TURISMES DES DE LA PERIFÈRIA
El blog d'Arturo Silva Lucas
Conseqüències locals de processos globals: entendre el turisme com a eix d'acumulació
Costa-riqueny, sociòleg per la Universitat de Costa Rica (UCR). Part de la generació 2017 de Nuevas Voces de l'Instituto de Investigaciones Sociales de la UCR. Membre de la Xarxa Waterlat, i actualment col·laboro amb la Universitat Estatal a Distància. Resideixo en un país en el qual el turisme i la conservació natural formen part del discurs oficial, i per això m'interessa aprofundir en els impactes que genera l'activitat turística. Vull estudiar especialment els processos que implica la reconfiguració territorial que comporta la indústria turística globalitzada. En aquest blog s'aborden els impactes i les respostes locals a processos d'acumulació globals, entenent-los com una relació desigual que confronta interessos oposats. Es tracten els impactes socials i ambientals que suposa l'activitat turística globalitzada en territoris rurals a través de les experiències locals.
-
Costa Rica: el pla regulador costaner del Carib sud en el seu context
Al Carib sud de Costa Rica, es debat un pla d'ordenament territorial costaner que ha provocat la discussió pública sobre el seu abast i riscos per a l'estil de vida i la biodiversitat de la regió. En aquesta conjuntura és necessari revisitar el seu passat per a entendre la situació actual.
24-08-2023
-
La Universitat Nacional de Costa Rica crea un Observatori de Turisme a Guanacaste
L'Observatori de Turisme a Guanacaste és una iniciativa de la Universitat Nacional. Obre les seves portes per aportar dades i informació que permetin l'anàlisi i el diàleg sobre el turisme a la província de Guanacaste, principal destinació turística de Costa Rica.
17-01-2023
-
Costa Rica: Cort Suprema anul·la pla d'ús del sòl del Refugi de Vida Silvestre d'Ostional
Una sentència de la Cort Suprema posa en dubte el resguard d'una de les poques comunitats costaneres del sud de Guanacaste que, fins ara, havia quedat relativament al marge dels processos de despossessió provocats pel desenvolupament turístic residencial.
12-11-2022
-
San Juanillo (Costa Rica): destrucció del patrimoni històric per a facilitar el turisme residencial
La destrucció d'un cementiri indígena per un projecte turístic en la comunitat de San Juanillo de Cuajiniquil, Guanacaste, posa en evidència un altre dels costos que ha comportat el creixement residencial en platges de la província. Parlem amb persones de la zona a propòsit del turisme, la pesca i com ha estat la història d'aquesta comunitat.
15-09-2022
-
Nòmades digitals: una aposta pel turisme residencial a Costa Rica?
Una nova llei a Costa Rica busca atraure nòmades digitals amb un elevat poder adquisitiu. Però de fet és un mecanisme pensat sobretot per incentivar el turisme residencial. L'augment de la demanda d'habitatge turístic pot aguditzar els conflictes turístics immobiliaris a les costes.
21-04-2022
-
Guanacaste: diàlegs amb les candidatures legislatives 2022-2026
Tenint en compte les properes eleccions nacionals a Costa Rica, es va dur a terme un diàleg entre la població guanacasteca i les candidatures a quatre diputacions. S'hi van abordar temes com el turisme, l'ocupació, l'ambient i el gènere. Tot seguit, un balanç de l'acte des de la perspectiva de les necessitats de les comunitats costaneres.
31-01-2022
-
Costa Rica: Zona Marítima Terrestre o Zona Econòmica Especial?
Una iniciativa a l'Assemblea Legislativa de Costa Rica pretén modificar la llei de Zona Marítima Terrestre per fer-la més atractiva a inversions externes. Aquest tipus de canvis tindrien importants implicacions en termes socials, ambientals i econòmics als territoris costaners.
25-11-2021
-
Eleccions 2022 a Costa Rica: Diàlegs des dels Territoris
Una iniciativa per facilitar el diàleg amb candidatures legislatives de cara a les pròximes eleccions a Costa Rica proposa rescatar veus comunals. Alba Sud s'uneix a aquest esforç per proporcionar un espai de debat democràtic.
20-10-2021
-
Vacunes COVID-19, targeta de recuperació del turisme a Costa Rica i República Dominicana?
En països dependents del turisme l'arribada de la pandèmia ha estat un cop molt dur. Ara el procés de vacunació és primordial, encara que els interessos pel benestar general i els de grans corporacions turístiques no necessàriament coincideixen. Com s'ha gestionat això a la República Dominicana i Costa Rica?
19-08-2021
-
Nosara es mobilitza en suport al reglament de construccions
La comunitat costanera de Nosara a Guanacaste, Costa Rica, discuteix un nou reglament de construccions que busca prendre mesures per protegir el Refugi de Vida Silvestre d’Ostional. L'oposició d'inversors amb interessos immobiliaris i turístics a la zona obstaculitza la nova normativa.
24-06-2021
-
Acord d'Escazú: pols polític per l'ambient a Costa Rica
A Costa Rica es discuteix un acord que faculta la ciutadania a participar en projectes amb impacte ambiental. Els grups empresarials ja han manifestat el seu rebuig. Un cop més es discuteix en termes d'ambient o economia.
13-05-2021
-
Guies turístiques per conèixer Costa Rica: una aposta pel mercat nacional
La dràstica reducció del turisme internacional a causa de la pandèmia de la COVID-19, ha fet que molts països volquin la seva mirada cap al mercat nacional, fins ara menystingut. En el cas de Costa Rica, les seves autoritats públiques impulsen una sèrie de guies per reactivar la demanda interna, mentre esperen que torni la situació anterior.
22-04-2021
-
Marbella: Testimonis d'un conflicte turístic a Guanacaste
En un cas al qual estem donant seguiment des de fa temps, els darrers dies membres de l’equip d’Alba Sud vam realitzar una gira per Playa Marbella, ubicada a Guanacaste, Costa Rica, per conèixer l’estat actual del conflicte entre la comunitati els desenvolupaments immobiliaris.
26-03-2021
-
Costa Rica: criminalització del moviment ecologista i conflicte turístic
La Federación Costarricense para la Conservación del Ambiente (FECON) publica un detallat estudi compilat per Mauricio Álvarez, Alicia Casa i Fabiola Pomaredas obre la criminalització d'activistes en defensa del medi ambient. El llibre permet també rellegir el conflicte turístic com a una dimensió del conflicte sòcioambiental.
08-02-2021
-
Marbella (Costa Rica): crònica d'un conflicte costaner
La comunitat de Marbella, al cantó de Santa Cruz, Guanacaste, és el principal focus actiu de conflictivitat a les zones costaneres de Costa Rica. La recent demanda de la Federación Costarricense para la Conservación del Ambiente (FECON) davant la municipalitat eleva l'escala del conflicte.02-09-2020
-
Seminari: «Vulnerabilitats i escenaris post pandèmia del turisme a Costa Rica»
Entre el 10 i el 14 d'agost va tenir lloc un seminari virtual, organitzat per l'Escola de Sociologia de la Universitat de Costa Rica i Alba Sud, per tal d'analitzar col·lectivament diferents dimensions de la crisi del turisme a causa de la pandèmia de la COVID-19.
24-08-2020
-
Crisi COVID-19 a Costa Rica: un escenari cada cop més complex
L'amenaça d'expansió del contagi comunitari es consolida. Mentrestant la pressió per adoptar mesures que facilitin el comerç i l'activitat econòmica pren cada vegada més força, especialment en el turisme. El clima social i polític a Costa Rica es polaritza.
16-07-2020
-
Impactes i reaccions davant la caiguda del turisme pel COVID-19 a Costa Rica
Les autoritats públiques s'han mostrat molt actives en el control sanitari i l'adopció de mesures de protecció a la seva població, a més de preparar la reactivació del turisme, un dels seus motors econòmics. Està per veure però quins canvis es produiran a curt i mig termini i amb quina intensitat.
02-05-2020
-
Costa Rica: Nosara, una destinació turística particular
El turisme residencial a Guanacaste ha estat imparable i ha provocat múltiples estralls. No obstant, hi ha processos locals més matisats i contradictoris, oberts a la discussió sobre el seu model de desenvolupament. Nosara és un d'aquests casos.
14-02-2020
-
Marbella, una frontera oberta
La comunitat guanacasteca de Playa Marbella a Costa Rica torna a ser focus de disputa social i ambiental a causa de l'interès d'inversors immobiliaris per control l'àrea. No obstant això, hi ha múltiples escenaris possibles en una renovada disputa pel territori.
08-01-2020
-
Guanacaste: Conversa sobre el llibre “Agua y Poder en Costa Rica”
El passat 5 de novembre es va presentar a Sardinal de Carillo, Guanacaste, el llibre coordinat per Felipe Alpízar, davant d'un auditori format per diferents grups comunitaris. La sessió, a més de ser una devolució a les comunitats analitzades, va servir per compartir experiències.
20-11-2019
-
Pavones: el secret més difós de Costa Rica
El llibre de Jeremy Evans, «The Battle for Paradise» (2015), reconstrueix la fascinant història d'una comunitat costanera en la qual el surf va acabar jugant un paper destacat. Però quin balanç pot fer-se de què ha aportat a la comunitat aquesta activitat?
12-10-2019
-
Dominicalito, pesca i turisme a la zona sud de Costa Rica
La comunitat de Dominicalito, dedicada tradicionalment a la pesca artesanal, ha intentat complementar ingressos amb el turisme. No obstant això, segons l'Asociación de Pescadores Artesanales Mar Nuestro, aquest intent topa amb múltiples obstacles.
30-09-2019
-
Dominicalito, pesca i turisme a la zona sud de Costa Rica
Les comunitats pesqueres cada cop tenen més dificultats per poder desenvolupar les seves activitats. Visitem a l'Asociación de Pescadores Artesanales de Mar Nuestro de Dominicalito per conversar amb ells sobre la seva situació. En una segona part aprofundirem en la seva visió del turisme com a possible alternativa.
20-08-2019
-
Equipo Tora Carey: alternatives turístiques a Guanacaste
Una ONG de La Cruz, dedicada a la investigació i recopilació de dades de la vida marina, disposa també d'una oferta turística, en la qual es troba involucrada la comunitat, que aporta recursos per a la organització ambientalista i els mateixos pobladors.
06-06-2019
-
Turisme a Bocas del Toro, camins contradictoris
Durant les darreres dècades, a Bocas del Toro, Panamà, han entrat en joc múltiples interessos econòmics, polítiques públiques i migracions, que s'entrecreuen amb dinàmiques locals. La destinació acumula experiències d'aprenentatge i problemes encara per resoldre.
21-05-2019
-
Carib Sud, Costa Rica: un escenari obert
La llei Céspedes podria transformar la tinença i ús de la terra de les comunitats costaneres a la costa del Carib de Costa Rica. En un context en el que es promou un nou model de desenvolupament turístic de caràcter transnacional, les implicacions d'aquests canvis legals són contradictòries.
30-04-2019
-
Marbella la nova frontera turística immobiliària
La inversió turístico-residencial a Costa Rica, encara que tímidament, comença a reactivar-se. Com als previs a la crisi, apareixen nous conflictes socio-ecològics vinculats a processos de despossessió. La zona sud de Guanacaste sembla assenyalar l'inici d'un nou cicle de conflictivitat.
10-04-2019
-
Inauguració de l'aqüeducte Coco-Ocotal: ruptura i aprofundiment del model turístic a Guanacaste
El projecte promet resoldre les necessitats d'aigua potable d'almenys 34,000 habitants, però representa sobretot la continuïtat i aprofundiment del model de desenvolupament que ha predominat a la província, que busca facilitar la inversió turístico-residencial.
13-03-2019
-
Treball en el sector hoteler de Guanacaste: atrapats en un cercle viciós
La por a perdre la feina en un context amb poques oportunitats obliga a molts treballadors a acceptar condicions laborals extredamente penoses i amb baixos salaris.
05-02-2019
-
Enclavaments turístics i evasió fiscal: el cas del Pol Turístic Golf de Papagayo
Creat a finals dels anys 70, el PTGP ha tornat a ser focus de polèmica per la seva escassa contribució fiscal, en un moment que Costa Rica viu una àmplia discussió social al voltant del projecte de reforma fiscal del seu actual govern.
18-01-2019
-
Guanacaste, una conflictivitat creixent per l'espai públic
Amb més o menys intensitat, el capital turístic-residencial tracta d'aconseguir el control de les platges, ja sigui mitjançant l'ocupació dels primers 200 metres de franja costanera o per mitjà de restriccions per accedir-hi.
29-12-2018
-
Lorena (Guanacaste): Aigua, territori i espais de representació
L'any 2000 la comunitat de Lorena va iniciar un fort conflicte en contra de l'extracció d'aigua de l'aqüífer Nimboyores en benefici de projectes turístico residencials. A través d'una metodologia participativa es revela quina lectura fa avui dia la comunitat al voltant del conflicte.
05-12-2018
Capítols de lllibres:
Silva, A. (2021). Crisis COVID-19 en Costa Rica: un escenario cada vez más complejo. En E. Cañada e I. Murray (ed.). #TourismPostCOVID19. Turistificación confinada (pp.215-222). Barcelona: Alba Sud Editorial.
Silva, A. (2019). Conflictividad hídrica en Guanacaste como consecuencia del desarrollo turístico: el caso de la comunidad de Sardinal. En F. Alpízar (ed.). Acciones Colectivas y Contiendas Políticas por el Agua en Costa Rica. San José: PNUD-CIEP.
Contacte:
jasl14983@gmail.com