farà calor a casa, potser s'ho pensen abans de venir a la piscina mediterrània a punt de coure al bany maria. Sobre les pluges, veig que a l'estiu Catalunya rebrà la meitat d'aigua que ara. I com s'ho faran perquè es dutxin els seus milions de turistes i els camps de golf, em demano. Deu ser un error, l'informe és de juliol del 2010, en ple estiu, això ho diu tot.

Miro cap a França i em trobo un paper de l'IDDRI, un institut de recerca públic sobre desenvolupament sostenible, i comença a fer-me mal el cap. Si ho diu l'Estat de la Grandeur, un dels pocs que de veritat funciona, no puc menystenir-lo. Resulta que l'augment del nivell del mar a la Mediterrània podria ser més aviat d'un metre, just el doble del màxim del que es pensava. En els escenaris climàtics de l'ONU, no havien pensat que l'augment de la temperatura expandirà la massa d'aigua i ni en l'impacte de la fusió de pols i glaceres. Què insinuen: que ens robaran ses Salines d'Eivissa o es Trenc? Que bona part de s'Arenal i baix Vila a Eivissa quedaran inundades? S'ha de ser beneit, vull dir francès, per creure-s'ho. És molt fàcil escriure papers, fer recerca en laboratoris que costen un ull de la cara i esbombar barbaritats perquè la gent normal es posi nerviosa. Potser per això, D. Mariano acaba de tancar l'aixeta del CSIC: degotava massa i no hi guanyaves res. Com amb les energies netes: adéu ajuts i tornem a fer regals al carbó i a les nuclears dels amics...

A les Balears, no ens afecta aquesta nova "normalitat" climàtica. No tenim cap informe del que passarà durant aquest segle a casa. Això sí, tenim una "estratègia" de bones intencions penjada a internet. De fet, a penes un investigador de la universitat, el doctor Ivan Murray, s'hi ha interessat. Afirma que la petjada ecològica de les Illes és d'1 a 14, és a dir que per mantenir el nostre nivell de consum ens cruspim l'equivalent a 14 arxipèlags. Segons ell, cada turista arriba a Mallorca amb 45 litres de gasolina baixant de l'avió. No penso fer-li cas. Aquí som Balears, Can Vacances, i no ens afectarà el canvi climàtic, són coses del continent o de països pobres. Sou illencs normals com jo, veritat? Au, no ens escalfem el cap i gaudim de la platja, per dos dies que ens queden...

 

Publicat originalment al diari Ara Balears el 26 de juliol de 2013. 

PLAYA PARAISO (ZONA FRANCA)

El blog de Joan Buades

Sobre turismo, clima y turbocapitalismo

Escritor y miembro del equipo de investigación de ALBA SUD. Fue diputado verde en el Parlamento Balear y uno de los  impulsores de la fiscalidad ecológica sobre el turismo, la llamada «ecotasa». En este blog, hecho desde Eivissa (Mediterráneo occidental), viajamos por el lado oscuro de la industria de los Paraísos, acompañamos sus fiestas locas con el turbocapitalismo mientras nos interesamos por el apocalipsis climático en tiempos de revuelta social y democrática planetaria.

Ir a blog »