Contacto Boletín

Article d'anàlisi | Comunicación para el Desarrollo | Argentina

30-07-2015

Interpel.lar la ideologia del consumisme

Rodrigo Fernández Miranda | Alba Sud

Article publicat ala Revista Idelcoop (núm. 216, juliol 2015), editada per l’Instituto de la Cooperación (IDELCOOP) de l’Argentina sobre consumisme, publicitat i els reptes que això suposa per a l'economia social i solidària.

El text aborda des d'una perspectiva crítica els models de consum i de comunicació comercial dominants en les societats de mercat. A més d'aportar una caracterització del consumisme i de la publicitat, l'article posa l'accent en el marc de valors i idees que tendeixen a constituir una ideologia en la qual el consum es presenta com la "gran solució". Realitzada aquesta anàlisi, l'article desenvolupa dos eixos que constitueixen desafiaments de l'Economia Social i Solidària en aquests àmbits. D'una banda, s'analitza la politització de les pràctiques de consum. Posteriorment, aporta una sèrie d'orientacions sobre la comunicació de les organitzacions de l'Economia Social i Solidària per promoure altres consums i, en última instància, disputar els sentits en el marc d'una batalla cultural.

Per llegirel text complet el podeu descarregar a continuació:

TERMINALES

El blog de Rodrigo Fernández Miranda

Sobre engranajes e impactos del capitalismo global

Investigador, consultor social y docente, trabaja y participa en movimientos y organizaciones sociales, del Tercer Sector y de la Economía Social. Ha publicado varios ensayos, estudios y artículos. Miembro del equipo de investigación social de Alba Sud y del Centro de Estudios de la Economía Social (CEES) de la Universidad Nacional de Tres de Febrero (Argentina).

En este blog, entre Buenos Aires y Madrid, se abordan de forma crítica engranajes e impactos del capitalismo global y las sociedades de consumo. Un sistema político, económico y social que deja tras de sí desigualdades estructurales, injusticia y depredación, afectando los intereses y saltando por encima de las necesidades de las mayorías sociales.

Ir a blog »