ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Campanya: Cambreres de pis | Turisme Responsable

13-09-2014

"On a grève", un documental sobre la lluita de les cambreres de pis a França

Ernest Cañada | Alba Sud

El realitzador Denis Gheerbrant filma la vaga de les treballadores de l'Hotel First Class Suresnes, prop de París, fartes de la seva situació d’explotació i penoses condicions laborals.


Crèdit Fotografia: Cartell del documental. Zeugma Films.

El passat 10 de setembre es va estrenar a París “On a grève”, el documental de Denis Gheerbrant sobre el conflicte laboral sostingut per un grup de cambreres de pis de l’Hotel Class Suresnes, prop de París, que pertany al poderós Louvre Hotels Group, un dels grups hotelers més importants d’Europa. Les treballadores, en la seva majoria immigrants d’origen africà, fartes de la situació d’explotació i subcontractació es van declarar en vaga. Durant 28 dies es van plantar al carrers amb pancartes, cridant consignes i repartint fulletons denunciant la seva situació.

Així, al llarg dels 70 minuts que dura el documental, produït per Zeugma Films (França, 2014), el documentalista Denis Gheerbrant acompanya la lluita dia a dia de les treballadores. Alterna les escenes col.lectives de protesta, balls i cants espontani amb entrevistes individuals a les seves protagonistes. Les treballadores denuncien els ritmes de treball esgotadors, els mals d’esquena, el menyspreu o els errors comuns en les seves fulles salarials.

Trailer:

Durant el conflicte les treballadores, equipades amb armilles vermelles i gorres de la Confédération Générale du Travail (CGT), es van veure acompanyades i recolzades pel sindicat. El documental mostra també aquesta trobada entre el sindicat i les treballadores immigrants i en condicions d’extrema precarietat.

La vaga, que havia estat preparada amb mesos d’antelació en els que van aprofitar per crear una una caixa de resistència que les va ajudar a aguantar, va acabar bé per a les treballadores. Al final van guanyar el conflicte amb l’empresa subcontratista i van obtenir millores en les seves condicions laborals. I temps després, el mes de maig del 2014, el Louvre Hotels Group, que a França disposa d’uns cinc-cents establiments, va decidir imposar normes socials a les seves subcontractes.

Esperem que aquest important documental estigui aviat accessible a tot arreu, i ajudi a donar visibilitat a una situació molt més habitual del que normalment es creu.

Més imatges del documental:

 Fotografia de Zeugma Films.

 Fotografia de Zeugma Films.

 

 Fotografia de Zeugma Films.

 

 

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i entre els anys 2008 i 2021 vaig ser el seu coordinador. Des del 2016 soc membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Amèrica Central. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despossessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar aquesta activitat per, en definitiva, construir alternatives emancipatòries post-capitalistes.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.