Contacto Boletín

Recursos Externos | Turismo Responsable | Islas Baleares

02-10-2013

Mallorca: Nova campanya de denúncia del GOB

GOB | Nota informativa

El GOB denúncia la política territorial i ambiental del Govern Bauzà amb el llançament d'una nova campanya territorial. Una política que atempta contra el territori i la societat per satisfer els interessos dels sectors econòmics amb més influències i afins al Partit Popular.

Després de més de dos anys des de l'inici de la legislatura, i després d'haver fet ja en diverses ocasions una denúncia en veu alta de la política territorial i mediambiental del Govern Bauzà (www.mallorcablackout.com), hem considerat convenient actualitzar el balanç de les iniciatives impulsades per aquest Govern i fer-ne una valoració i advertiment, reclamant alhora, la mobilització social per a "aturar el comptador i reiniciar el sistema".

Després de poc més de dos anys amb el Partit Popular al capdavant de les principals institucions - Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma - Mallorca es troba en una situació de fragilitat territorial i ambiental sense precedents que compromet el seu futur i el de la seva societat.

La crisi no ha servit per replantejar les bases del model que ha conduït Mallorca al límit de la seva capacitat de càrrega en molts aspectes (artificialització del territori, usos intensius del sòl, degradació dels espais naturals, generació de residus, consum d'aigua i energia, contaminació,...). Ans al contrari, ha esdevingut l'excusa per impulsar encara més una estratègia política perversa adreçada a consolidar beneficis d'uns pocs, però poderosos col·lectius i persones a costa del territori, el medi ambient i el benestar social.

Unes polítiques que difereixen en el temps els seus efectes, de manera que abonen el terreny per a recollir el fruit de la destrucció en el futur, valent-se de la prepotent majoria parlamentària, a esquenes de la població, al marge de l'interès general i aprofitant la desinformació derivada de la complexitat de tota la regulació urbanística i fent servir el fals argument de la necessitat social i generalitzada de "recuperar" l'activitat econòmica.

Els interessos econòmics dels lobbistes habituals (hotelers, caçadors, promotors, constructors,...) han dictat les polítiques territorials i la planificació i gestió dels recursos naturals. Així, el que duim de legislatura s'ha caracteritzat bàsicament per:

Impuls i revisió de lleis i normatives a mercè dels interessos de determinats col·lectius: llei general turística (que dona potestat al Govern per marcar amb total arbitrarietat quin són els projectes d'interès turístic), decret llei i llei d'activació econòmica en matèria d'indústria i energia (que permeté a TIRME importar residus), decret-llei per a la Platja de Palma (que exonera els hotels de platja de Palma del compliments dels paràmetres urbanístics vigents), decret-llei per impuls de zones turístiques madures, llei d'ordenació minera (dictada a mercè dels interessos del sector de les pedreres), revisió del Pla Hidrològic de les Illes Balears (a mida de col·lectius sondistes i miners i grans propietaris de terres agrícoles que tenen no volen barreres a l'ús intensiu de l'aigua), la Llei del Sòl (que promou la urbanització dels espais naturals), la llei de caça (dictada pels caçadors )...

Rebaixa dels valors ambientals i amnisties generalitzades a les infraccions ambientals i territorials: hem vist com s'imposa un panorama de des regulació urbanística i de l'ordenació territorial per tal de «flexibilitzar» els requisits normatius i de tramitació ambiental i introduir l'arbitrarietat per motivar la «inversió» (p.ex possibilitat de donar llicències en urbanitzacions sense clavegueram) o suposadament generar "seguretat jurídica"; com s'ha desmantellat la gestió dels espais naturals protegits infradotant-los de personal i recursos; i com s'han impulsat amnisties generalitzades a través dels projectes de llei: decret llei i llei d'ordenació urbanística sostenible (regularització de parcel·lacions i urbanitzacions il·legals), llei del sòl (legalització de irregularitats al sòl rústic); llei ordenació minera (regularització situació pedreres il·legals)...

Impuls i ressorgiment de projectes concrets per a la consolidació de drets urbanístics i revalorització de terrenys a favor de promotors i entitats bancàries que varen provocar la crisi i bombolla especulativa - immobiliària: sa Ràpita, Canyamel, ses Fontanelles, Marina de Magalluf, urbanització Sant Agustí, Can Ribes (Consell)...

Mallorca, avui. I demà?

Per a fer-nos una idea de la realitat a dia d'avui, hem elaborat aquest mapa de conflictes que a partir d'avui es podrà consultar, i completar amb la informació que s'hi vulgui aportar sobre conflictes locals, projectes urbanístics o planejaments desmesurats ja siguin d'infraestructures, construccions, explotacions dels recursos, etc.

Conclusions

Atenent el menyspreu absolut demostrat pels governants actuals pel territori, el medi ambient i la societat, cal fer un front comú per evitar el col·lapse. Moltes iniciatives, plataformes i col·lectius han aparegut amb ganes de treballar per canviar les regles del joc. Volem aturar el comptador, que aquest no s'acceleri i reiniciar el sistema, per això, hem de ser conscients, que des de la seva posició, ignorant el debat social i d'esquenes a l'interès general, han deixat el terreny preparat per a continuar amb l'especulació i la destrucció que ha caracteritzat la seva política.

Per tant, ens cal estar atents i reaccionar davant les conseqüències del panorama legislatiu i regulatori que han impulsat en matèria de turisme, ordenació del territori, urbanisme, espais naturals, gestió dels recursos, etc. Silenciós perquè encara no permet visualitzar tot el que representa, però de difícil marxa enrere, que deixa Mallorca en mans del millor postor.

Campanya: "Mallorca cap al col·lapse. Atura el comptador, reinicia el sistema."

Aquí comença una nova campanya del GOB que s'estendrà arreu del territori, amb l'objectiu de donar a conèixer denúnciar els plans i projectes i donar a conèixer les seves conseqüències i unir-se a la societat per tal d'evitar polítiques despòtiques i abusives que malmeten el territori i les persones.

Pretenem obrir un debat dins de la societat mallorquina a favor d'un nou ordre econòmic i social, sobre la problemàtica ambiental i la necessitat d'aprofundiment democràtic amb una participació social efectiva i la creació i implantació d'alternatives sorgides des de la base social, la justícia i l'equitat.

Recursos de la campanya:

 

Nota de premsa publicada originalment a la Web del GOB el 2 d’octubre de 2013.