Contacto Boletín

Formació | Turismo Responsable | América Latina

18-05-2022

Turisme Rural Comunitari: aprenentatges, perspectives, acompanyaments

Alba Sud, la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY) organitzen un curs en línia els propers 13, 15 i 17 de juny de 2022. Tres taules rodones sobre la trajectòria, el present i el futur del TRC a Amèrica Llatina. 


Crédito Fotografía: Flyer del curso elaborado por Boixader&Go Graphic Design Studio.

El Turisme Rural Comunitari, com el model de gestió col·lectiva, acumula anys d’experiència a Amèrica Llatina. No tots els resultats han sigut similars i existeixen múltiples perspectives des de les quals abordar el seu anàlisi. Després d’uns anys de crisi a causa de la pandèmia de la COVID19 i d'un temps incert pel conjunt de l’activitat turística, creiem que és un bon moment per aturar-nos i reflexionar col·lectivament al voltant de tres grans qüestions que ens preocupen en particular del turisme rural comunitari: Què hem après d’aquests anys d’experiència? Quines perspectives es plantegen? Qui i com s’ha d’acompanyar el seu desenvolupament?

Plantegem aquest curs des de la col·laboració de tres institucions compromeses amb el turisme rural comunitari i amb les persones que l’impulsen: Alba Sud, la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY). Per aquest motiu, organitzarem tres sessions en forma de taules rodones amb especialistes, tant del món acadèmic, com tècnic i de les organitzacions comunitàries, i de diversos països d’Amèrica Llatina i Espanya, per debatre sobre les diferents arestes d’aquestes grans preguntes.  

Programa

Dilluns, 13 de juny: Què hem après de l’experiència del turisme rural comunitari a Amèrica Llatina? Intervindran:

  • Ana García De Fuentes, investigadora del Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional (IPN) (Mèxic).
  • Lilia Zizumbo Villarreal, professora-investigadora del Centro de Investigación y Estudios Turísticos (CIETUR) de la Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM) (Mèxic).
  • Ramiro Ragno, tècnic territorial de la Secretaría de Agricultura Familiar Campesina e Indígena (SAFCI) d’Argentina, membre de la Fundación Buenavida i de l’equip tècnic de la Red Argentina de Turismo Rural Comunitario (RATuRC) (Argentina).
  • Jordi Gascón, professor-lector del Departament d’Antropologia Social de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB) (Espanya).
  • Modera: Carla Izcara, investigadora d’Alba Sud (Espanya).

Dimecres, 15 de juny: Quines perspectives es dibuixen a Amèrica Llatina pel turisme rural comunitari en els temps que venen? Intervindran:

  • Cristina Oehmichen Bazán, investigadora del Instituto de Investigaciones Antropológicas (IIA) de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) (Mèxic).
  • Ernest Cañada, investigador postdoctoral en la Universitat de les Illes Balears (UIB) i membre d’Alba Sud (Espanya).
  • Samuel Jouault, professor-investigador de la Facultad de Ciencias Antropológicas de la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY) (Mèxic).
  • Teresa Mendoça, professora titular de la Universidad Federal Rural de Rio de Janeiro (UFRRJ) (Brasil).
  • Modera: Maxime Kieffer, professor-investigador de la Escuela Nacional de Estudios Superiores (UNAM) (Mèxic).

Divendres, 17 de juny: Qui i com s’acompanya als actors locals del turisme rural comunitari a Amèrica Llatina? Intervindran:

  • Daniel Alejandro García, director de la Incubadora de Turismo Sociosolidaria de Base Comunitaria de la Universidad Nacional de Quilmes (UNQ) (Argentina).
  • Irais Gonzalez Domínguez, professora-investigadora de la Facultad de Turismo y Gastronomía de la Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM) (Mèxic).
  • Enrique Cabanilla, director de la llicenciatura de turisme de la Universidad Central de Ecuador (UCE) (Equador).
  • Leticia Valenzuela Santiago, presidenta del Consejo de Turismo Rural de Campeche (Mèxic).
  • Modera: Natalia Naranjo, líder de la Red Mujeres y Sostenibilidad y la Red de turismo para el desarrollo COMUNITUR y miembro de la Red Mujeres y Sostenibilidad (Colòmbia).

 

Informacions bàsiques:

Dates: 13, 15 i 17 de juny. 

Horaris:

9 a 11 am a San Salvador

10 a 12h a Ciutat de Mèxic, Bogotà, Quito

12 a 2 pm a Sao Paulo, Buenos Aires

17 a 19h a Barcelona

Preu: Gratuït

Plataforma: Zoom

Inscripcions prèvies: fer clic aquí.

Certificacions: No es donarà constància per assistència.

 

Organitzen: Alba Sud, UNAM, UADY

Amb el recolzament: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)