Contacto Boletín

Nueva Publicación | Turismo Responsable | España

20-02-2015

Capitalisme i turisme a Espanya. Del "miracle econòmic" a la "gran crisi"

Alba Sud Editorial publica en edició digital gratuïta el llibre d'Ivan Murray, prologat per Macià Blàzquez. Una anàlisi detallada sobre el paper que ha jugat el negoci turístic en l'economia espanyola des dels anys 60 fins als nostres dies.
 

Capitalismo y turismo en España. Del "milagro económico" a la "gran crisis"  (Alba Sud Editorial, Barcelona, ​​2015) aborda el paper central que ha jugat el negoci turístic en l'economia espanyola. La qüestió turística ha estat considerada sovint com una cosa d'escassa rellevància, i fins i tot hi ha qui sosté que les bases morals de la dictadura es van erosionar gràcies al turisme.

– Es pot descarregar fent clic aquí.

No obstant això, mitjançant l'expansió turística es va aconseguir salvar financerament el règim i també es van assentar les bases del model neoliberal espanyol. Les zones turístiques del litoral espanyol es van convertir en laboratoris des d'on es difondrien les estratègies espacials del capital. Així doncs, es va perfilar com a eix d'expansió el nexe entre el sector financer-immobiliari i el turístic. És per això que el tsunami urbanitzador ha colpejat amb gran intensitat el litoral turístic. D'altra banda, el fet que l'estat sigui una de les primeres potències turístiques del món, ha afavorit l'aparició de gegants empresarials turístics que han protagonitzat la colonització turística de noves perifèries, especialment al Carib.

Però més enllà dels relats eufòrics sobre les aventures del capital, el capitalisme hispà ha anat deixant unes enormes petjades ecològiques després del seu pas, i després de les promeses del progrés, s'ha cronificat el subdesenvolupament social que situava a la societat espanyola a gran distància respecte dels altres membres de l'eurozona. Després del recent període d'eufòria del totxo, i també turística, l'economia espanyola s'ha encallat a la Gran Depressió. Paradoxalment, les elits plantegen com a medicina, entre d'altres, noves dosis de ciment i turisme.

Sobre l'autor

Ivan Murray Mas (Port de Sóller, 1970) és geògraf, professor del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, membre del GIST (Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori) i del GinTrans2 (Grup de Recerca Transdisciplinar en Transicions Socioecològiques).
Les seves línies de recerca combinen els enfocaments de la geografia radical, l'economia política, l'economia ecològica i l'ecologia política. Els seus principals temes d'interès giren al voltant de la reflexió crítica sobre el procés de construcció històrica del capitalisme balear; l'anàlisi del capital turístic; la producció social de l'espai; el metabolisme social i els conflictes socieocològics que l'acompanyen. Es tracta d'una recerca orientada a la reflexió crítica i que és plenament tributària de les lluites i reflexions dels moviments socials.

La majoria dels seus treballs s'han realitzat de manera col·lectiva i entre ells es poden destacar: Tourism capitalism and island urbanization: tourist accommodation diffusion in the Balearics, 1936-2010 (2014); Breu història d’un port de la Mediterrània. El Port de Sóller, de port mariner a port turístico-residencial (2013); Geografies del capitalisme balear: poder, metabolisme socioeconòmic i petjada ecològica d’una superpotència turística (2012); Búnker playa-sol. Conflictos derivados de la construcción de enclaves de capital transnacional turístico español en El Caribe y Centroamérica (2011); Doblers, poder i territori de “marca balear” (1983-2009) (2011); Els Indicadors de Sostenibilitat Socioecològica de les Illes Balears (2003-2008) (2010); El dinero, la aguja del tejido de la globalización capitalista (2009); Introducción a la geografía urbana de las Illes Balears (2006); Las huellas territoriales de deterioro ecológico. El trasfondo oculto de la explosión turística en Baleares (2005); Estratègia per a la sostenibilitat de les Illes Balears (2003); El Tercer Boom. Els indicadors de sostenibilitat del turismo a les Illes Balears 1989-1999 (2002); La petjada ecològica de les Balears (2002).

Ilustración de Boixader& Go.