ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Nova Publicació | Turisme Responsable

15-01-2019

Conflictes per l’aigua a Guanacaste, Costa Rica: Respostes comunitàries al desenvolupament turístic

Sota el segell Alba Sud Editorial publiquem una nova recerca d'Ernest Cañada, dins la sèrie Informes en Contrast (núm. 6, gener 2019), realitzat amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).


Crèdit Fotografia: Instituto de Oceanología de Costa Rica

El fenomen de l’overtourism, analitzat principalment en destinacions urbanes, ha posat de relleu les reaccions de malestar de sectors destacats de població local davant la massificació i saturació turística. En l’àmbit rural aquesta perspectiva ha estat menys present, però pot ser un marc d’interès per a l’anàlisi de certes reaccions de grups comunitaris davant el desenvolupament turístic. En aquest informe pretenem explorar si els conflictes sòcio-ecològics vinculats a processos de despossessió per inversions turístico-residencials poden ser analitzats des de la perspectiva de la visió que construeixen aquests sectors de la seva relació amb el turisme. Analitzem el cas concret de Guanacaste, Costa Rica, on s’ha experimentat una gran intensitat tant en el creixement de la inversió turística com en els conflictes sòcio-ecològics per l’aigua, entre les comunitats rurals i les inversions turístico-residencials recolzades per l’Estat. La pregunta que ens fem és si en un context rural d’aquestes característiques cristal·litza un discurs de rebuig del turisme, com ha passat en determinades destinacions urbanes o, si més aviat en el marc d’intensos conflictes i negociacions, els arguments dels moviments socials comunitaris que reaccionen davant d’aquests mecanismes de despossessió entronquen amb demandes d’un turisme inclusiu.

Podeu descarregar l'informe fent clic aquí.

Aquest informe, publicat en castellà i català, ha estat realitzat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) en el marc del projecte «Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el turisme: estratègia d’educació per al desenvolupament» (convocatòria 2017).

Els continguts de l'informe són els seguents:

1. Introducció
2. Objectius y metodologia
3. ¿Overturism al món rural? Elements en joc
4. Desenvolupament turístic a Guanacaste
5. Turisme i conflictes per la sobreexplotació de l’aigua a Guanacaste
6. Resultats: contenció, atenció i integració en un altre model turístic
7. Conclusions
Referències bibliogràfiques

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.