Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

10-03-2009

ALBA SUD, el GIST i Prisma organitzen un taller sobre el model turístic balear a Nicaragua

Durant el mes de febrer de 2009 va tenir lloc a Managua un taller sobre les característiques del model turístic balear i els riscs de la seva creixent expansió a Mèxic, El Caribe i Amèrica Central.

SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery.

Durant els dies 9 i 10 de febrer de 2009 va tenir lloc a Managua, Nicaragua, el Seminari-Taller "Entre les Balears, Amèrica Central i El Caribe: llums i ombres en la construcció de paradisos turístics", organitzat per ALBA SUD, el Grup d'Investigació sobre Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Fundación Prisma. Aquesta iniciativa va comptar també amb la col•laboració de la Carrera de Turisme Sostenible de la Universitat Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN-Managua). Van assistir més de trenta professors universitaris, investigadors i activistes d'organitzacions civils de Nicaragua, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Mèxic i Espanya, que van aprofitar, la trobada per analitzar i discutir les característiques del model turístic balear, les seves conseqüències i les amenaces provocades per l'accelerat procés d'expansió que estan manifestant algunes de seus principals cadenes hoteleres especialitzades en el component de "sol i platja" a d’altres regions del planeta. El Seminari va ser conduït per Joan Buades i Macià Blàzquez, professors i investigadors vinculats al GIST.

El Seminari partia de la constatació que en els últims anys hi ha hagut un fort procés d'internacionalització del capital turístic i immobiliari d'origen espanyol, i molt especialment procedent de les Illes Balears, amb una presència creixent a Mèxic, El Carib i Amèrica Central. Entre d'altres, destaquen empreses com Sol Melià, Grup Barceló, Riu, Iberostar o Fiesta, entre d'altres. La seva expansió està sent molt agressiva, amb greus afectacions al medi ambient, la vida i els recursos de les poblacions locals, els drets dels treballadors o a la mateixa qualitat dels sistemes democràtics. En aquest procés el seu comportament ha estat molt similar al que van desenvolupar a Balears, on actualment s'està pagant una elevada factura per aquest suposat èxit turístic.

A més del Seminari-Taller, es va organitzar una visita de camp amb alguns dels participants convidats a fi de conèixer millor les característiques del desenvolupament turístic de Nicaragua. En concret es va visitar Catarina, on es va mantenir una sessió de treball amb AMITLAN; San Juan del Sur, on hi va haver una trobada amb la COTUR i la iniciativa de turisme comunitari de Miravalle; i Granada. Igualment, i en conjunt amb la Confederación Sindical de Trabajadores "José Benito Escobar" (CST-JBE), vinculada a la Rel-UITA, Joan Buades va impartir una conferència sobre les característiques del procés d'internacionalització del Grup Barceló dirigida a membres d'organitzacions sindicals de diferents sectors vinculats directa o indirectament al turisme.

Aquestes activitats van ser desenvolupades en el marc del projecte "Formació per al turisme responsable a Amèrica Central" co-executat pel GIST, ALBA SUD i Prisma amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears i de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Universitat de li Illes Balears.

Documentos adjuntos: