ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Entrevistes | Turisme Responsable | Costa Rica

25-01-2011

Turisme residencial a Guanacaste: un balanç

Entrevista en vídeo amb l'economista de Costa Rica Marcela Román sobre les història recent de la província de Guanacaste, fortament marcada pel turisme residencial. La severa afectació per la crisi econòmica es planteja com una oportunitat per revisar el model.

En aquesta entrevista, realitzada per Ernest Cañada, en el marc d'un reportatge de pròxima aparició produït per ALBA SUD i Fundación PRISMA sobre canvis econòmics i migracions a Centreamèrica, Marcela Román, analitza la història recent de la província de Guanacaste (Costa Rica) a la llum de les transformacions i impactes provocats pel fort desenvolupament del turisme durant l'última dècada, i en particular de la modalitat de turisme residencial. Arran de la crisi econòmica internacional que comença a manifestar des de l'any 2007, el patró d'inversió, construcció i desenvolupament turístic-immobiliari de la província es redueix de forma extraordinària. Per Marcela Román això suposa, en certa mesura, un oportunitat per repensar aquest model de desenvolupament tan concentrat en el turisme residencial. I tot i que encara és aviat i falten dades suficients amb què suportar aquest balanç, l'entrevista aborda una anàlisi provisional del que va suposar el model i apuntar algunes idees sobre què hauria de canviar, amb la finalitat, en definitiva, d'aconseguir un desenvolupament més equitatiu i sostenible.

Marcela Román és graduada del Mestratge en Economia per la Universidad de Costa Rica. Especialista en Polítiques de Sòl Urbà pel Lincoln Institute of Land Policy. Investigadora en temes de desenvolupament humà a Costa Rica i Centreamèrica amb 15 anys d'experiència. Coautora i editora dels Informes Estado de la Nación (I-XI) i Estado de la Región (I-II). Coordinadora general d’investigació del XI Informe Estado de la Nación. Té diverses publicacions en temes de segregació residencial socioeconòmica, dinàmica del mercat immobiliari, turisme residencial i problemes ambientals, finances públiques i transparència fiscal, equitat de gènere, economia de la salut, educació superior.

Actualment és consultora del Programa de Regularización del Catastro y Registro Nacional (Costa Rica) en anàlisi del mercat immobiliari i reformes urbanes, investigadora associada de la Fundación PRISMA (El Salvador) en el tema de turisme immobiliari a Centreamèrica; docent del Programa per a Amèrica Llatina del Lincoln Institute of Land Policy en el tema d'anàlisi de mercats de sòl i consultora del Programa Estat del Nació.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.