Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable | Centroamérica

30-11-2021

Jornada: Turisme i conflictes socioecològics a Amèrica Central

El passat 29 de novembre, des d’Alba Sud vam organitzar una jornada virtual per analitzar i posar en discussió què va implicar el creixement del turisme a Amèrica Central a partir dels anys noranta des de la perspectiva de les comunitats rurals i costaneres, i què es podria esperar d’una reactivació postpandèmia.

El desenvolupament turístic a Amèrica Central a partir dels anys 90 va estar fortament associat a processos de despossessió de terra i aigua, la reorganització dels territoris i la destrucció ambiental. L'estudi de la conflictivitat socioecològica que ha generat aporta claredat sobre els aspectes menys visibles d'aquest model de desenvolupament, que va comportar impactes negatius de tipus divers.

La pandèmia de la COVID-19, si bé ha reduït dràsticament el flux de turistes internacionals, no sembla haver aturat les inversions i els intents d'acaparament. Les perspectives d'una reactivació turística postpandèmia, que en alguns països pot anar acompanyada per una major pressió empresarial als seus governs, preocupa per les conseqüències que podria tenir per a algunes poblacions. D'altra banda, la crisi política i democràtica que es viu en part de la regió podria actuar contradictòriament en aquest procés de recuperació postpandèmia, i en alguns casos accentuar les dinàmiques de violència contra les comunitats i la impunitat amb la que actuen els seus responsables.

En aquest context, i com a part de la Campanya internacional de visibilització de les vulneracions de drets humans per inversió turística a Amèrica Central, Alba Sud va organitzar una jornada per visibilitzar la problemàtica i promoure una anàlisi del turisme a Centreamèrica que tingui en compte els conflictes socioecològics que s'han produït en el desenvolupament.

(Els vídeos i àudios de la jornada són en castellà)

L’acte va començar amb l’exposició d’en Mario José Sánchez González  (Universidad Centroamericana de Nicaragua) sobre els principals enfocaments teòrics per l’anàlisi dels conflictes socioecològics.

A continuació, Grettel Navas (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona, Espanya) va presentar les possibilitats de l’Atles Mundial de Justícia Ambiental (EJatlas) per l’anàlisi de diferents conflictes socioecològics vistos des d’una nova perspectiva associada a l’activitat turística.

En tercer lloc, Arturo Silva (Alba Sud, Costa Rica) va caracteritzar la dinàmica de conflictivitat turística en la província de Guanacaste, Costa Rica, un territori en el que ha hagut una dinàmica concreta d’inversió turística i inmobiliària així com resposta comunitària. 

En quart lloc, Catalina Carrillo Vargas i Daniela Segura Campos, investigadores i extensionistes de la Universidad Nacional en el Programa Interdisciplinario Costero de Costa Rica, van exposar la vulnerabilitat i conflictivitat associada al desenvolupament turístic coster a l’illa Caballo, Costa Rica. 

Finalment, Angélica Picado (Universidad Autónoma Metropolitana / Alba Sud, Mèxic) va presentar el cas de la conflictivitat turística a l’illa d’Ometepe, així com els intents d’articular dinàmiques comunitàries d’apropiació de l’activitat turística sota altres modalitats de gestió.

També disponibles els àudios de les intervencions al nostre perfil de Soundcloud.

 

Aquesta jornada es realitza en el marc del projecte «Campanya internacional de visibilització de les vulneracions de drets humans per inversió turística a Amèrica Central» desenvolupat per Alba Sud amb el suport de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona (convocatòria Drets Humans 2017).