TURISME(S) I TREBALL(S) A BRASIL
El blog d’Angela Teberga
El descobriment de les condicions precàries de treball en el sector turístic m’ha generat una profunda inquietud moral sobre el meu posicionament, com brasilera, turista, turismòloga, professora, investigadora i militant. A partir d'aquest lloc des del qual parlo, discuteixo en aquest blog qüestions sobre la precarització del treball turístic al Brasil, des de la perspectiva dels treballadors i treballadores de la cadena productiva del turisme. Les destinacions turístiques brasileres, desitjades pel públic domèstic i internacional, han estat testimoni de relacions socials d'explotació laboral, a través de jornades exhaustives, baixíssims salaris i violació de drets.
-
Què sabem sobre els contractes de treball intermitents al turisme brasiler?
La reforma laboral del 2017 al Brasil va aprovar la modalitat de contractació intermitent, que en altres contextos és coneguda com a “contracte zero hores”. Amb la reactivació turística després dels moments més durs de la pandèmia de la COVID19, s'ha incrementat clarament l'ús d'aquest tipus de contractes.
29-03-2022
-
Jim Walker: "Les empreses seguiran motivades per atraure el públic perquè viatgi als seus vaixells, sigui segur o no"
La gestió de la pandèmia de la COVID-19 per part de les companyies de creuers centra la conversa amb aquest advocat nord-americà, especialitzat en la defensa de passatgers i tripulants en creuers de tot el món.
09-09-2020
-
Caio Saldanha: "Jo hi era, no era un passatger, ni un membre de la tripulació. Jo era un individu arrestat"
Parlem en exclusiva amb un dj contractat en el creuer Celebrity Infinity, en què va quedar atrapat durant 75 dies fins a ser repatriat al Brasil. El seu testimoni il.lustra l'experiència de milers de treballadors durant la pandèmia de la COVID-19.
24-08-2020
-
Una tripulació atrapada en els creuers
En el context de la pandèmia de la COVID-19, la tripulació dels creuers ha vist com la seva repatriació s'ajornava reiteradament, el que ha posat en risc la seva salut, a més de vulnerar múltiples drets.
18-08-2020
-
Brot de COVID-19 al Diamond Princess: Quienes lliçons podem aprendre?
El Diamond Princess ha estat assenyalat per la literatura acadèmica com l'únic creuer en el qual s'ha pogut cartografiar l'origen i l'evolució del contagi. Per la seva importància es reconstrueix què sabem sobre aquesta experiència.
12-07-2020
-
El COVID-19 i els creuers: un drama anunciat
La literatura acadèmica ja havia mostrat que la concentració de persones en els creuers, tant tripulació com a passatgers, potencia la transmissió de malalties. El COVID-19 no podia agafar per sorpresa a les empreses de creuers. El risc era sobradament conegut.
29-06-2020
-
Seminari virtual: Perspectives critiques sobre el treball turístic
Del 3 al 7 d'agost de 2020, Labor Movens i Alba Sud organitzem un seminari online des de Brasil per analitzar i discutir sobre la situació de precarietat laboral del turisme a Amèrica Llatina.
25-06-2020
-
Excés de treball en creuers
Intervenció en l’Audiència Pública de la Comissió de Drets Humans (CDH) de l'Senat del Brasil el 25 de novembre sobre condicions de treball en els creuers.
27-11-2019
-
L'anàlisi de la precarietat en el treball turístic pren cos a Brasil
El I Seminari Internacional "L'economia política del turisme", celebrat del 29 al 31 d'octubre de 2019 a la Universitat de Sao Paulo (USP), fa visible el creixent interès pels estudis sobre el treball turístic.
03-11-2019
-
Treball precari en esdeveniments, necessitem parlar-ne!
La naturalesa del treball en grans festes, espectacles i jocs esportius ha estat associat a una gran precarietat. En aquest article s'esbossen algunes de les raons que ho expliquen a partir del cas brasiler.
16-12-2018
-
MSC condemnada per sotmetre a tripulants brasilers a jornades exhaustives de treball
L'empresa de creuers va ser condemnada per tribunals brasilers per jornades excessives sense els requerits descans. La sentència fixa que11 tripulants han de ser indemnitzats per condicions laborals degradants i violatòries de la seva dignitat com a éssers humans.
10-10-2018
-
Impactes de la reforma laboral al sector turístic al Brasil: una perspectiva sindical
Conversa amb Moacyr Roberto Tesch Auersvald, president de la Confederació Nacional dels Treballadors en Turisme i Hospitalitat (CONTRATUH), sobre treball turístic i sindicalisme al Brasil.
06-08-2018
-
La reforma laboral arriba a Brasil amb perspectives d'agreujar la precarietat del treball en el turisme
La recent modificació de la legislació laboral suposa una amenaça per a les organitzacions sindicals i la qualitat de l’ocupació.
01-07-2018
-
Un panorama sobre la precarització del treball turístic a Brasil
A partir de les dades estadístiques disponibles es pot fer una primera aproximació al treball turístic a Brasil, caracteritzat per una forta precarietat.
23-06-2018
Labor Movens - Condições de Trabalho no Turismo. Grupo de Estudos e Pesquisas vinculat a la Universidade Federal do Tocantins, Brasil.
Capítols de llibres:
Turismo Cultural: algumas ideias para a sua elaboração teórico-metodológica e seu procedimento prático (en Cultura e Turismo? Interfaces metodológicas e investigações em Portugal e no Brasil, 2017).
Turismo de compras nas fronteiras brasileiras: panorama geral e perspectivas à luz das políticas vigentes (en: Turismo e Relações Internacionais: fronteiras transnacionais, paradiplomacia das cidades e inserção internacional do Brasil, 2015).
Políticas Públicas para o Ecoturismo no Brasil (en: Turismo e Meio Ambiente no Brasil, 2010).
Articles de revista:
O Destino Gramado-RS e a Crise Economica Brasileira: Uma Analise Baseada no Modelo de Ciclo de Vida do Turismo de Butler. Rosados Ventos. Turismo e Hospitalidade, vol. 10, núm. 4, 2018, 653-672.
A “Turistificacao” de um Lugar de Memoria e possivel? Um estudo sobre o Sitio Arqueologico do Cais do Valongo (Rio de Janeiro, Brasil). Rev. Anais Brasileiros de Estudios Turísticos - ABET, vol. 8, núm. 1, 2018, 8-22.
Pela transversalidade da questão social nas políticas públicas setoriais: um ensaio sobre as políticas públicas de turismo. Caderno Virtual de Turismo, vol. 13, núm. 2, agosto, 2013, 183-198.
O holofote ao patrimônio cultural imaterial como instrumento de salvaguarda: um ensaio sobre o Cururu sorocabano. Revista Brasileira de Ecoturismo, vol. 5, núm. 3, 2012, 616-631.