Contacto Boletín

Información de Campañas | Turismo Responsable | Cataluña

23-09-2013

Movilización contra el cierre del Parc Güell. Para una reconquista vecinal del parque

La Plataforma Defensem el Park Güell, con 50 entidades adheridas y de más de 50.000 firmas recogidas, convoca a toda la ciudadanía de Barcelona a una concentración para defender un parque Güell público y gratuito. 


Crédito Fotografía: Parc Güell. Fotografía de Paulina (bajo licencia creative commons).

(texto disponible solo en catalán)

 

Mobilització contra el tancament del Park Güell. Per una reconquesta veïnal del parc

Des de la Plataforma Defensem el Park Güell amb més de 50 entitats adherides, i de 70.000 firmes recollides, convoca a tota la ciutadania de Barcelona a una concentració per defensar un Parc Güell públic i gratuït, per les següents raons: 

a) La proposta de tancament de la zona monumental, no reduirà en cap cas la massificació turística que pateix el parc, sinó que la traslladarà a altres zones del parc fins ara menys saturades, crearà cues i altres situacions molestes pel veïnat. El turista podrà seguir pujant al parc tingui o no entrada.

b) El patrimoni del parc, d’alt valor arquitectònic i que cal protegir, no es podrà salvaguardar mitjançant aquest tancament ja que de les 1.200 persones en hora punta al Juliol, podran seguir accedint 800, sempre tenint en compte que pagar no és sinònim de civisme. Existeixen altres mesures per protegir aquest patrimoni menys complexes i més raonables, començant per una adequada plantilla de manteniment i restauració (reduida un 75% en els útlims anys). Les nostres  propostes, aquí

c) El Park Güell és un parc urbà, que en les darreres dècades des de les administracions s’ha prioritzat l’ús turístic. El tancament és el pas definitiu per regalar definitivament el Park Güell als usos turístics, consolidant el parc com a contenidor turístic.

d) La proposta de tancament és discriminatòria entre ciutadans no només del districte de Gràcia sinó de Barcelona. Els veïns dels barris del voltant hauran de fer cua i identificar-se cada cop que volen accedir al seu parc. La resta, haurà d’apuntar-se a un registre (club) presencialment, demanar entrada amb antelació i restar a l’espera que hi hagi entrades lliures si ho volen fer gratuïtament. Tot per entrar a un parc urbà de Barcelona. Tot “gràcies” a la seva Barcelona aparador.

e) El turisme s’ha de fiscalitzar. Però existeixen altres mecanismes com la taxa turística (actualment destinada a la promoció del turisme i no a l’alleujament dels seus efectes), o els beneficis que van al sector privat del parc que dupliquen en algun cas el cost del manteniment del parc.

f) La participació ciutadana que s’ha dut a terme en el marc d’aquest projecte, és clarament insuficient. Poc més d’una desena d’entitats assenyalades pel govern hi han participat, no totes d’elles a favor del tancament, s’han vetat entitats a les reunions i s’han tergiversat les conclusions al·legant un consens que NO existeix.

Per tot això, i davant de la convocatòria de la última Taula de Treball del Park Güell, el suposat òrgan de participació, la Plataforma Defensem el Park Güell fa una crida a concentrar-se a les portes de la Seu del Districte de Gràcia (Pl. de la Vila) el dimecres 25 de Setembre de 2013 a les 19h.

Demanem a les entitats del Districte i de Barcelona que es sumin i convoquin de la mateixa manera.

Per un Parc Güell, que sigui un parc urbà, no un contenidor turístic.

Defensem el Parc Güell!