ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Nota informativa | Construcció de pau i DDHH

26-04-2013

Hondures: Perquè mai torni a passar

Giorgio Trucchi | Rel-UITA / Alba Sud

Forenses guatemalencs van exhumar el cos del camperol José Antonio López Lara, desaparegut fa un any al Bajo Aguán, a petició del COFADEH, els familiars dels desapareguts, el MUCA i la Fiscalia Especial de Drets Humans.


Crèdit Fotografia: Giorgio Trucchi / Rel-UITA

Centenars de famílies camperoles organitzades es van mobilitzar aquest 25 d'abril cap a la finca Paso Aguán, departament de Trujillo, per acompanyar els parents de José Antonio López Lara, qui va ser desaparegut fa un any i les restes van ser exhumades davant el clam de la gent i un fort dispositiu policial i militar.

En arribar al lloc on va ser trobat el cos soterrat de López Lara, enmig de la plantació de palma africana recuperada per les organitzacions camperoles, la gent desplegava les seves pancartes, exigint justícia pel atroç assassinat.

Notes informatives: Cementerio clandestino en el Bajo Aguán i El peor castigo para el terrateniente es la vergüenza mundial
Galeries fotogràfiques: Galeria fotogràfica 1Galeria fotogràfica 2 i Galeria fotogràfica exhumació
Vídeo: "La tierra del Bajo Aguán está fertilizada con sangre campesina"

"Per al moviment camperol i les organitzacions socials del Bajo Aguán, el dia d'avui representa un pas més en contra de la impunitat, de la violació dels drets humans i a favor del dret a la vida. Anem a exigir justícia davant totes les instàncies, nacionals i internacionals, ia treballar per seguir enfortint a les nostres organitzacions i al procés de lluita, contra un model depredador que acapara les terres en mans d'uns pocs terratinents ", va dir a la Rel, Esly Banegas , dirigent de la Coordinadora d'Organitzacions Populars del Aguán (COPA).

Després de gairebé 6 hores de minuciós treball de part dels experts forenses guatemalencs Leonel Paiz i Ánima Nidia Vásquez, les restes del camperol desaparegut van ser extrets i portats cap a la capital per una anàlisi completa.

La petició havia estat presentada pel Comitè de Familiars de Detinguts Desapareguts a Hondures (COFADEH), els familiars dels desapareguts, el Moviment Unificat Camperol del Aguán (MUCA) i la Fiscalia Especial de Drets Humans.

"El que lamentablement estem veient és la prova del que hem vingut dient des de fa molt temps. Al Bajo Aguán ens estan perseguint i assassinant i aquestes plantacions de palma africana s'han convertit en cementiris clandestins ", va dir Vitalino Álvarez, portaveu MUCA.

Segons ell, és indignant que persones investides d'impunitat abusin de la humilitat d'un poble. "Un poble que, només pel fet d'exigir justícia i que s'escoltin les seves demandes, és reprimit, desprestigiat amb campanyes mediàtiques i assassinat", va subratllar Álvarez.

Recentment, el Coronel d'Infanteria Germán Antonio Alfaro Escalante, cap de la Fuerza de Tarea Conjunta, que opera a la Vall de l’Aguán, va atacar a dirigents del MUCA i a diversos mitjans de comunicació independents, per una suposada campanya de desinformació en contra dels membres que integren aquesta Fuerza especial.

Tot i la presència d'uns 80 entre militars i policies fortament armats, suposadament per protegir la seguretat de les autoritats judicials presents en l'exhumació, la gent no va tenir por a denunciar els atropellaments que segueixen cometent els efectius de la Xatruch III.

"La terra del Bajo Aguán està fertilitzada amb sang dels camperols que lluiten per una causa justa. No tenim dubte que aquí hi ha més pagesos enterrats, i farem tot el possible per trobar-los i donar alleujament a les seves famílies. Necessitem que l'Estat demostri voluntat política per resoldre aquest conflicte i que aquests terratinents surtin del Aguán, i tornin a la gent el que li pertany ", ha conclòs el portaveu del MUCA.

Finalitzant l'acte i enmig d'una commoció generalitzada, el pastor Rigoberto Ulloa de l'església Agape, va animar tot el camperolat de l'Aguán a fer esforços i a solidaritzar-se amb el respecte a la vida.

"No és possible tanta terra bella en poques mans i un munt de mans sense terra. Cal trencar la por, enfortir la unitat i exigir càstig per als que han comès aquestes atrocitats ", va concloure el religiós.

Font: Rel-UITA. Publicat originalment en LNyM.

 

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.