ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Especial Brasil 2014: El campionat de la desigualtat | Turisme Responsable

12-06-2014

Brasil 2014: El campionat de la desigualtat

Ernest CaƱada | Alba Sud

Presentació del dossier especial sobre la Copa Mundial de Futbol Brasil 2014, preparat amb la col.laboració de Jubileo Sud Américas, i el seu soci local Jubileu Sud Brasil, i la Rel-UITA.

La Copa Mundial de Futbol de la FIFA que se celebra a Brasil entre el 12 de juny i el 13 juliol 2014 concentrarà bona part de l'atenció internacional en els pròxims dies. Però més enllà del fet esportiu i de l'agenda turística que suposa un mega-esdeveniment d'aquestes característiques, la present edició ja és notícia pels greus impactes que ha causat la seva preparació  entre la majoria de la població. I també per les fortes protestes socials que han provocat les polítiques dels seus responsables, tant el govern brasiler com la FIFA i les diverses corporacions que l'acompanyen.

La protesta ciutadana al Brasil s'ha organitzat fonamentalment a través dels Comitès Populares da Copa, espais amplis de coordinació de les mobilitzacions a les ciutats amfitriones del Mundial i els Jocs Olímpics previstos per a l'any 2016. Hi ha 12 comitès a les següents ciutats: Belo Horitzó, Brasília, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Sau Paulo. En aquests s'han trobat moviments socials, organitzacions civils i sectors universitaris. Les seves mobilitzacions han variat en funció de les agressions particulars sofertes per la població local a cada lloc: expulsions de població a barris pobres, increment de la despesa pública i desatenció de les necessitats de la majoria, explotació laboral, elitització, limitació del treball comercial d'amplis sectors, ingerència de la FIFA en la política local, repressió i criminalització de la protesta, i un llarg etcètera.

Des d’Alba Sud ens hem solidaritzat amb aquestes lluites populars en defensa de les necessitats i drets de les majories davant les polítiques d'acaparament que suposa la Copa. De la mà de dues organitzacions amigues amb les que treballem des de fa temps, Jubileo Sur Américas i la Rel-UITA, hem preparat aquest dossier especial per entendre millor les causes de la protesta i què està en joc en aquests moments a Brasil. Jubileo Sur Américas és una xarxa de moviments socials, organitzacions populars, ecumèniques, de dones, drets humans, formacions polítiques i campanyes socials d'Amèrica Llatina i el Carib, coordinada també amb xarxes afins a Àfrica, Àsia i el Pacífic. Va sorgir com a resposta a la dominació del deute extern i l'exigència d'una reparació justa pel cost provocat pel seu servei i pagament. Els materials aportats per aquest dossier han estat elaborats pel seu soci local, Jubileu Sud Brasil. Per la seva banda la Rel-UITA és la Regional Llatinoamericana de la Unió Internacional de Treballadors de l'Alimentació. Amb seu a Montevideo, la Rel-UITA constitueix de facto la principal federació d'organitzacions sindicals d'Amèrica Llatina en múltiples sectors: aliments, begudes, flors, frigorífics, pesca, tabac, turisme, hoteleria i gastronomia entre d'altres.

El dossier l'obrim amb una carta dels Comitès Populars da Copa en la qual expliquen en deu punts les raons de per què s'ha de protestar davant el Mundial de Futbol. Sandra Quintela, membre de Jubileu Sud Brasil i l'Instituto de Políticas Alternativas para el Cono Sur (PACS), analitza a continuació el debat que s'ha produït al Brasil sobre les diverses posicions de diferents sectors socials i polítics del Brasil davant la Copa. Incloem també l'entrevista que va realitzar Rogéria Araújo, membre de la xarxa Jubileu Sud Brasil, a Luana Xavier Pinto Coelho, assessora jurídica de l'ONG Terra de Drets sobre els aspectes més controvertits d'aquest campionat i que expliquen les raons de les diverses protestes que s'han produït en els últims mesos i que, ben segur, marcaran l'agenda paral·lela d'aquest Mundial.

Després d'aquesta presentació general sobre els principals problemes causats per la Copa, destaquem alguns temes específics que ens han semblat d'especial rellevància. D'aquesta manera, presentem el quadern Copa para que(m)? Quem vai a pagar a cota, en el que Jubileu Sud Brasil analitza críticament els principals impactes econòmics del Mundial, que entre altres coses ha fet que aquesta sigui una de les edicions més cares de la història dels mundials de futbol. Un altre dels temes controvertits té a veure amb les condicions laborals en les que s’han hagut de fer moltes de les seves infraestructures. Daniel Gatti de la Rel-UITA descriu en un altre article com s'han incrementat els morts en la construcció dels estadis de futbol, ​​provocats per accidents de treball associats a la inseguretat, l'acceleració dels ritmes i les males condicions de treball. També destaquem la Carta Oberta al president de la FIFA Sr Joseph S. Blatter en la que diferents organitzacions sindicals, entre elles la Rel-UITA i la brasilera Confederació Nacional dels Treballadors de Turisme i Hospitalitat (CONTRATUH), denuncien i expressen el seu rebuig a McDonald 's, un dels promotors oficials del Mundial, per explotació, maltractament i discriminació als seus treballadors, i exigeixen a la FIFA la seva exclusió.

Finalment alertem dels riscos de la deriva autoritària amb la què l'Estat brasiler ha donat resposta a aquesta onada de mobilitzacions, i que han provocat una intensificació de la repressió als moviments socials i la criminalització de la protesta, que segons Jair Krischke, president del Moviment Justícia i Drets Humans del Brasil, estan arribant a nivells molt preocupants, en una entrevista realitzada per Daniel Gatti de la Rel-UITA.

Moltes salutacions, i atenció i solidaritat amb els moviments populars del Brasil.

 

Fotografies i imatges facilitades per Jubileo Sur Américas.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i entre els anys 2008 i 2021 vaig ser el seu coordinador. Des del 2016 soc membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Amèrica Central. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despossessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar aquesta activitat per, en definitiva, construir alternatives emancipatòries post-capitalistes.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.