Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

06-09-2022

Escola d’estiu d’Alba Sud. Perspectives crítiques en turisme.

Del 4 al 7 de juliol del 2022 es va organitzar a Barcelona l’Escola d’Estiu d’Alba Sud dirigida a estudiants, persones de l’àmbit de la docència i investigació i entitats  sobre turisme des de perspectives crítiques. Recuperem les intervencions com material didàctic pel nostre canal de YouTube. 


Crédito Fotografía: Flyer de la Escuela elaborado por Boixader&Go Graphic Design Studio.

Aquesta proposta formativa es va plantejar sota les principals línies d’investigació d’Alba Sud que són la relació del turisme amb el gènere, el treball, l’economia política la proximitat  i el medi ambient, des de perspectives crítiques. L’Escola va comptar amb la participació d’investigadors i investigadores d’Espanya, França, Alemanya, América Llatina i Nova Zelanda, persones vinculades a entitats i a l’administració pública, així com una taula rodona protagonitzada per treballadores del sector. El vídeo de la taula rodona també es troba disponible al nostre canal de YouTube.

El dilluns 4 de juliol, després d’una benvinguda a càrrec d’Ernest Cañada (Universitat de les Illes Balears/Alba Sud), Carla Izcara (Alba Sud) i Macià Blàzquez (Universitat de les Illes Balears) van iniciar les conferències inaugurals. La primera d’elles va ser dirigida per l’Érica Schenkel (Universidad Nacional del Sur/Alba Sud) sobre “Polítiques públiques en turisme”

Seguidament va intervenir Clement Marie dit Chirot (Universitat d’Angers) sobre “Economia política del turisme”.

Acabades les conferències inaugurals, es va donar pas al primer bloc temàtic de l’Escola sobre gènere i turisme. En primer lloc, Gema Martínez-Gayo (Alba Sud) va parlar sobre precarietat laboral i social en l’àmbit turístic amb una perspectiva de gènere. 

Després Estefanía Izrael (Alba Sud) va exposar el seu treball sobre turisme reproductiu. 

El dimarts 5 de juliol, va iniciar l’Escola amb el bloc de treball i turisme. Primer va compartir la seva investigació en Thibaud Szpyrka (Universitat d’Angers) sobre condicions laborals de la restauració a Mallorca. 

A continuació, la Giselle Cedeño (Alba Sud), va explicar les condicions laborals i de vida de les persones que treballen en els hotels del pol turístic Macao-Punta Cana. 

 Finalment va intervenir Angela Teberga (Universitat Federal Tocantins/Alba Sud) amb una nova investigació que està duent a terme sobre “immigració, treball reproductiu i gènere a la hoteleria”. La presentació és en portuguès. 

La segona sessió del dia va ser sobre economia política del turisme. Aquest bloc el va inaugurar Raoul Bianchi (Universitat de Manchester) abordant la temàtica de la lluita per un treball decent en turisme des de l’economia política. 

Seguidament va intervenir l’Antje Monshausen (Tourism Watch) explicant les línies de treball de la seva organització així com la responsabilitat de les empreses referent a drets humans. La presentació és en anglès. 

En tercer lloc la Regina Scheyvens (Universitat de Massey)va compartir el seu treball d’investigació dut a terme a les illes del pacífic sud i el seu futur en turisme. La presentació és en anglès. 

El dimecres 6 de juliol el vam dedicar al bloc sobre proximitat i el turisme. Primer va intervenir Verónica Gómez (ISTO Amèriques) presentant la feina i recorregut de l’Organització Internacional de Turisme Social a les Amèriques. 

En segon lloc va participar l’Asunción Blanco (Universitat Autònoma de Barcelona) abordant la temàtica dels turismes de proximitat sota la pregunta de “resiliència dels territoris d’interior?”. 

Per tancar, l’Inma Díaz-Soria (Universitat Autònoma de Barcelona) va continuar el fil de l’Asunción Blanco proposant una segona pregunta sobre la capacitat dels turismes de proximitat d’acostar-nos a una transició ecològica. 

Malauradament, les intervencions del segon bloc protagonitzades Raül Valls (Alba Sud), Carla Izcara (Alba Sud) i Sergi Yanes (Universitat Autònoma de Barcelona) no es troben disponibles per un error tècnic.

L’últim dia, dijous 7 de juliol, vam tancar l’Escola abordant la temàtica de medi ambient i turisme. L’Arturo Silva (Alba Sud)va compartir les seves investigacions a Guanacaste, Costa Rica. 

A continuació, Macià Blàzquez (UIB) va focalitzar la seva presentació en tres punts claus: interseccions, postcapitalisme i casos pràctics. 

Per acabar va intervenir la Margalida Ramis (GOB) compartint alguns dels dubtes i qüestions que es plantegen des del GOB. .

 

L’Escola es va celebrar a la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i va comptar amb la col·laboració de l’Observatori de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.