Contacto Boletín

Formació | Turismo Responsable

23-06-2022

Turisme Rural Comunitari: aprenentatges, perspectives, acompanyaments

Alba Sud, la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY) van organitzar un curs en línia a mitjans de juny de 2022. Tres taules rodones sobre la trajectòria, el present i el futur del TRC a Amèrica Llatina. 


Crédito Fotografía: Flyer del curso elaborado por Boixader&Go Graphic Design Studio.

El Turisme Rural Comunitari, com el model de gestió col·lectiva, acumula anys d’experiència a Amèrica Llatina. No tots els resultats han sigut similars i existeixen múltiples perspectives des de les que abordar el seu anàlisi. Després d’uns anys de crisi a causa de la pandèmia de la COVID19 i de temps incerts pel conjunt de l’activitat turística, creiem que es un bon moment per aturar-nos i reflexionar col·lectivament al voltant de tres grans qüestions que ens preocupen en particular del turisme rural comunitari: Què hem après d’aquests anys d’experiència? Quines perspectives es plantegen? Qui i com s’ha d’acompanyar en el seu desenvolupament?

Vam plantejar aquest curs des de la col·laboració de tres institucions compromeses amb el turisme rural comunitari i les persones que l’impulsen: Alba Sud, la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY). Amb el recolzament de l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). Per aquest motiu, vam organitzar tres sessions en forma de taules rodones amb especialistes, tant del món acadèmic, com tècnic i de les organitzacions comunitàries, i de diversos països d’Amèrica Llatina i Espanya, per debatre sobre les diferents arestes d’aquestes grans preguntes.  

Programa:

Dilluns 13 de juny: Què hem après de l’experiència del turisme rural comunitari a Amèrica Llatina? Van intervenir:

  • Ana García De Fuentes, investigadora del Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional (IPN) (Mèxic).
  • Lilia Zizumbo Villarreal, professora-investigadora del Centro de Investigación y Estudios Turísticos (CIETUR) de la Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM) (Mèxic).
  • Ramiro Ragno, tècnic territorial de la Secretaría de Agricultura Familiar Campesina e Indígena (SAFCI) d’Argentina, membre de la Fundación Buenavida i de l’equip tècnic de la Red Argentina de Turismo Rural Comunitario (RATuRC) (Argentina)
  • Jordi Gascón, professor-lector del Departament d’Antropologia Social de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB) (Espanya).
  • Modera:Carla Izcara, investigadora d’Alba Sud (Espanya). 

També disponible en format d'àudio al nostre perfil de SoundCloud

Dimecres, 15 de juny: Quines perspectives es dibuixen a Amèrica Llatina pel turisme rural comunitari en els temps que venen? Van intervenir:

  • Cristina Oehmichen Bazán, investigadora del Instituto de Investigaciones Antropológicas (IIA) de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) (Mèxic).
  • Ernest Cañada, investigador postdoctoral en la Universitat de les Illes Balears (UIB) i membre d’Alba Sud (Espanya).
  • Samuel Jouault, professor-investigador de la Facultad de Ciencias Antropológicas de la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY) (Mèxic).
  • Teresa Mendoça, professora titular de la Universidad Federal Rural de Rio de Janeiro (UFRRJ) (Mèxic).
  • Modera: Maxime Kieffer, professor-investigador de la Escuela Nacional de Estudios Superiores (UNAM) (Mèxic). 

També disponible en format d'àudio al nostre perfil de SoundCloud

Divendres, 17 de juny: Qui i com s’acompanya als actors locals del turisme rural comunitari a Amèrica Llatina? Van intervenir:

  • Daniel Alejandro García, director de la Incubadora de Turismo Sociosolidaria de Base Comunitaria de la Universidad Nacional de Quilmes (UNQ) (Argentina)
  • Irais Gonzalez Domínguez, professora-investigadora de la Facultad de Turismo y Gastronomía de la Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM) (Mèxic).
  • Enrique Cabanilla, director de la llicenciatura de turisme de la Universidad Central de Ecuador (UCE) (Equador).
  • Modera:Natalia Naranjo, líder de la Red Mujeres y Sostenibilidad y la Red de turismo para el desarrollo COMUNITUR y miembro de la Red Mujeres y Sostenibilidad (Colòmbia).

Finalment,Leticia Valenzuela Santiago, presidenta del Consejo de Turismo Rural de Campeche (Mèxic), no va poder assistir a la sessió degut a una tempesta.

Lamentem informar que la gravació de la tercera sessió no es troba disponible a causa d’un error tècnic. Les nostres més sinceres disculpes.