ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Nota informativa | Turisme Responsable | Catalunya

27-10-2015

El ple de l'Ajuntament de Lloret de Mar reprova la sanció de l'Hotel Blanco Don Juan a una treballadora

Ernest Cañada | Alba Sud
El ple municipal reunit ahir aprovà per àmplia majoria una moció presentada per ICV-EUiA en solidaritat amb Antonia Maria Barrera i censurant l'actitud de l'empresa, a qui insta a retirar la sanció.


Crèdit Fotografia: Fotografia de Joan López Lloret.

El ple de l'Ajuntament de Lloret de Mar reunit el dilluns 26 de novembre va aprovar la moció presentada pel grup municipal d’ICV-EUiA en suport a Antonia Maria Barrera, cambrera de pis i delegada sindical de CCOO a l'Hotel Blanco Don Juan, sancionada amb 15 dies sense feina i sou per una declaracions en una entrevista publicada per Alba Sud, considerades inacceptables per l'empresa.

La moció va ser aprovada amb els vots a favor de CiU (6), PSC (3), PP (1), Podem (1) i ICV-EUiA (2). Es van abstenir els grups Millor (4), ERC (2) i Ciutadans (2). En la seva defensa de la moció Javier Rodríguez Pacios, regidor d'ICV-EUiA, va argumentar que aquest no era només un assumpte laboral, sinó que es tractava també d'un atac a un dret fonamental com és la llibertat d'expressió. Per la seva banda els grups que es van abstenir en la votació van argumentar que si cada vegada que hi havia una sanció d'una empresa es portava el tema al ple així no es podia funcionar, i que per això estaven els jutjats.

En declaracions a Alba Sud sobre els resultats de la votació, Rodríguez Pacios va explicar que: "Aquesta és la segona vegada en quatre anys que portem assumptes dels treballadors al ple, i hi ha grups als quals això no els agrada, se senten incòmodes. Són els mateixos grups que no volen parlar del TTIP perquè aquest és un assumpte supranacional, que no els afecta. Però nosaltres seguirem en aquesta línia”.

La moció finalment aprovada dóna mostres de solidaritat amb la treballadora sancionada, Antònia Maria Barrera, i censura l'actitud de la direcció i propietat de l'empresa per tal actuació, a la que insta a retirar l'esmentada sanció.

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS – ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUiA) DE SUPORT A LA TREBALLADORA TOÑI BARRERA GUTIÉRREZ
Reunitel ple municipal el 26 d'octubre aprovà per majoria una moció presentada per ICV-EUiA en solidaritat amb Antonia Maria Barrera i censurant l'actitud de l'empresa, a qui insta a retirar la sanció.
Antonia Barrera Gutiérrez està patint una situació de represàlies a l'hotel Blanco Don Juan de Lloret de Mar, en el que treballa com a cambrera de pis des de fa més de 25 anys i en el qual és delegada sindical per CCOO, pel simple fet de defensar els drets dels treballadors i les treballadores.
El 3 d'abril de 2015 va rebre un avís d'expedient disciplinari per considerar l'empresa que havia “pogut incórrer en unes faltes laborals greus”, pel fet de, havent acabat la seva jornada laboral, no acceptar quedar-se més temps per acabar el nombre d'habitacions assignada per l'empresa. Finalment la sanció anunciada va ser retirada.
Posteriorment, el 24 de juny de 2015 va concedir una entrevista a Ernest Cañada del centre d'investigació Alba Sud, elaborada en el marc de la campanya sindical internacional promoguda per l'UITA, i a Espanya per CCOO i UGT. En aquesta entrevista, àmpliament divulgada a través de les xarxes socials va explicar la situació laboral que viuen les cambreres de pis a Lloret de Mar i en la resta d'Espanya. Va parlar de la sobre càrrega de treball a què estan sotmeses, els abusos que pateixen i com les empreses tracten d'evitar que s'organitzin sindicalment per defensar els seus drets. I en particular dels problemes que havia tingut Toñi Barrera des que és delegada sindical. En cap moment no va citar l'hotel concret en el que està treballant.
Arran de la divulgació de l'entrevista, com d'altres tantes que s'han fet a la campanya, el 3 de juliol l'empresa li va enviar un avís de nou expedient disciplinari per considerar inacceptables les seves declaracions. El 10 d'agost li van comunicar una sanció de suspensió d'ocupació i sou per 15 dies, sense especificar data d'inici.
Tanmateix, i malgrat les gestions que es van fer des de CCOO perquè aquesta sanció fos retirada, el 25 de setembre, en acabar pràcticament ja la temporada d'estiu, va rebre una notificació de la direcció de l'empresa en la qual se li indica que començava el període de suspensió d'ocupació i sou establert del 28 de setembre fins al 13 d'octubre de 2015.
Aquesta situació és absolutament injusta i desproporcionada i en el fons l'únic que pretén és que treballadores com Toñi Barrera, que parlen i defensen els drets dels treballadors i de les treballadores, siguin apartades.
Per tot això, se sotmet a la consideració del Ple l'aprovació dels següents:
ACORDS:
1er.- Mostrar la nostra solidaritat amb Toñi Barrera.
2on.- Censurar l'actitud de la direcció i la propietat de l'hotel Blanco Don Juan de Lloret de Mar per haver sancionat la treballadora Toñi Barrera.
3er.- Demanar a la direcció de l'hotel Blanco Don Juan de Lloret de Mar la retirada de la sanció a la treballadora Toñi Barrera.
4rt.- Transmetre aquests acords al Comitè d'empresa i la direcció de l'hotel Blanco Don Juan de Lloret de Mar.

 

 

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i entre els anys 2008 i 2021 vaig ser el seu coordinador. Des del 2016 soc membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Amèrica Central. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despossessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar aquesta activitat per, en definitiva, construir alternatives emancipatòries post-capitalistes.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.