Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Educación para el Desarrollo

19-09-2010

Nicaragua és un país de colors

L'editorial Los Libros de la Catarata publica en la seva col.lecció Edupaz el llibre d’Ernest Cañada, "Nicaragua es un país de colores" (en castellà), sobre la infància d'aquest país centreamericà. El llibre, de caràcter didàctic i dirigit a professorat d'Educació Primària, és una iniciativa de l'Associació Edualter i ALBA SUD.

Nicaragua es un país de colores (Los Libros de la Catarata, Madrid, setembre de 2010, 96 pàgs., ISBN: 978-84-8319-535-2) és una proposta didàctica adreçada al professorat d'Educació Primària i vinculada a l'àrea d'Educació per la Ciutadania i els Drets Humans. A partir d'uns vídeos de curta durada, entre 3 i 5 minuts, que recullen les vivències quotidianes d'un grup de nens i nenes de Nicaragua, organitzades en vuit colors, el material proposa un acostament respectuós a la realitat de la infància d'un país empobrit com Nicaragua des de l'empatia i la reflexió. Té en compte la distància amb el món de l'alumnat al qual s'adreça la proposta, però al mateix temps la proximitat que també existeix i que cal reconèixer. Fins i tot permet valorar aspectes de la vida quotidiana de molts d'aquests nens i nenes que possibiliten un desenvolupament en un entorn més favorable que el de la infància en molts països rics, com la possibilitat de créixer en grup, el joc al carrer amb les amistats o el contacte quotidià amb la natura.

El llibre es distribueix acompanyat d’un DVD que inclou els vuit vídeos de cadascuna d'aquestes històries, un per cada color, que mostra l'experiència particular dels nens i nenes nicaragüencs. Aquests vídeos van ser realitzats i editats per Erica Tomas, amb guió i producció del mateix autor del llibre, Ernest Cañada, i càmera de Riders Mejía.

Aquesta Unitat Didàctica està dirigida al professorat d'Educació Primària en els seus tres cicles (inicial, mitjà i superior), per a nens i nenes de 6 a 12 anys. En funció de la seva edat el nivell de discussió i reflexió es pot fer més o menys complex. Els continguts que apareixen en ella han estat pensats perquè es pugui utilitzar, interpretar i adaptar segons les necessitats del grup-classe, especialment en els nivells més inicials. El llibre inclou una unitat de programació, una sèrie de 11 activitats que prenen com a recurs essencial els vídeos esmentats, i altres activitats que poden ajudar a reinterpretar la seva pròpia realitat en relació amb les experiències dels nens i nenes de Nicaragua. Per concloure s'ha inclòs també una secció "per saber més" sobre el context de Nicaragua i en especial sobre la infància d'aquest país, a partir del diàleg amb tres professionals nicaragüencs vinculats a l'atenció de la infància des de diferents disciplines: Rubén Reyes, psicòleg , tècnic de la Fundación Puntos de Encuentro; Luz María Sequeira, sub-directora Save the Children Nicaragua, i Eduardo Báez, director de la Fundación Libros para Niños, mort recentment i a qui va dedicat el llibre.

Aquesta proposta, duta a terme de forma conjunta per l’Associació Edualter i ALBA SUD, es va beneficiar del suport del Programa Barcelona Solidària de l'Ajuntament de Barcelona. El llibre es publica dins de la col.lecció Edupaz de l'editorial Los Libros de la Catarata, una iniciativa conjunta d'aquesta editorial i el Seminari d'Educació per la Pau de l'Associació Pro Drets Humans (Sedupaz).

Una mostra dels vídeos inclosos en el llibre:

Blanc: Jonathan té 11 anys. Viu a Masaya. Cada matí va a l'escola, a 15 minuts de casa seva. Acompanya la seva germana petita, de 6 anys, Masiel. A la tarda fa les tasques de l'escola, renta el seu uniforme i ajuda a la seva mare, Mayra, en les tasques de la casa. Quan acaba les seves tasques juga amb els amics.

Blau: Guadalupe té 7 anys i el seu germà, Juan José Reyes Gutiérrez, 5. Viuen a la vora de la Laguna de Apoyo, a Catarina. La seva mare, Nancy, renta la roba mentre ells es banyen i juguen a la llacuna. Van a buscar aigua en cubs de plàstic, perquè ells no tenen accés directe a aigua potable.

Groc: Ivan, de 12 anys, viu en una comunitat rural de Masaya. El seu avi, Don Miguel Jerónimo, més conegut com Don Chumbito, de 78 anys, és artesà. Fa cistelles amb bambú. Iván tracta d'aprendre l'ofici i ajuda al seu avi quan torna de l'escola. El seu germà petit, Toni, de 7 anys, també vol aprendre. Junts juguen i van a buscar mangos.