ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Notícies Recents

Entrevistes | Turisme Responsable

19-03-2013

Creuers de l'horror: Una terra de ningú. Entrevista amb Emilio Ferrero López

Gerardo Iglesias | Rel-UITA

El responsable de la Secretaria Sectorial d'Hostaleria-Turisme i Relacionals Internacionals de la Federació de Comerç i Hostería de la Unió General de Treballadors (CHTJ-UGT) es manifesta sobre les condicions laborals als creuers.


Crèdit Fotografia: Emilio Ferrero López. Fotografia de Gerardo Iglesias (Rel/UITA)

Els creuers constitueixen una activitat turística en expansió a tot el món. Una de les claus d'aquest fet sembla l'explotació salvatge de treballadors i treballadores joves que són reclutats a tot el món sota contractes precaris. La Rel dialogar sobre això amb Emilio Ferrero López (CHTJ-UGT).

Com és allà la situació en els creuers?

El panorama a Espanya pel que fa als creuers és molt similar al que denunciava en una entrevista recent a Jair Krischke pubicada a La Rel. De fet, estem fent un seguiment de les condicions socials en aquests navilis ja que aquests treballadors pateixen múltiples violacions als seus drets.

No tenen un sindicat?

Tenen al sindicat germà de la Federació de Transports, però és molt difícil allà l'acció sindical en virtut de la situació especial que plantegen les banderes de conveniència, es diria una mena de terra de ningú, sense regles i sense llei.

Aquest personal està integrat majoritàriament per espanyols o hi ha molts immigrants?

A les empreses espanyoles hi ha una forta quantitat de treballadors locals, però també hi ha un "mix" de persones de tot Europa i de diverses parts del món. En les últimes xifres que vam estar analitzant es percebia una forta presència de mà d'obra femenina.

Com és el sector creuers a Espanya?

Ha tingut un fort creixement en els últims quatre anys, tot just frenat el 2012. Però aquest èxit no s'ha traslladat a les condicions dels treballadors i treballadores, ni als seus salaris.

Sembla estrany aquest creixement enmig de la crisi europea. A què creus que es deu?

Tradicionalment els creuers han estat reservats per a una clientela exclusiva, amb propostes luxoses, fins que es va descobrir que hi havia un fort nínxol de mercat per a ofertes més econòmiques. En aquest nivell hi havia un mercat pràcticament verge que va respondre amb molta força. Es massificar el turisme en aquest segment, sobretot en l'àrea de la Mediterrània.

Quina quantitat de persones s'exerceix en el sector? Quantes naus empra aquesta activitat?

És difícil tenir números exactes, encara estem treballant en això i podem dir que a tot Europa el sector crea aproximadament 315.000 llocs de treball. Durant 2012 van arribar a Espanya en creuers prop de vuit milions de turistes. L'amarratge de creuers al port de Barcelona es va incrementar un 300 per cent en aquests passats quatre anys.

Per a 2013 aquesta ciutat projecta rebre 850 escales i 2,6 milions de creueristes. A nivell europeu l'activitat representa un moviment de 48 mil milions de dòlars.

Quins són els principals problemes que enfronten els treballadors?

Baixos salaris és la regla generalitzada, així com jornades de durada molt difícilment controlable, juntament amb una contractació precària i amb molta rotació. Això complica molt la possibilitat de fixar afiliats. Per això ens estem esforçant en veure més clar en el sector i treballar per protegir els drets dels seus treballadors i treballadores.

 

Article publicat orginalment a la pàgina web de la Rel-UITA el 19 de març de 2013.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.