Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

31-10-2022

Xerrada: gènere i turisme a Iberoamèrica. Presentació d'avanços i resultats de recerca.

El pròxim 9 i 16 de novembre l'Escola Superior Politècnica del Litoral (Espol) de l'Equador i Alba Sud, amb el suport d’Equality in Tourism organitzen dues xerrades virtuals sobre gènere i turisme.


Crédito Fotografía: Flyer del acto elaborado por Espol

Al desembre de 2021 el Ministeri de Turisme de l'Equador va publicar el document Recomendaciones para Mujeres Viajeras y +, on s'incloïa una minúscula bandera de l'orgull LGBTIQ+, i encara que el manual està escrit principalment per a dones, és un pas important en el reconeixement que existeix risc per a gèneres vulnerabilitzats en els seus viatges turístics per l'Equador. D'altra banda, al febrer de 2022 la OMT va publicar dos manuals: Estratègia d'igualtat de gènere per a les empreses turístiques i Orientacions per a la incorporació d'una perspectiva de gènere en el sector públic, on es propicia la igualtat entre homes i dones en els sectors públics i privats del turisme. Tots dos són exemples de com la institució reconeix que existeixen desigualtats de gènere en les diferents pràctiques i espais físics i socials del turisme, sense necessàriament fer el pas cap a reconèixer que les perspectives de gènere abasten més que l'enfocament binari i inclouen multidimensionalitats relacionades a classe social, etnicitats, educació, edat, dis(habilitats), orientacions sexuals, creences religioses i llocs de naixement (Cole & Morgan, 2010).

A partir de la voluntat de l’ESPOL per començar a tractar aquesta temàtica, l'experiència de Equality in Tourism i Alba Sud en l'àmbit del gènere i el turisme organitzem dues xerrades. En primer lloc, el dia 9 de novembre, amb les intervencions de Heather Jeffrey (Universitat de Birmingham Dubai i associada a Equality in Tourism) i Eliana del Pilar González (CINVESTAV, Mèxic) abordarem la violència per raons de gènere en el turisme, tant des de la perspectiva de les consumidores com de les treballadores del sector i investigadores. En la segona sessió, celebrada el dia 16, Estefanía Izrael (Alba Sud i Universitat de Barcelona) i Jesús Sosa (Universitat de Colima, Mèxic) ampliaran el debat aportant una perspectiva LGTBIQ+ a l'anàlisi turística. Les dues xerrades les moderaran Carla Izcara (Alba Sud) i Carla Ricuarte (Espol). 

Informacions destacades:
Intervenen: Heather Jeffrey, Eliana del Pilar González, Estefanía Izrael i Jesús Sosa.
Data: 9 i 16 de novembre
Hora: 10.30 – 11.30 (l'Equador); 16.30 – 17.30 (Espanya); 15.30 – 16.30 (UK)
Preu: gratuït
Inscripcions prèvies aquí
Modalitat: virtual (plataforma: ZOOM)
Organitzen: Espol, Alba Sud i Equality in Tourism.
Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)