ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | El Salvador

25-11-2013

Intervenció d'Ernest Cañada al 1er. Fòrum sobre Turisme Rural Comunitari de El Salvador

El Fòrum va ser organitzada pel Ministeri de Turisme en el marc de les activitats de suport a la Taula Nacional de Turisme Rural Comunitari. També va comptar amb la col.laboració de Fundació PRISMA i Alba Sud. 

El passat 14 de novembre va tenir lloc el Fòrum Perspectives i Desafiaments del Turisme Rural Comunitari, celebrat a San Salvador amb la participació de més d'un centenar de persones de diferents sectors: funcionaris del govern del Ministeri de Turisme, Medi Ambient i Recursos Naturals, Economia, Exteriors, iniciatives de Turisme Rural Comunitari (TRC), universitats i, finalment, organitzacions de la societat civil.

L'acte va ser obert pel ministre de Turisme del Salvador, José Napoleón Duarte Durán, que va destacar la importància que podria tenir el turisme rural comunitari a El Salvador i la necessitat d'enfortir els mecanismes de comercialització. Al seu torn, va assenyalar que iniciatives com el Programa Pueblos Vivos, impulsat pel seu ministeri, i reconegut internacionalment, ha tingut un especial interès per incloure les zones rurals i donar espai també a les seves comunitats, en un esforç per revitalitzar la dinàmica turística interna. En aquest sentit, ha remarcat el ministre, el TRC podria tenir un major pes en el futur i va convidar els presents a participar i implicar-se en la discussió sobre la política nacional de turisme que impulsa el seu ministeri.

A continuació va prendre la paraula Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud. En la seva exposició va fer una aproximació al concepte de TRC i els principals temes en discussió en el context llatinoamericà, i especialment centreamericà. Seguidament va fer una reflexió sobre els principals aportacions que ha generat aquest tipus d'activitat allà on ha pogut desenvolupar-se exitosament. I va concloure amb la proposta de 20 suggeriments per millorar la gestió del turisme rural comunitari, pensades com a forma de contribuir al debat sobre la política nacional de turisme que impulsa el Ministeri de Turisme de El Salvador.

Després del dinar, els participants van treballar distribuïts en quatre taules de discussió, organitzades sectorialment (institucions de govern, iniciatives de TRC, acadèmia i societat civil). Les seves aportacions havien de servir per enfortir l'anàlisi que està fent el Ministeri de Turisme sobre com enfortir el sector del TRC a El Salvador.

Aquesta activitat va comptar amb el suport de Fundació PRISMA que conjuntament amb Alba Sud i el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), executen un projecte per enfortir el TRC a El Salvador, i que pretén especialment capacitar els membres de la Mesa Nacional de TRC perquè millorin la seva oferta turística i capacitat pública d'incidència.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i entre els anys 2008 i 2021 vaig ser el seu coordinador. Des del 2016 soc membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Amèrica Central. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despossessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar aquesta activitat per, en definitiva, construir alternatives emancipatòries post-capitalistes.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.