ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Nota informativa | Turisme Responsable

03-05-2015

Las Kellys es fan presents el 1r de Maig

Ernest Cañada | Alba Sud / Rel-UITA

Crònica dels actes organitzats a Lloret de Mar (Catalunya) i Pollença (Mallorca) en els que van intervenir vàries cambreres de pis vinculades al Grup de Las Kellys.


Crèdit Fotografia: Fotografia de Raül Valls.

Durant les celebracions commemoratives del 1r de maig d'aquest any a Espanya les reivindicacions de les cambreres de pisos també es van poder escoltar a través de Las Kellys en dos actes organitzats a Lloret de Mar (Catalunya) i Pollença (Mallorca).

Les Kellys, un espai a les xarxes socials

Las Kellys són un grup de Facebook creat fa poc més de vuit mesos, al setembre de 2014, arran de la sèrie d'articles i entrevistes que vam començar a publicar en el marc de la campanya per la dignificació de les condicions laborals de les cambreres de pis que impulsa la UITA a nivell internacional. Va ser creat per iniciativa d'un grup de treballadores de Lloret de Mar que l'administren de forma totalment autònoma. Poc a poc es van anar incorporant treballadores de molts altres llocs d'Espanya i actualment formen part del grup cambreres de les principals destinacions turístiques del país.

El nom de Las Kellys va està inspirat en el títol del primer article, "Las que limpian los hoteles", que vam publicar com a part de la campanya de la UITA amb els testimonis de diverses treballadores de Mallorca, delegades sindicals de CCOO i UGT i perquè a més, kelly, ha estat una forma molt col·loquial de referir-se a les dones que es dediquen a la neteja a Espanya.

El grup va néixer amb la idea de tenir un espai propi en el qual fer-se visibles, poder compartir informació, donar-se suport moral i proposar i compartir idees. A mesura que ha anat passant el temps també ha servit per denunciar abusos. Es va crear com un espai plural, en què poden estar totes les treballadores que comparteixen aquesta mateixa experiència laboral i qui hi els vulgui donar suport. En el grup hi ha moltes treballadores afiliades o delegades sindicals, tant de CCOO com d'UGT, i altres que no estan afiliades però que comparteixen la mateixa indignació per com s'estan degradant les seves condicions laborals. Al seu torn, el grup de Las Kellys també ha servit per posar-se en contacte i intercanviar informacions i experiències amb altres plataformes similars a les xarxes, com Camareras de Pisos del Mundo o Gobernanta’s. I més recentment també han creat un grup de WhatsHapp en què estar en contacte de manera menys pública. Las Kellys s'ha convertit així en un espai per compartir entre treballadores, des de baix.

Tot aquest treball de compartir experiències i establir noves formes de comunicació també ha servit perquè pocs dies abans de la celebració del 1r de Maig, el passat 28 d'abril, un ampli grup de cambreres de pis de Lloret de Mar es reunissin en una assemblea oberta "per parlar de les seves coses".

Celebració a Lloret de Mar: Premi L'Espurna

Per tot aquest treball d'organització i empoderament del col·lectiu de cambreres de pis que han dut a terme Las Kellys, l'agrupació local d'ICV-EUiA a Lloret de Mar, una de les principals destinacions turístiques de la Costa Brava, va voler fer-lis entrega d'un reconeixement. El premi L’Espurna és lliurat cada any el 1r de Maig com a forma de fer visible i agrair la lluita d'un col·lectiu, un treballador o una treballadora. En representació de Las Kellys va recollir el premi, que vaig tenir l'honor d'entregar, Eulàlia Corralero, davant un nodrit grup de treballadores que la va acompanyar també a l'escenari.

Fotografía de Raül Valls.

L'acte va ser cobert per Ràdio Lloret, l'emissora municipal, que va aprofitar per entrevistar a diverses de les persones implicades en aquesta activitat. A més del premi a Las Kellys es va lliurar un altre reconeixement a José Padilla, històric dirigent sindical i fundador de les CCOO a Catalunya, resident a Lloret de Mar i militant d'ICV-EUiA.

Acte públic a Pollença: parlen les cambreres de pis

També al municipi costaner de Pollença, a Mallorca, un partit municipalista i d'esquerres, Alternativa per Pollença, va organitzar un acte de debat públic sobre la situació de les classes treballadores en aquests moments. En primer lloc van intervenir Antònia Cerdà, candidata municipal d'Alternativa per Pollença, Rubén Chavarría del sindicat COS-Mallorca i membres de l'Assemblea O-3.

Fotografía de Biel Perelló.

Posteriorment van parlar Soledad Castro, Angelina Alfaro i María González, totes elles cambreres de pisos i delegades sindicals per UGT als seus respectius hotels a la zona de Platja de Palma. Les tres a més estan al Grup de Las Kellys i la seva imatge, juntament amb el d'altres companyes de CCOO, il·lustra el perfil del grup a Facebook per ser de les primeres treballadores que vam entrevistar en el marc de la campanya promoguda per la UITA. En les seves intervencions, moderades pel professor de geografia de la Universitat de les Illes Balears, activistes social i col·laborador també d'Alba Sud, Ivan Murray, les treballadores van explicar la seva situació laboral i com s'han degradat les seves condicions de treball.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i entre els anys 2008 i 2021 vaig ser el seu coordinador. Des del 2016 soc membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Amèrica Central. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despossessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar aquesta activitat per, en definitiva, construir alternatives emancipatòries post-capitalistes.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.