ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

DE SOL I PLATJA

El bloc de Macià Blázquez-Salom

Sobre turisme de masses i resistències en defensa del territori i la sostenibilitat

Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica la seva activitat docent i investigadora l'Anàlisi de la Planificació Territorial Turística i de la Geografia del Desenvolupament Desigual. Milita a moviments ecologistes, d'entre els que col·labora habitualment amb el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Alba Sud. Escrit des de Mallorca, aquest bloc recull reflexions sobre el turisme de masses, de sol i platja. Les Illes Balears són el bressol de formes intensives de creixement urbano-turístic, imposades després per les corporacions empresarials que tenen el seu origen a aquestes illes (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) arreu del món. Però a les Illes Balears també s'hi han desenvolupat moviments de resistència, en defensa del territori i de la sostenibilitat. Voldríem que parar esment de la cara i la creu del turisme industrial capitalista servís per promoure el debat públic popular.

 • El GOB, 50 anys de proteccionisme, ambientalisme i ecologisme

  L’organització referència de l’ecologisme a Mallorca fa 50 anys. La seva història és també la de les idees i debats que s’han anat articulant des d’aquest espai, assumint reptes ecosocials ambiciosos des d’una perspectiva holística.

  19-09-2023

 • Elitització del turisme

  Algunes destinacions turístiques de masses es decanten pel luxe. Aquest canvi de model es fa palès en l’encariment de l’oferta. A més de descartar turistes de baix poder adquisitiu, la població resident també es veu segregada per l’increment de preus o l’exclusió de certs espais. El turisme de luxe suposa, a més, cabals insostenibles de consum d’energia, aigua i materials.

  25-04-2023

 • La COP27 a Sharm El-Sheikh beach resort

  La 27 Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, es reuneix en Sharm el-Sheij, Egipte, del 6 al 18 de novembre de 2022. Què cal esperar d'aquesta nova trobada? Què té això de veure amb el turisme, més enllà de l'elecció d'un enclavament turístic en la península del Sinaí per a celebrar-la?

  10-11-2022

 • Som realistes, demanem l'impossible

  Quines polítiques construïdes de baix a dalt necessitem per a garantir una transició ecosocial justa? Analitzem quatre exemples de propostes desenvolupades des de moviments socials i ONG en entorns litorals turístics espanyols.

  14-07-2022

 • La borsa de places turístiques de les Illes Balears: història d’unes excepcions

  La modificació de la Llei del Turisme balear contempla que s’hagin de donar de baixa dues places d’hotel per poder donar-ne una d’alta. Però perilla que les propostes d’excepcions aigualeixin aquesta mesura, en favor d’interessos particulars, una vegada més de l’elit hotelera, immobiliària i financera.

  14-05-2022

 • Hoteleria circular

  L’aprovació per decret-llei d’una nova norma que regula l’activitat turística a les Illes Balears ha anat acompanyada d’imatges carregades de simbolisme associades a demandes socials dels darrers anys, però què es pretén realment? Quins són els seus principals beneficiaris?

  13-02-2022

 • La defensa de l'espai vital, davant el tecnocràtic i abstracte

  Pròleg del llibre d'Ángel Fabián Calvario-Morales i Alejandro Palafox-Muñoz, "La producción del espacio turístico en Puerto Morelos, México", que publiquem sota el segell Alba Sud Editorial.

  15-10-2020

 • Domesticar el turisme. La proximitat a la desescalada

  Propostes teòriques que advoquen per un redisseny de l'turisme domèstic post-COVID-19 basat en la proximitat, el control local i l'economia complementària. Com reorganitzar el turisme a la transició socio-ecològica que necessitem?

  14-05-2020

 • Turisme, decreixement i la crisi del COVID-19

  La crisi del COVID-19 comporta un decreixement forçat de la indústria turística mundial. Però faria falta una planificació molt més concertada per abordar els impactes socials d'aquesta transició.

  24-03-2020

 • Palma diu no al lloguer turístic de pisos

  El ple de l’Ajuntament de Palma ha iniciat l’exposició pública de la seva proposta de prohibició del lloguer turístic d’habitatges plurifamiliars, després de la seva legalització fa un any arran de la modificació de la Llei de Turisme de les Illes Balears.

   

  28-04-2018

 • Turisme i decreixement: teorema impossible o camí al postcapitalisme?

  Robert Fletcher | Asunción Blanco-Romero | Macià Blázquez-Salom | Ivan Murray. La “turistificació” de les ciutats i el malestar creixent de les seves comunitats locals planteja amb urgència un debat sobre el decreixement turístic.
   

   

  13-03-2018

 • Crítica al conservacionisme parcel.lari

  La proposta d'Edward O. Wilson de restringir l'accés humà a la Meitat de la Terra és qüestionada per un equip de científics social, encapçalat per Bram Büscher i Robert Fletcher, per incórrer en injustícia social i no resoldre l'actual crisi ecològica.

  05-03-2018

 • És l’impost turístic balear finalista vers la sostenibilitat?

  Dos anys després de la implantació de l’impost sobre les estades turístiques a les Illes Balears, és oportú fer balanç de com han estat emprats els prop de cent milions d’euros recaptats.

  23-10-2017

 • L’efecte Barceló

  Balears atrau cada cop més inversió turística i immobiliària, en el que s’ha anomenat com a “efecte Barceló”, en referència al Conseller de Turisme del Govern Balear. El decreixement turístic es fa cada cop més present en el debat polític.

  30-08-2017

 • Les faules neoliberals

  La publicació d’un recent estudi realitzat per economistes d’orientació neoliberal de la Universitat de les Illes Balears en defensa del lloguer turístic d'habitatges a través de plataformes com Airbnb ha provocat reaccions contundents.

  12-05-2017

 • Decreixement just

  Contribució al debat sostingut a través d’Alba Sud per Rafael Borràs i David abril sobre la lògica de les polítiques turístiques del govern balear.

  25-03-2017

 • Una ecotaxa per a una transició turística

  El Govern balear va establir un nou fons recaptat per a millorar la gestió sostenible del turisme. No obstant això, el seu principal destí servirà per incrementar les condicions per acollir més turisme a l'illa.

  23-02-2017

 • Més no vol dir millor

  La recent proposta de regulació del lloguer turístic del Govern Balear ha provocat fortes crítiques perquè legalitza la conversió de pisos en negocis d’allotjament turístic en detriment dels interessos de qui necessita un pis per viure-hi i la sostenibilitat ambiental.

  18-12-2016

 • Col·loqui de l'AGE sobre la crisi i el turisme, l'economia col·laborativa i l'ecoturisme

  Entre el 6 i el 8 d'octubre de 2016 es va celebrar a Palma de Mallorca el XV Col·loqui del Grup de Turisme, Oci i Recreació de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE).

  20-10-2016

 • Vers la sostenibilitat pel decreixement turístic

  Aquests dies superam el rècord de presència de persones a les Illes Balears. Els turistes són per tot arreu. El consum de recursos és insostenible. Per millorar la sostenibilitat cal decréixer turísticament.

  14-08-2016

 • Comandera hotelera

  A Balears, l’oligopoli hoteler manipula governs i parlaments per fer-se lleis a la mida. Cal obrir el debat sobre com podem posar remei a l'oligopoli hoteler que especula amb més creixement turístic i urbanístic.

  03-07-2016

 • Ficcionar la història del boom turístic

  Ressenya del llibre de Joan Buades (2016). Crui. Els portadors de la torxa. Eivissa: Edicions aïllades. Una novel.la que recorre la intrahistòria més fosca de la postguerra europea i l'expansió turística.

  28-06-2016

 • Per on decréixer turísticament? Una alternativa ecosocialista

  El creixement turístic a les Balears s'ha introduït ja en el debat polític. Però les opcions sobre com fer-ho són contradictoris i mostren models i interessos oposats.

  29-05-2016

 • Una “ecotaxa” per incrementar la càrrega ambiental?

  El Govern de les illes Balears ha anunciat l’aplicació d’un nou impost turístic destinat a la promoció i reconversió del propi sector turístic. El moviment ecologista ha criticat durament aquesta orientació.

  14-10-2015

 • Macià Blàzquez: S'hauria de prohibir el lloguer vacacional a unifamiliars

  Entrevistade Pep Verger per a Última Hora (2015.09.04) a Macià Blàzquez, professor de geografia (UIB) i membre del GOB i Alba Sud, en la que repassen alguns dels temes més controvertits de la gestió del turisme a les Balears.

  06-09-2015

 • Fortalesa democràtica front als hotelers

  Resposta a l’article de Gabriel Escarrer, patriarca de la cadena hotelera Sol Meliá, publicat al diari Última Hora el 14 d’agost de 2015, en el que alertava dels riscos que podien suposar canvis legislatius en els nous parlaments autonòmics.

  19-08-2015

 • Decreixement turístic

  Hem de decréixer turísticament i repartir més la riquesa que el turisme genera. L’experiència, que és la mare de la ciència, demostra que només així podem frenar el col·lapse.

  03-08-2015

 • Què suposa l’ús turístic d’habitatges?

  A les illes Balears cada dia més turistes s’allotgen en cases i no en hotels. Els propietaris de més d’un habitatge poden extreure una renda del lloguer turístic, però el dret a l’habitatge es deteriora per als menys afavorits.

  09-07-2015

 • Turisme immobiliari, l’última frontera

  Durant la passada legislatura el Partit Popular a les Balears s'ha dedicat a legislar per afavorir l'especulació. Les facilitats concedides al sector hoteler per impulsar el turisme immobiliari és un dels principals exponents d'aquesta política.

  26-06-2015

 • Plutocràcia hotelera balear

  Les eleccions locals i autonòmiques del passat 24 de març mostren capacitat de reacció de la democràcia a les pressions del capital, que ha aprofitat la crisi per promoure el seu domini socioeconòmic.

  27-05-2015

 • “Repensem Mallorca”: per un debat sobre les limitacions i les oportunitats de ser una potència turística

  Comentari del llibre deDavid Abril arran de la seva experiència com a diputat de MÉS per Mallorca i portaveu a les comissions de turisme i medi ambient del Parlament balear entre els anys 2013 i 2015.

  18-03-2015

 • La propagació del coneixement científic crític del turisme

  Pròleg del llibre Turismei capitalisme a Espanya. De la "miracle econòmic" a la "gran crisi" (Alba Sud Editorial, Barcelona, 2015) d l’Ivan Murray.

  20-02-2015

 • Convé el condomini turístic?

  Els principals beneficiaris de la modificació de la Llei de Turisme de Catalunya, que entre d’altres coses buscar afavorir i potenciar els condominis turístics no són altres que el mateix empresariat hoteler i immobiliari.

  15-02-2015

 • Un torcebraços pel decreixement urbà-turístic

  Les Illes Balears s'enfronten a un nou cicle d'expansió turística sota la direcció del capital turístic afavorit per la crisi econòmica. En aquest marc el decreixement turístic i la radicalitat democràtica esdevenen urgents.

  30-01-2015

 • Turisme immobiliari al foravila balear

  La naturalesa i els costums rurals són béns comuns molt preuats pel turisme, especialment pel de major poder adquisitiu. Les Illes Balears s’han convertit en un espai privilegiat per a la privatització del món rural.

  04-01-2015

 • Gibraltar: turisme i alguna cosa més ...

  La visita al penyal de Gibraltar durant el XIV Col.loqui del Grup de Turisme de l'AGE dóna peu a una reflexió sobre els foscos vincles entre el turisme i l'economia furtiva del capitalisme.

  01-11-2014

 • Mesura i justícia territorial per a les Illes Balears

  Els GOB de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera proposen una Iniciativa Legislativa Popular per augmentar les mesures de protecció ambiental. L’article en detalla els continguts i les raons que ha portat al moviment ecologista a fer aquesta proposta.

  28-09-2014

 • Pisos i condominis turístics

  L’expansió de l’ús turístic dels habitatges mostra una de les cares de la creixent mercantilització financera de més territori per a la seva explotació turística i especulativa.

  12-09-2014

 • El llegat Delgado: Enverina la terra per beneficiar als hotelers i als especuladors.

  Crítica a la gestió realitzada per les conselleries de Turisme i Territori del Govern de les Illes Balears, que presideix José Ramón Bauzà, per actuar al servei del capital urbanístic i turístic.

  02-07-2014

 • El capitalisme turístic balear. Com s’imposa el poder corporatiu dels hoteleres balears, aquí i al Sud

  Com es configura la classe capitalista a Balears? Per què aquí els grans hotelers van adquirir un poder i capacitat de control polític i social que no han desenvolupat a d’altres zones?

  21-06-2014

 • El rescat hoteler

  Les demandes de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca presentades el passat 28 de maig marquen el full de ruta per a la refundació del capitalisme turístic, tot seguint les receptes neoliberals.

  02-06-2014

 • Privatització litoral a Mallorca

  El GOB denuncia el tancament perimetral d’una finca a Mallorca perquè no respecte el Domini Públic Marítim i Terrestres, margina l’accés de visitants a litoral i malmet el paisatge.

  25-04-2014

 • Turisme i petroli, amor a mort

  L'interès de dues empreses petrolieres per prospectar la mar Balear i els golfs de Lleó i València a la Mediterrània ha despertat totes les alarmes. Turisme i extracció de petroli són difícilment compatibles. De fons un model de segregació espacial i desigualtat.

  21-02-2014

 • Illes Balears: Perilla la conservació de les reserves marines

  Els retalls en la vigilància i la manca de seguiment científic poden malmetre els èxits aconseguits en el passat. Difonem el comunicat del GOB denunciant la situació. 

  10-02-2014

 • Torcebraços hoteler amb la societat balear

  Amb la crisi les cadenes hoteleres balears accentuen el retorn al seu lloc d'origen. Ho fan reforçades i amb l'experiència adquirida a l'exterior, i imposen condicions al seu favor al conjunt de la societat en un pols desigual.

  29-12-2013

 • Seminari d’Anàlisi Crítica del Turisme a la Universitat de les Illes Balears

  Quatre conferenciants de Suïssa, Alemanya i Itàlia aportaren visions sobre el discurs neoliberal, la seva relació amb la crisi ambiental i el disseny de models turístics que contribueixin a millores socioecològiques.

  30-11-2013

 • Els motius del turisme de masses

  El desenvolupament del turisme de masses en un determinat territori no es pot entendre sense les dinàmiques socioeconòmiques i ambientals dels espais d'on vénen els turistes. Mallorca i la conca del Ruhr, a Alemanya, il.lustren aquestes relacions.

  18-10-2013

 • Turisme arreu, vers el quart boom

  Els canvis en la legalització del lloguer turístic han obert el debat de fins on s'ha d'autoritzar aquest ús, a qui ha de beneficiar i quines implicacions tindria. En democràcia, el debat polític ha de regir davant una decisió tan transcendent.

   

  24-08-2013

 • La costa per a tothom

  La modificació de la Llei de Costes realitzada pel Govern de Mariano Rajoy suposa una important desprotecció del litoral i un tracte de favor per al capital especulatiu. La defensa de l'ús públic de la costa es torna més necessària que mai.

  09-07-2013

 • Els hotelers es fan especuladors

  Les noves lleis de desprotecció i d’amnistia urbanística aprovades pel Govern Balear del conservador José Ramón Bauzá serveixen als especuladors per desposseir-nos del dret a un futur sostenible. 

  13-06-2013

El bloc de Macià Blázquez-Salom

 

Llibres:

 

Blázquez, M. i Cañada, E. (ed.) (2011). Turismo Placebo. Nueva colonización turística: del Mediterráneo a Mesoamérica y El Caribe. Lógicas espaciales del capital turístico. Managua: Editorial Enlace, por iniciativa de Aba Sud y Universitat de les Illes Balears.

 

Capítols de llibre:

 

Blázquez, Macià (2013). Turismo y desarrollo. El papel de los hoteleros baleares. En Gascón, J.; Morales Pérez, S.; Tresserras, J. (ed.) (2013). Cooperación en turismo. Nuevos desafíos, nuevos debates. Barcelona: Foro de Turismo Responsable - Xarxa de Consum Solidari; COODTUR; Universitat Oberta de Catalunya - Laboratori del Nou Turisme; Universitat de Barcelona.

Articles:

Murray Mas, I.; Yrigoy Cadena, I.; Blázquez-Salom, M. (2017). The role of crises in the production,  destruction  and restructuring  of  tourist  spaces. The  case  of  the Balearic  Islands. Investigaciones Turísticas, (13), 1-29.

 

Brotons-Capó, M.M.; Murray-Mas, I.; Blázquez-Salom, M. (2016). "Viaje de ida y vuelta, al mito. La contribución del cine a la formación de la iconografía turística de Mallorca". /Anales de Geografía de la Universidad Complutense,/ 36 (2), 203-236.

 

Blàzquez, M.; Artigues, A.; Yrigoy, I.(2015). Crisis y planificación territorial turística neoliberal en las Islas Baleares. Investigaciones Turísticas, núm. 9, pp. 24-49.

 

Hof, Angela; Blázquez, Macià (2015). "Changing tourism patterns, capital accumulation, and urban water consumption in Mallorca, Spain: a sustainability fix?".  Journal of Sustainable Tourism.

 

Blázquez, Macià (2014). Un pulso por el decrecimiento urbano-turístico. Via@, revue internationale interdisciplinaire de tourisme, 6. DOI : 10.4000/viatourism.774

 

Yrigoy, I.; Artigues, A.A. i Blázquez, M. (2013). "El papel del Estado en la renovación urbano-turística de espacios turísticos. El caso de la Playa de Palma, Mallorca (España)".  Bitácora urbano territorial, 22 (1), p.141-152.

 

Blázquez, M. (2013). "More villas and more barriers: Gentrification and the enclosure of rural land on Majorca". Méditerranée. Revue geógraphique des pays méditerranéens, 120, p. 25-36.

 

Hof, Angela; Blázquez-Salom, Macià. 2013. "The Linkages between Real Estate Tourism and Urban Sprawl in Majorca (Balearic Islands, Spain)." Land 2, no. 2: 252-277.

 

Blázquez, M.; Cañada, E. i Murray, I. (2011). “Búnker playa-sol. Conflictos derivados de la construcción de enclaves de capital transnacional turístico español en El Caribe y Centroamérica”, Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, 2011, Vol. XV, nº 368.

 

Blázquez, M.; Murray, I. i Artigues, A.A. (2011). “La balearización global. El capital turístico en la minoración e instrumentación del Estado”, Investigaciones Turísticas, 2: 1-28.

 

Blázquez, M. i Murray, I. (2010). “Una geohistoria de la turistización de la Islas Baleares”. El periplo sustentable, 18, p. 69-118.

 

Murray, I. i Blázquez, M. (2009). “El dinero, la aguja del tejido de la globalización capitalista”. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 50: 43-80.

Conferències:

Decreixement turístic i finançament immobiliari a Mallorca

Societat Catalana de Geografia, 16/06/2016. Resum de Josep Oliveras Samitier.

 

El capital turístic balear: la transnacionalizació d'un model

II Congreso COODTUR, Playa del Carmen, México, 18/11/2015

 

El capital turístic balear: l'exportació d'un model depredador

XIII Jornadas de Consumo Crítico, Barcelona, 24/01/2015

Entrevistes:

Stephanie Schuster, „Eine richtige Vollbremsung ist das nicht“. Mallorca Zeitung Nr. 819 – 14. Januar 2016.

 

"El problema no s'ha resolt definitivament" (S.P., Diari de Balears, 13/01/2015)

 

“Debería prohibirse el alquiler vacacional en unifamiliares” (Pep Verger, UH Noticias, 04/09/2015)

Cercadors:

UIB

 

Google Acadèmic

 

Research Gate

 

Academia.edu

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.