ESP CAT ENG

Contacto Newsletter

 

Suscribete a nuestro boletín

Información de Campañas | Territorio y recursos naturales

15-09-2013

Reacciones al anuncio de la Generalitat de Catalunya sobre el fracking

Reproducimos el comunicado de las plataformes catalanes contra el fracking ante la notificación del rechazo a esta técnica extractiva hecho público por el Gobierno de la Generalitat de Catalunya el pasado 10 de septiembre de 2013. 

(texto disponible solo en catalàn)

Dimarts 10 de setembre, la Generalitat de Catalunya va fer públic un comunicat a través del qual anunciava que l’aplicació de la tècnica del fracking a Catalunya és, a parer del Govern, poc recomanable. Aquesta conclusió partia d’un informe elaborat per un seguit d’experts vinculats a diferents departaments de l’administració catalana.

Davant d’aquest comunicat, la Plataforma Aturem el Fracking, la Plataforma Riudaura Junts i la resta de plataformes, entitats i col·lectius vinculats a la lluita contra la fractura hidràulica manifestem les següents consideracions:

Primer. Celebrem que el Govern  hagi arribat a les mateixes conclusions que des de les diverses plataformes  fa ja més d’un any que defensem i que, a més, vam acreditar documentalment de forma oportuna a totes i cadascuna de les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya. La tècnica del fracking i l’explotació dels hidrocarburs del nostre subsòl no només no és convenient sinó que és clarament perjudicial pel nostre futur. I no tan sols pels motius de rendibilitat econòmica i de conflictivitat social local esgrimits en el comunicat de la Generalitat, sinó també per motius mediambientals, paisatgístics, socioeconòmics, de salut pública i de política energètica.

Segon. Constatem que aquesta decisió no representa en cap cas  l’aturada i prohibició per llei del fracking i de la resta de tècniques anàlogues de prospecció i explotació, ni estipula el corresponent règim sancionador, tal i com seguim exigint les plataformes catalanes contra elfracking, en la  línia de les accions endegades des d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol (Cantàbria, la Rioja…) i d’altres estats europeus (França, Bulgària…).

Tercer. Mantenim la nostra preocupació, ja que tot i que es conclou que el fracking “no és convenient”, no es tanca en cap cas la porta (malgrat les competències que la Generalitat disposa en aquest àmbit) a autoritzar les prospeccions d’hidrocarburs no convencionals. Això suposa un risc evident, dins el marc competencial actual, al deixar la qüestió en mans del Govern de l’Estat espanyol, obertament favorable al fracking, i obrir la porta a aquesta tècnica en fase de prospecció, tal com contemplarà la reforma legislativa prevista a escala estatal.

Quart. Assenyalem que aquesta mesura podria no tenir cap efecte pràctic en relació al risc d’agressió que plana sobre els projectes que afecten aquells territoris que, per superar els límits autonòmics o estar situats al mar, resten sota competència de l’Estat central, a les terres de Lleida, a les terres de l’Ebre i del Sénia i a la costa. Per la qual cosa convé que el Govern català es mantingui ferm davant la possible imposició per part del Govern espanyol.

Cinquè. Afirmem de manera contundent que, com resulta evident, sense la mobilització de la ciutadania al llarg del darrer any aquesta qüestió hagués quedat allunyada del debat públic i, talment va passar en un primer moment amb el projecte Ripoll, les prospeccions estarien ja autoritzades i avui dia en marxa. L’agressió sobre el territori ja hauria iniciat el seu camí, amb el vist-i-plau de la nostra Administració.

Sisè. Encoratgem el Govern a mantenir fermament i coherent la seva aposta per les polítiques d’estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país. L’esperonem a que perseveri en un procés d’abandonament progressiu de la dependència dels combustibles fòssils, d’adopció d’un model de desenvolupament i producció sostenibles, descentralitzat, generador d’ocupació i harmònic amb les dinàmiques socials, econòmiques i mediambientals pròpies de cada territori i promotor d’una nova cultura participativa i de conscienciació vers l’estalvi i la seguretat energètica.

Per tot plegat, celebrem la decisió, que acollim com un important pas endavant malgrat haver de manifestar també que resulta encara insuficient, reafirmem el nostre compromís amb la lluita contra el fracking, que no volem ni aquí ni enlloc, i estenem la mà als nostres governants en el camí vers un canvi de model energètic.

 

FRACKING NI AQUÍ NI ENLLOC. MILLOR VIUS QUE FÒSSILS!

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Los contenidos de esta web están bajo una licencia Creative Commons.