ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Informació de Campanyes | Territori i recursos naturals | Catalunya

10-03-2015

Unió de forces a Europa contra el fracking

Llorenç Planagumà | CST / Alba Sud

La III Conferència Euro-Mediterrània contra el TTIP i el fracking finalitza amb el compromís dels i les participants de consolidar un moviment de lluita conjunt a Europa.


Crèdit Fotografia: Marc Planagumà

Aquest cap de setmana, 7 i 8 de març, s'ha celebrat a Catalunya la III Conferència Euro-Mediterrània contra l'explotació abusiva dels combustibles fòssils, amb la participació d'entitats, plataformes i municipis contraris al TTIP i al fracking de tot el continent europeu. Uns 70 activistes de països com Polònia, Bulgària, Grècia, Regne Unit, Romania, França, Alemanya, Dinamarca, Espanya i Catalunya, entre d'altres, han compartit experiències i han manifestat la seva intenció de treballar de manera conjunta, creant un espai de col·laboració i treball a nivell europeu i teixint una xarxa de municipis contra la fractura hidràulica. Es tracta d'unir esforços i poder combatre així amb més força aquest moviment d'especulació tan agressiu amb el territori. Els participants també han debatut sobre la relació entre els experts i tècnics i els moviments socials i han destacat el fet que les plataformes de lluita social exerceixen de pont entre els científics i la ciutadania, fent arribar a tothom els seus coneixements.

La Conferència es va iniciar a Barcelona, a la seu de CCOO de Via Laietana, on es va presentar una radiografia global sobre el conjunt d'explotacions en actiu que utilitzen la tècnica del fracking. Així es van descriure diferents casos concrets i es va mencionar d'altres on l'administració està estudiant entregar llicències per obrir els pous. En tots han aparegut una sèrie de característiques comunes, com el secretisme amb el que actuen administració i empreses implicades, l'especulació amb el territori i la desinformació respecte a les substàncies químiques que contenen els líquids injectats a través del fracking i les reaccions que aquests poden dur a terme amb altres elements químics que hi ha al subsòl.

La segona jornada es va dur a terme a Riudaura, a la comarca de la Garrotxa, en un petit poble de menys de 500 habitants que ha patit recentment l'amenaça del fracking i que a través de la lluita dels seus veïns i veïnes, units en la plataforma Riudaura Junts Contra el Fracking, ha aconseguit, de moment, aturar les extraccions que volia realitzar-hi una empresa anglesa. S’ha volgut mostrar als i les participants una experiència de lluita activa i, de moment, exitosa.

A les conclusions els i les participants han mostrat la seva aposta per les energies renovables i han criticat que l'administració no recolzi com seria necessari aquest tipus de fonts energètiques netes. També han reivindicat la defensa del paisatge, dels valors naturals, del respecte al medi ambient i, per extensió, d'una democràcia real que permeti als ciutadans decidir quines accions es poden realitzar i quines no als seus territoris.

Per tal d’assolir aquests objectius es va decidir també treballar en els següents eixos:

- Crear diferents comissions de treball. Una de caire científico-tècnic, per poder garantir els continguts científics adients per tal de rebatre arguments manipulats per part de les empreses i els especuladors. Una de comunicació per tal de coordinar la campanya de denúncia del fracking i les seves relacions amb el TTIP i, finalment, una de finançament per tal de denunciar les inversions dels bancs en projectes energètics no sostenibles.

- Una de les altres línies de treball que es va decidir va ser la d’incorporar a la Xarxa els municipis que lluiten contra el fracking a partir d’una Carta Europea que inclogui els valors per la defensa del territori i, per tant, aquells intangibles com els vincles identitaris, simbòlics, històrics, espirituals,... que tenen aquestes comunitats rurals que avancen cap a la sostenibilitat.

Projecte Enkrateia

L'organització de la trobada ha estat impulsada pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), Alba Sud, Riudaura Junts i la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) de Catalunya amb el suport de Transform Foundation, Fundació Alternativa, Fundació Nous Horitzons, Green Fondation, Diplocat, Enginyers sense fronteres, ATTACi CCOO-Catalunya.

La iniciativa s'emmarca dins el projecte Enkrateia, impulsat pel CST i Alba Sud per investigar i promoure una Europa més social i per una Nova Cultura del Territori. La seva missió seria la de donar arguments amb base científica pel debat europeu sobre la problemàtica de la fractura hidràulica i totes les seves variants, incloent les tecnologies aplicades a les extraccions dels recursos naturals. D’aquesta manera es pretén que serveixi per intercanviar experiències de lluita i altres models energètics de tot Europa (metodologies, eines, resultats, coneixements científics...); així com promoure iniciatives populars per a la consolidació dels moviments per a una transició energètica i el reforç de la Xarxa Euro-mediterrània contra les Extraccions Basades en el Fracking, Sistemes d'Extracció d'Hidrocarburs o Minerals no Convencionals. En aquesta xarxa es comptaria també amb la col·laboració d'altres agrupacions socials de protecció del medi ambient i col·lectius anti-fracking de la costa sud de la Mediterrània i Magrib.

DEMOCRÀCIA I RECURSOS NATURALS

El bloc de Llorenç Planagumà

Sobre un sistema basat en el creixement i la competitivitat com a model i que ens aboca a un camí de desigualtat i eixamplament de la pobresa a tot el món, per profit i l'acaparament de les classes dominants.

Llicenciat en ciències geològiques per la UAB, màster en gestió del medi ambient i en gestió d’ONG, membre d’Alba Sud, del Centre per la Sostenibilitat Territorial, activista per una Nova Cultura del Territori i implicat en les plataformes antifracking i Geòlegs per la Sostenibilitat. Impulsor de la transparència i la democràcia en tots els àmbits (organitzacions, empreses, administracions,...).<br /><br />En aquest espai pretenc aportar dades i informació relacionada amb recursos naturals, sostenibilitat i igualtat. Les dinàmiques actuals ens duen a l’acaparament dels recursos per una elit que pretén controlar el decreixement a escala global en haver arribat als límits geològics i ecològics d’extracció de determinats recursos. Davant aquest context ens cal enfortir les democràcies per tal que siguin autèntiques garants de la sobirania popular i empoderar-nos d’aquest decreixement que arriba si o si. Davant la crisi civilitzatòria la democràcia pren més sentit que mai i l’hem d’alliberar de qui l’ha segrestat.<br />

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.