Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

09-01-2023

Seminari: "Turisme i memòries col·lectives contra la impunitat"

El dimarts 29 de novembre de 2022 Alba Sud va organitzar un seminari en línia en el qual es van analitzar les relacions entre el turisme i les iniciatives de memòria contra la impunitat, a partir del debat i intercanvi entre experiències de Catalunya, Mèxic i l'Argentina. Ara ja disponibles els vídeos de les intervencions. 


Crédito Fotografía: Flyer de Boixader & Go basado en una imagen de la Casa Mariani-Teruggi.

Quins són els límits ètics de les propostes que vinculen turisme i memòria? Com es poden ampliar les possibilitats d'una pedagogia de la memòria amb propostes que poden ser reconegudes com a turístiques i, al mateix temps, no perdre ni el rigor ni un tractament respectuós?

A Alba Sud hem obert un espai permanent de reflexió i elaboració teòrica vinculat al turisme de memòria. Amb aquest seminari volíem aprofundir en la comprensió d'aquest espai d'intersecció entre turisme i memòria a partir d'experiències de Catalunya, Mèxic i l'Argentina. Així, vinculem tant als estudis crítics en l'àmbit del turisme com la reflexió i les preocupacions acadèmiques, així com als moviments socials per la preservació i difusió de les memòries col·lectives que exigeixen coneixement, reparació i justícia. Creiem que fa falta un diàleg entre els diferents agents implicats, institucionals, socials, universitaris i empresarials, així com de les poblacions hereves dels passats recordats.

A la fi de novembre de 2022 celebrem un seminari per a resoldre algunes d'aquestes preguntes i realitzar altres de noves. L'acte el va organitzar Alba Sud amb el suport del Memorial Democràtic i la Agència Catalana de Cooperación al Desarrollo i el va moderar Gema Martínez-Gayo (Alba Sud). Les gravacions només estan disponibles en castellà. 

Les dues intervencions inicials van ser unes paraules de benvinguda a càrrec de Carles Vallejo (Associació Catalana d’ExPresos Polítics del Franquisme) i Jordi Font (Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya).

Seguidament, va intervenir Gemma Domènech, Directora del Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) que va presentar les polítiques publiques de memòria a Catalunya i el vincle entre memòria i patrimoni.  

Després Silvina Fabri, investigadora i docent del Instituto de Geografia de la Universitat de Buenos Aires va centrar la seva presentació en explicar les polítiques públiques de memòria a l’Argentina.  

Finalment, vam tancar l’acte amb una taula rodona protagonitzada per Andreu Caralt, Terra Enllà (Catalunya), Jorge Gálvez, Museo Casa de la Memoria Indómita(Mèxic), Mariana Sosa, recorridos de la memoria en el barrio deSan Telmo / Universitat de Avellaneda (Argentina) i Raül Valls, Amical Antics Guerrillers de Catalunya / Alba Sud (Catalunya).