ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Article d'Opinió | Turisme Responsable | Illes Balears

13-06-2013

Els hotelers es fan especuladors

Macià Blàzquez | GIST /Alba Sud

Les noves lleis de desprotecció i d’amnistia urbanística aprovades pel Govern Balear del conservador José Ramón Bauzá serveixen als especuladors per desposseir-nos del dret a un futur sostenible. 


Crèdit Fotografia: Platja de Palma, Mallorca. Fotografia d'Eerko sota llicència creative commons.

La crisi és una oportunitat per especular. Perquè contràriament al que ens passa a la gent corrent, amb la crisi remunta la circulació de capitals. Per exemple, la inversió provinent de l’estranger. Els capitals arribats de l’estranger minvaren per l’esclat de la bombolla immobiliària fins al 2009, en què arribaren 3.654 milions d’euros (aquesta dada ens situà a nivells d’abans del boom de la construcció al 2000), però els fluxos no han aturat de remuntar des de llavors i el 2012 vam rebre 5.541 milions d’euros, un 52,6% més que el 2009. Es tracta de capitals que aprofiten la crisi per comprar barat ara que ens forcen a devaluar els béns, com és el territori, i la nostra força de treball, atès que ja no podem devaluar la moneda. Són capitals que venen per fixar-se físicament sobre el territori amb la compra de sòl, immobles, infraestructures o llicències de construcció o d’explotació. Però no els interessa tant treure profit del seu ús com fer negoci arran de la revenda. En això consisteix l’especulació: la compra d’un bé per a la revenda a un preu més alt. Aquesta és justament l’economia financera que ens ha arrossegat a la crisi: circuits financero-especulatius accelerats basats en el crèdit, l’endeutament, la volatilitat i l’abandonament de l’economia productiva.

El turisme participa d’aquesta “festa” del capitalisme. Particularment perquè especula amb el capital fix: hotels, apartaments, habitatges (ara mesclats en la nova figura dels cohotels), solars, parcel·les, centres comercials, camps de golf, platges, aeroports, dessaladores, incineradores, ports esportius o el que sigui; tot és susceptible del negoci especulatiu. Però per especular amb “llibertat” els mercats han de menester lleis. I no!... això no és contradictori. José Ramón Bauzá i Mariano Rajoy ens ho demostren; per exemple amb la nova Llei del turisme, les modificacions de la Llei de costes, la Llei d’emprenedors (que ofereix visats als estrangers extracomunitaris a canvi que adquireixin béns immobles per valors superiors a 500.000 euros), les “declaracions d’interès autonòmic” o els decrets i les lleis de “mesures urgents”.

El Decret llei 1/2013 modifica la Llei del turisme, que és més urbanística que turística, vigeix només d’ençà de juliol de 2012 i es publicà internacionalment al BOIB en català, castellà, anglès, alemany, rus... El Decret llei 1/2013 del conseller Carlos Delgado Truyols és una nova volta de clau per atreure capitals especulatius interessats en els canvis d’ús que desmantellen la nostra indústria turística, fent entrar els seus immobles (platges, infraestructures i la resta) als mercats financers. La declaració de la Platja de Palma com a Zona Turística Madura, del mateix Decret llei 1/2013, la subhasta barata al millor postor, pel que sigui que en vulguin fer; això sí, amb el ja habitual joc de paraules burlesc (“millora, requalificació, revalorització, rehabilitació, reconversió...”) que amaga més creixement urbanístic. Però aquesta gràcia que eximeix els hotelers de la normativa urbanística i turística (que hauria de regir igual per a tothom) se la poden aplicar també arran d’aquest decret llei a tot el territori balear, la qual cosa és especialment greu al sòl rústic i protegit on es permeten legalitzacions, nous projectes i augments d’edificabilitat. A ulls dels experts, Delgado modifica la llei a instància dels mateixos interessats, de manera que no hi ha cap nou article sense “paternitat”.

Els especuladors fan servir el territori i els comuns com a mercaderia per acumular més capital; probablement (presumptament), defraudant Hisenda mitjançant l’evasió a paradisos fiscals. Les noves lleis de desprotecció i d’amnistia urbanística els serveixen per desposseir-nos del dret a un futur sostenible: trenquen el consens ciutadà favorable a la contenció del creixement urbanístic i turístic, amb l’aixecament de les “moratòries” per les quals tant lluità l’ecologisme; rebaixen o eliminen la contenció del creixement urbanístic, la protecció d’espais naturals, les mesures de conservació del paisatge, la gestió racional dels recursos naturals (l’aigua, per exemple) o el gaudi públic de les platges

Les noves lleis i decrets del govern Bauzá obeeixen el dictat dels hotelers que han perdut l’interès i el respecte per la sostenibilitat, la qualitat de l’entorn o el benestar de la població. Per uns i altres la crisi és una oportunitat per especular, en un sacrifici del territori i dels nostres comuns a l’altar dels mercats financers, dels quals són servents.

 

Notes:
Publicat originalment a Ara Balears el 12 de juny de 2013.
Macià Blàzquez és professor titular de geografia a la Universitat de les Illes Balears i membre del GIST. Col.labora habitualment amb Alba Sud des de l’any 2009. 

DE SOL I PLATJA

El bloc de Macià Blázquez-Salom

Sobre turisme de masses i resistències en defensa del territori i la sostenibilitat

Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica la seva activitat docent i investigadora l'Anàlisi de la Planificació Territorial Turística i de la Geografia del Desenvolupament Desigual. Milita a moviments ecologistes, d'entre els que col·labora habitualment amb el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Alba Sud. Escrit des de Mallorca, aquest bloc recull reflexions sobre el turisme de masses, de sol i platja. Les Illes Balears són el bressol de formes intensives de creixement urbano-turístic, imposades després per les corporacions empresarials que tenen el seu origen a aquestes illes (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) arreu del món. Però a les Illes Balears també s'hi han desenvolupat moviments de resistència, en defensa del territori i de la sostenibilitat. Voldríem que parar esment de la cara i la creu del turisme industrial capitalista servís per promoure el debat públic popular.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.