Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Noticias Generales

30-12-2021

Balanç 2021

Tanquem l’any fent recompte i balanç de les publicacions, activitats formatives, projectes i enfortiment institucional dut a terme, a la vegada que agafem forces pel que vindrà. Seguirem treballant per una transformació del turisme en un sentit més equitatiu, inclusiu i sostenible.


Crédito Fotografía: Simon NFanger en Unplash, bajo licencia creative commons.

L’any 2021 ha estat intens per a l’equip d’Alba Sud en múltiples sentits. Començàvem quan els efectes de la pandèmia de la COVID-19 sobre el turisme eren especialment greus, i ningú podia preveure quines perspectives podien esperar-se. I tanquem de nou l’any amb la incertesa dels impactes que podria tenir la nova variant, Omicron, sobre el funcionament de tot un seguit d’activitats. Han estat i són temps complexos per al turisme, en els quals s’acceleren transformacions i es posa en dubte el procés de turistificació global que s’havia accelerat arran de la crisi financera global de 2008. Des d’Alba Sud hem volgut estar presents i obrir espais d’anàlisi i reflexió sobre què està passant amb el turisme, quins riscos d’accentuació de les dinàmiques de despossessió i violència poden produir-se, però també quins camins d’esperança en un sentit emancipatori s’haurien d’impulsar.

Així, les principals línies de treball que ens han ocupat a Alba Sud durant aquest any han estat vinculades a:

  • els canvis que s’estaven produint en la indústria turística, en especial provocats o accentuats per la crisi vinculada a la pandèmia de la COVID-19;
  • el protagonisme adquirit pels turismes de proximitat, entès com a espai en disputa entre diferents interessos en joc;
  • la recerca d’alternatives més equitatives, inclusives i sostenibles, que puguin ajudar a pensar camins post-capitalistes en la producció i el consum turístic;
  • les dinàmiques de despossessió, explotació i violència relacionades amb el desenvolupament turístic;
  • els efectes del turisme en les relacions de gènere, i com interactuen aquestes activitats en contextos marcats per les desigualtats estructurals per raons de gènere;
  • el pensament i l’anàlisi del turisme des de perspectives crítiques.

Publicacions

La nostra principal activitat està vinculada a la recerca, que presentem per diverses vies. D’aquesta manera, durant l’any 2021 hem publicat 110 articles originals a la Web d’Alba Sud, que podeu recuperar al nostre arxiu, escrits per l’equip tècnic i el grup de persones que regularment col·laboren amb nosaltres, així com algunes aportacions puntuals de persones externes però properes.

Des del nostre segell Alba Sud Editorial hem publicat 6 informes:

  • Fletcher, R., Blanco-Romero, A., Blázquez-Salom, M., Cañada, Murray Mas, I., Sekuloba, F. (2021). Camins cap a un turisme postcapitalista. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, núm. 18. Editat en castellà i català.

Per altra banda, també hem publicat 4 nous llibres, dos sota el nostre segell editorial i dos més en col·laboració amb Icaria Editorial. En concret:

Projectes

Durant el 2021 hem estat executant 7 projectes, alguns dels quals tindran continuïtat durant l’any vinent:

  • Campanya internacional de visibilització de les vulneracions de drets humans per la inversió turística a Amèrica Central. Institució co-finançadora: Diputació de Barcelona.
  • Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere sobre Amèrica Llatina. 2a fase. Institució co-finançadora: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
  • Turisme inclusiu, una demanda de Justícia Global. 1er any. Institució co-finançadora: Ajuntament de Barcelona.
  • Laboratori de turismes de proximitat. Institució co-finançadora: Barcelona Activa.
  • Espais públics de caràcter natural en contextos urbans desfavorits. Aprenentatges de l’experiència de l’àrea metropolitana de San Salvador. Institució co-finançadora: Àrea Metropolitana de Barcelona.
  • Consultoria per a desenvolupar una estratègia de turisme rural comunitari a la regió de El Trifinio (El Salvador, Hondures i Guatemala). Institució co-finançadora: Diputació de Barcelona.
  • Assessoria en recerca sobre turismes de proximitat. Institució co-finançadora: Càtedra de Turisme Digital i Litoral de l'Institut Universitari d’Investigació d’Intel·ligència i Innovació Turística de la Universitat de Màlaga (i3t-UMA).

També hem formulat i ens han aprovat nous projectes que es duran a terme durant l’any 2022:

  • Treball turístic digne: una aposta de ciutat. 2a fase. Institució co-finançadora: Barcelona Activa.
  • Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals. Institució co-finançadora: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Activitats formatives i intervencions publiques

Durant l’any 2021 hem consolidat la proposta de convertir Alba Sud en un espai de formació en línia en turisme des de perspectives crítiques. Per això vam modificar la Web, creant un nou espai dins la pàgina on reunir els diferents recursos formatius disponibles. A més hem dut a terme 5 jornades i cursos de formació:

  • Curs virtual: Turisme, natura i crisi climàtica: arestes d’una cruïlla. Realitzat en tres sessions els dies 14, 21 i 27 d’abril de 2021. Es van analitzar i posar en discussió alguns dels debats a l’entorn de la relació entre turisme, natura i crisi climàtica. Van intervenir: Ivan Murray (UIB / Alba Sud), Cati Torres (UIB), Macià Blázquez (UIB / Alba Sud), Nora Müller (UIB), Robert Fletcher (Univ. Wageningen), Margalida Ramis (GOB Mallorca), Pau Alonso-Monasterio (Ecologistas en Acción) i Arturo Silva (Alba Sud).
  • Curs virtual: Turismes de proximitat, un plural en disputa. Organitzat durant els dies 12, 19 i 26 de maig de 2021. Van intervenir: Xavier Suñol (Ajuntament de Barcelona), Ernest Cañada (Alba Sud), Asunción Blanco (UAB), Xavier Font (Diputació de Barcelona), Inma Díaz-Soria (UAB), Carla Izcara (Alba Sud), Jordi Gascón (UB), Laura Fernández (TOSCA), Sergi Yanes (UOC) i Ferran Martínez (Caus de Mura).
  • Curs virtual: Turisme a Amèrica Llatina: escenaris i perspectives davant la pandèmia de la COVID-19. Durant els dies 13, 15 i 17 de setembre de 2021 vam organitzar tres taules rodones sobre la incidència de la pandèmia en el turisme, l’anàlisi de les polítiques públiques implementades i propostes per a la seva transformació. Van intervenir: Rodolfo V. Bartoncello (Univ. de Buenos Aires), Daniel Hiernaux (Univ. Autónoma de Querétaro), Pricila Sosa (Univ. del Caribe), Ernest Cañada (Alba Sud), Rosana Campodónico (Univ. de la República), Marcelo Vilela de Almeida (Univ. de São Paulo), Rodrigo Fernández Miranda (Univ. Nacional de Tres de Febrero / Alba Sud), Nora Bringas (El Colegio de la Frontera Norte), Érica Schenkel (Univ. Nacional del Sur / Alba Sud), Ramiro Ragno (SAFCI), Angela Teberga (Univ. Federal de Tocantins / Alba Sud), Natalia Naranjo (COMUNITUR y Red Mujeres y Sostenibilidad), Virginia Sahores (Univ. Nacional de la Plata), Enrique Cabanilla (Univ. Central de Ecuador), Flavia Costa (Sesc São Paulo), Cristina Oehmichen (Instituto de Investigaciones Antropológicas - UNAM) i Arturo Silva (Alba Sud).
  • Jornada virtual: Turismes de proximitat, una proposta de transformació. Es va realitzar el dia 24 de novembre de 2021. Van intervenir: Carla Izcara (Alba Sud), Macià Blázquez (UIB / Alba Sud), Ernest Cañada (Alba Sud), Joan Coll (CultRuta), Maite Hernández (Terra Enllà), Raúl Valls (Centre per la Sostenibilitat Territorial) i Esther Zamora (Barceloneta Proa a la Mar).
  • Jornada virtual: Turisme i conflictes socioecològics a Amèrica Central. Aquesta sessió va tenir lloc el 30 de novembre de 2021 i en ella es va analitzar i posar en discussió què ha suposat el creixement del turisme a Amèrica Central a partir dels anys 90 des de la perspectiva de les comunitats rurals i costaneres, i què es podria esperar d’una reactivació post-pandèmia. Van intervenir: Mario Sánchez (Univ. Centroamericana de Nicaragua), Grettel Navas (ICTA), Arturo Silva (Alba Sud), Catalina Carrillo (UNA), Daniela Segura (UNA) i Angélica Picado (Univ. Autónoma Metropolitana / Alba Sud).

A més d’aquestes activitats organitzades com a Alba Sud, en el marc de la nostra participació a la plataforma internacional d’ONG Transforming Tourism Initiative hem co-organitzat 3 seminaris virtuals:

Així mateix, també hem participat a més de 70 xerrades, jornades, conferències i tallersorganitzats de forma presencial o virtual tant a Catalunya, com a la resta d’Espanya i Amèrica Llatina. D’altra banda, els membres del nostre equip han tingut més de 40 aparicions a premsa nacional i internacional.

Enfortiment institucional

Més enllà de les activitats públiques, com a entitat hem dedicat també esforços a enfortir-nos institucionalment. Bona part d’aquest treball s’ha vist impulsat per l’ampliació del nostre equip tècnic, al qual es va incorporar a primers d’any la Carla Izcara com a tècnica en recerca i comunicació. A principis del 2021 vam fer un autodiagnòstic de gènere tant en termes institucionals com del contingut del nostre treball. Aquest procés es va traduir posteriorment amb l’elaboració, discussió i aprovació d’una Política de Gènere, així com la creació d’una Comissió d’Equitat de Gènere, formada per tres persones, que vetllen per garantir la política de gènere aprovada i per assegurar relacions equitatives, no discriminatòries i de cura.

A continuació es van revisar i aclarir els espais de participació en l’entitat, incloent-hi la creació d’un espai de treball permanent orientat majoritàriament a persones joves que fan investigació en turisme. Així es van elaborar i aprovar dos documents de política interna sobre l’Equip Col·laborador i sobre les pràctiques formatives.

Cal destacar també l’esforç realitzat per millorar el treball de comunicació, i en particular a través de les xarxes socials (Twiter, Facebooki Linkedin), on clarament hem incrementat la nostra audiència.

Finalment, destacar els canvis que s’han produït durant l’any en termes d’articulació institucional, amb la consolidació de la nostra participació en el secretariat de la plataformainternacional d’ONG Transforming Tourism Initiative, així com la nostra incorporació com a entitat associada a la plataforma feminista Equality in Tourism, amb seu a Londres.

Perspectives

Aquest proper 2022 reforçarem el nostre compromís amb la transformació del turisme des de perspectives emancipatòries. Durant l’any posarem especial atenció en l’anàlisi de les característiques i condicions del treball turístic, la relació gènere-turisme, els conflictes socioecològics derivats de l’activitat, els efectes de la crisis de la COVID-19 en territoris turistificats, les polítiques públiques en relació amb el turisme i les alternatives post-capitalistes. Tots aquests temes els abordarem mitjançant diverses publicacions, activitats formatives, xerrades i enfortint la nostra incidència política junt amb altres entitats companyes.

Des d’Alba Sud volem agrair a totes les persones que han llegit i compartit els nostres continguts i ens han acompanyat en formacions, xerrades i debats. Així mateix, reconèixer l’enorme treball de totes les persones que formen part d’aquest projecte i convidar-les a seguir col·laborant amb nosaltres per fer créixer Alba Sud col·lectivament.

Feliç 2022!