ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Ressenya de Llibre | Turisme Responsable | Illes Balears

18-03-2015

“Repensem Mallorca”: per un debat sobre les limitacions i les oportunitats de ser una potència turística

Macià Blázquez | Alba Sud / GOB

Comentari del llibre deDavid Abril arran de la seva experiència com a diputat de MÉS per Mallorca i portaveu a les comissions de turisme i medi ambient del Parlament balear entre els anys 2013 i 2015.


Crèdit Fotografia: Acte de presentació a Palma el 10/03/2015. Fotografia de Miquel Àngel Ballester.

Amb el seu llibre, “Repensem Mallorca” (Lleonard Muntaner editor, Palma, 2015), David Abril socialitza el coneixement que ha adquirit arran de la discussió política amb la majoria absoluta i l’actitud poc dialogant del Partit Popular. Les declaracions dels consellers de medi ambient, Gabriel Company, o turisme, Carlos Delgado i Jaime Martínez ens poden donar una mesura de l’abrupta desigualtat a la que s’ha hagut d’enfrontar David, en la defensa de la lògica i la sensibilitat que demostra practicar. David Abril ha sabut generar un discurs sòlid i crític en aquest entorn hostil, mitjançant la pràctica de l’assertivitat, la lògica i la paciència.

Com a bon doctor en les Ciències de l’Educació que és, en David s’explica sense recórrer a categories abstractes, mitjançant el relat d’exemples concrets: els rècords assolits de les taxes d’atur, pobresa i desnonaments; l’enfortiment del poder oligàrquic dels hotelers que especulen amb l’urbanisme i aprofiten la crisi per explotar encara més als treballadors; l’amnistia del govern Bauzá per a les parcel·lacions i les construccions il·legals; l’amenaça de privatització de la costa que genera la nova legislació turística i litoral del Partit Popular; l’especulació financera amb les prospeccions petrolieres; la importació de residus per engreixar les empreses que n’incineren a Mallorca; els atacs al català; les retallades en l’educació i la sanitat públiques; o el setge a la democràcia mitjançant la criminalització dels moviments socials.

Acte de presentació a Palma el 10/03/2015. Fotografia de Miquel Àngel Ballester.

David Abril culmina el seu assaig amb propostes programàtiques per conduir Mallorca vers una transició solidària, sostenible i sobirana. Com a persona pragmàtica que és i compromesa amb l’avui per demà assevera: “A mi no se m’ocorre altra idea que fer-ho a partir del turisme”. Romp així un tabú antiturístic i advoca per treure profit de la nostra especialització funcional vigent en la globalització. David proposa prendre el control democràtic del turisme amb diàleg, però també amb l’assumpció de la funció reguladora de les administracions públiques, crear prosperitat compartida, contenir el creixement sempre golafre del capital, diversificar l’economia, afavorir l’aproximació dels proveïments, promoure l’ús d’energies renovables, aprofitar l’estacionalitat per desenvolupar la resiliència del sistema socioambiental per comptes de pretendre allargar l’afluència massiva de turistes, rehabilitar els nuclis urbans deteriorats, o millorar el finançament de l’educació i la innovació que ens faci més lliures i crítics.

David també fa propostes amb les que jo no combreg. Molt clarament quan advoca per legalitzar el lloguer turístic d’habitatges, que al meu entendre afavoreix economies rendistes, entremescla funcions urbanes i encareix l’habitatge. També sembla acontentar-se amb el tèntol d’una moratòria, quan al meu entendre cal palar obertament de la necessitat de decréixer. També pens que si els oligopolis i els capitals especulatius perpetren les majors injustícies i temeritats, cal ser contundents en reclamar una imposició tributària –com l’ecotaxa– que els dissuadeixi, més enllà de fer-los compensar a la societat pels danys que provoquen.

David ens ofereix una bona oportunitat per aprofitar el fruit de la seva activitat intel·lectual compromesa políticament, per reflexionar i debatre sobre el futur d’aquesta potència turística, que vulguem o no, marca tendència.

Acte de presentació a Palma el 10/03/2015. Fotografia de Miquel Àngel Ballester.

 

DE SOL I PLATJA

El bloc de Macià Blázquez-Salom

Sobre turisme de masses i resistències en defensa del territori i la sostenibilitat

Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica la seva activitat docent i investigadora l'Anàlisi de la Planificació Territorial Turística i de la Geografia del Desenvolupament Desigual. Milita a moviments ecologistes, d'entre els que col·labora habitualment amb el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Alba Sud. Escrit des de Mallorca, aquest bloc recull reflexions sobre el turisme de masses, de sol i platja. Les Illes Balears són el bressol de formes intensives de creixement urbano-turístic, imposades després per les corporacions empresarials que tenen el seu origen a aquestes illes (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) arreu del món. Però a les Illes Balears també s'hi han desenvolupat moviments de resistència, en defensa del territori i de la sostenibilitat. Voldríem que parar esment de la cara i la creu del turisme industrial capitalista servís per promoure el debat públic popular.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.