ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Recursos Externs | Turisme Responsable

08-06-2009

Nou llibre: “El turismo en la cooperación internacional. De las brigadas internacionalistas al turismo solidario”

Editorial Icaria publica a Barcelona el llibre de Jordi Gascón, coordinador d'Acció per un Turisme Responsable, amb una detallada reflexió crítica sobre el paper de la cooperació internacional en l'àmbit del turisme.

El “viatge solidari” és una activitat marginal al sector de les ONGD: només unes poques les organitzen, i fins i tot per a la majoria d'aquestes es tracta d'una ocupació secundària. No obstant això, és un àmbit en el qual s'evidencia la deriva, en les últimes dècades, de la cooperació de les ONGD cap a posicions conservadores i acrítiques. Aquest treball presenta tres nivells de lectura. El primer estudia la situació del turisme solidari, així com les discussions en els quals està immers. El segon nivell enfronta les diferents aproximacions existents en el turisme com a instrument de cooperació, evidenciant que el binomi turisme-cooperació és un espai en el qual la cooperació neoliberal funciona sense por i és especialment propositiva. El tercer nivell de lectura repara en la cooperació no governamental en el seu conjunt. Concretament, permet il•lustrar la citada deriva cap a posicions conservadores en un cas concret, el turisme solidari. Tres lectures i un propòsit: la repolitización de la tasca de les ONGD a la llum de nous paradigmes com la Sobirania Alimentària o el Decreixement.

Al text de Jordi Gascón li segueixen articles de diversos autors amb propostes vinculades a un “turisme militant”: Alberto Romero analitza l'experiència de les brigades internacionalistes cap a la Nicaragua dels anys vuitanta; María Pardo relata l'experiència de les brigades de solidaritat organitzades actualment a Palestina; Vanesa Valiño reflexiona sobre els fòrums internacionals alternatius i les organitzacions Sodepaz i el Comitè de Suport al MST de Madrid parlen dels seus respectius viatges organitzats a Cuba i Brasil.

Aquest llibre ha estat publicat a iniciativa de Acció per un Turisme Responsable – ATR i el Col•lectiu d'Estudis sobre Cooperació i Desenvolupament (El Col•lectiu), amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona - Programa Barcelona Solidària.

Si desitja adquirir el llibre pot posar-se en contacte amb Editorial Icaria o directament amb Acció per un Turisme Responsable – ATR a través del seu correu electrònic: info@turisme-responsable.org

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.