ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

PODEM CONTINUAR?

El bloc de la Margalida Ramis

Sobre ecologisme, territori i resistències socials

Activista ecologista, llicenciada en Física per la UIB i membre i portaveu del GOB, una de les entitats ecologistes i organitzacions més actives a les Illes Balears. Hi treballa com a coordinadora de campanyes per a la protecció del territori i els recursos naturals. En aquest bloc, escrit des de Mallorca, parla sobre sostenibilitat, territori, incidència política i moviments socials.

 • Insularitat: els límits com a punt de partida

  Compareixença de Margalida Ramis, responsable de l'àrea de Territori i Recursos de l'associació ecologista GOB Mallorca, el 13 de gener passat davant la Ponència d'estudi sobre la insularitat i la situació perifèrica de les Ciutats de Ceuta i Melilla Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic del Senat espanyol.

   

  31-03-2022

 • La crisi ja era aquí: SOS futur

  El passat 12 de febrer apareixia a Mallorca el manifest SOS Turisme, impulsat per les elits empresarials turístiques  a mode de fals moviment social: amb pancartes, lema i manifest. S’erigeixen com a salvadors "socials" i aprofiten per reclamar menys impostos, menys política i més doblers públics en forma de rescat als grans capitals de la indústria turística de balears.

  22-02-2021

 • I després de tot això, què?

  La crisi provocada pel COVID-19 demanda a l’ecologisme social disposar d’una agenda per a una transició ecosocial, que tengui en compte una perspectiva immediata i, al mateix temps, un horitzó que ens allunyi de les lògiques irracionals d’un capitalisme que ha hiperturistitzat alguns territoris.

  10-04-2020

 • L'inconscient autodestructiu

  El capitalisme continua pitjant l'accelerador sense voluntat de frenada, abocant-nos a l'abisme, amb la connivència de l’inconscient autodestructiu o negligent de la classe política i a costa de les majories socials cada cop més vulnerables i sotmeses.

  01-05-2019

 • L'objectiu ha de ser la desturistització

  Segueix el debat iniciat per Rafael Borràs, David Abril i Macià Blàzquez sobre quines polítiques turístiques cal dur a terme a les Illes Balears. En aquest cas amb una defensa clara de la necessitat de limitar el turisme i diversificar l’economia.

   

  30-03-2017

 • Indignació

  L’anunci d’AENA d’ampliar l’aeroport de Son Sant Joan de Palma suposa un nou salt de creixement turístic. Una gota més d’indignació per passar a l’acció i respondre des del carrer a la turistització creixent.

  02-03-2017

 • Cal posar límits al turisme

  El turisme a Balears ha esdevengut un sector econòmic que més que enriquir-nos com a societat, n’enriqueix uns quants sacrificant territori, paisatge, valors naturals i culturals i condicions de vida dels que residim aquí. 

  04-01-2017

 • La mercantilització turística de l’habitatge

  El debat sobre el lloguer turístic d’habitatges a Balears, com a d’altres bandes, se’ns escapa de les mans. Com posem ordre i solució a tot això? Des de Mallorca es concreten respostes per a un decreixement turístic.

  17-12-2016

 • El mal del «vivim del turisme» o el que és el mateix: mal-vivim del turisme

  Ecosistema resilient per una economia sostenible. Això és el que no som, ni de lluny. És cap on hauríem de tendir. Però és d'on, en termes d'estratègia política, ens allunyam dia rera dia a marxes forçades.

  05-12-2016

 • Fiscalitat ecològica com a clau del canvi

  Després d'un estiu de sobresaturació turística, i quan el Govern Balear comença a preparar pressupostos, el debat sobre el canvi de model econòmic està cada cop més present. El moviment ecologista presenta propostes.

  22-10-2016

 • La desagrarització del camp

  La Llei agrària a Balears amb l’excusa de la «complementarietat» reactiva la promoció immobiliària i la terciarització de fora vila.

  31-08-2016

 • Comandera hotelera

  A Balears, l’oligopoli hoteler manipula governs i parlaments per fer-se lleis a la mida. Cal obrir el debat sobre com podem posar remei a l'oligopoli hoteler que especula amb més creixement turístic i urbanístic.

  03-07-2016

 • Margalida Ramis: 'El turista d'elit és més invasiu'

  La portaveu del GOB repassa en aquesta entrevista de Jaime Mora a Mallorca Confidencial la situació turística a les Balears, amb temes oberts com el decreixement turístic o la tipologia del turista que seria desitjable. Opinions a contra corrent però imprescindibles.

  22-02-2016

 • El debat energètic pendent

  Preguntes i propostes per encarar el debat sobre com fer una transició energètica que atengui les diferents i complexes arestes que hi entren en joc. 

  12-02-2016

 • Habemus Decret Llei

  El Govern balear elimina els articles més durs de les lleis Bauzá-Delgado-Company de l’anterior govern conservador, i que més afectaven el territori i els recursos naturals en benefici de la seva explotació turístico-residencial.

  19-01-2016

 • Quin és el problema?

  Sis mesos després de la investidura del nou Govern Balear, encara no s’han eliminat les lleis agrària, turística, la de mines o la del sòl, tal i com reclamen els moviments socials que havien estat esperançats amb la derrota del Partit Popular.

  26-12-2015

 • El debat obert sobre la llei urbanística del sòl rústic

  La "Llei Agrària", elaborada en temps del govern del Partit Popular, suposa la desregularització dels usos del sòl, l'aigua i els recursos en sòl rústic, i en realitat no regula ni fomenta l'activitat agrària.

  10-12-2015

 • El simbolisme de la (no)eco-taxa

  El nou impost turístic anunciat pel Govern Balear desperta les crítiques del món ecologista per adreçar-se fonamentalment a la promoció turística del medi rural en lloc d'establir una taxa de recuperació ambiental.

  17-10-2015

 • Territori, fora vila, infraccions urbanístiques i lloguer vacacional

  Mallorca perd patrimoni rural, lligat al món de la pagesia, de la mà de l’expansió de les activitats terciàries, i en especial del turisme.

  01-09-2015

 • El Dia mundial que no voldria haver de «celebrar»

  El Dia Mundial del Medi Ambient només seria possible en un escenari en que el concepte «respecte» - pel territori, l'entorn i les espècies -  fos inherent a la planificació de qualsevol política: econòmica, turística, urbanística, territorial, social...

  06-06-2015

 • La campanya «Pensa-hi» de la FEHM

  La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) entra en campanya electoral defensant que segueixin governant els de sempre, amb els que els hi ha anat tan bé pels seus interessos empresarials

  25-04-2015

 • Hyatt, Unibail, Rato: tres monstres amb un mateix cap o tres caps d'un mateix monstre

  Exponents d’un sistema que arrasa el territori i la dignitat de les persones, que ens arrabassa els drets fonamentals a una vida, un treball i un entorn dignes.

  19-04-2015

 • Quan el turisme esdevé una amenaça

  El turisme a Mallorca està controlat per uns pocs que han sabut guanyar-se la complicitat política per sotmetre el territori i la societat als seus particulars interessos i marcar les regles del joc.

  22-03-2015

 • Dels residus del món, TIRME i el negoci de la incineració

  L’empresa TIRME, propietat d’altres grans empreses com FCC, ENEL, Iberdrola i ACS, és una concessió del Consell de Mallorca, ara necessita importar residus per donar-li rendibilitat.

  15-03-2015

 • El menyspreu com a estratègia política

  La portaveu del GOB a Mallorca denuncia la baixesa política i personal del partit popular davant la presentació de l’ILP en defensa del territori al Parlament balear.

  03-03-2015

El bloc de la Margalida Ramis

Entrevistes:

 

“La desestacionalización es el demonio ahora” (UH Noticias, 14/10/2016)

 

Entrevista a A Vivir Baleares (Cadena Ser, 26/03/2016)

 

Entrevista a Al Dia (IB3 TV, 22/03/2016)

 

Entrevista a Ona Vespre (17/03/2016)

 

Entrevista a Ona Matí (22/02/2016)

 

Entrevista a Ciutat Balears (Avui Actualitat, 26/01/2016)

 

«A l'esquerra balear li manca convicció i determinació» (entrevista de Miquel Payeras a El Temps, 15/12/2015)

 

Entrevista a Ràdio Mallorca (Chus Navarro, Cadena Ser, 23/10/2015)

 

Entrevista a Ona Matí (Ona Mediterrània, 06/10/2015)

 

"La unitat que ha demostrat Catalunya és un referent" (Ràdio Terra, 27/09/2015)

 

"Ecologistes: avis, fills i néts en el relleu al GOB" (Andreu Manresa, El País, 12/05/2015)

 

Respostes a la mercantilització dels espais naturals (Alba Sud, 10/02/2013)

 

El GOB fa 40 anys i segueix tan jove com el primer dia (Cap Vermell, 28/04/2014)

 

´El titular siempre es que el Gob dice no, y esto es falso´ (Matías Vallès, Diario de Mallorca, 09/04/2011)

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.