ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Nota informativa | Construcció de pau i DDHH

09-02-2013

Hondures: Detenen i envien a procés a dirigent camperol del MUCA

Giorgio Trucchi | LINyM / Alba Sud

Juan Ramón Chinchilla, president de la Junta Directiva del MUCA, va ser detingut per un fort operatiu militar i policial a Tocoa acusat d’"usurpació de terra" per l'empresa Exportadora de l'Atlàntic SA, propietat del productor de palma africana Miguel Facussé.


Crèdit Fotografia: Juan Ramón Chinchilla. Fotografia del MUCA.

Segons diversos comunicats publicats i difosos la nit d'aquest divendres (08/02/2013) pel Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA) i l’Observatorio Permanente Internacional de Derechos Humanos del Aguán (OPIDHA), el dirigent camperol i president de la Junta directiva del MUCA, Juan Ramón Chinchilla, va ser detingut per un fort operatiu militar i policial al parc central de la nord ciutat de Tocoa, Departament de Colón.


D'acord amb la denúncia realitzada per les organitzacions camperoles de la zona, Chinchilla va ser acusat d’"usurpació de terra" per l'empresa Exportadora del Atlántico SA (exp. 069-2012), divisió agrícola de Corporació Dinant, propietat del terratinent i productor de palma africana Miguel Facussé Barjum.

Les organitzacions camperoles del Bajo Aguán acusen Facussé Barjum i altres terratinents productors de palma africana, d'haver usurpat milers d'hectàrees de terra i haver desencadenat la violència en contra de les famílies camperoles organitzades, que reclamen el seu dret a tenir accés a la terra i a una vida digna.

El fort operatiu de policies i militars pertanyents a la Fuerza de Tarea Xatruch III, va detenir Chinchilla a les 7.30 de la nit quan el dirigent camperol tornava d'una reunió de treball amb la junta directiva de la Cooperativa La Salamá.

Sempre segons el comunicat, després de romandre un temps a la seu policial de Tocoa, Chinchilla va ser traslladat a Trujillo (a uns 60 km) i posat a disposició dels jutges. Cal destacar que, en repetides ocasions, el Tribunal de Sentències de Trujillo ha estat assenyalat per ser 'focus d'impunitat' i per afavorir, amb les seves sentències, els interessos dels grans terratinents i productors de monocultiu.

Després d'una audiència de més de dues hores, el jove dirigent camperol va ser posat en llibertat amb mesures cautelars alternatives a la presó preventiva.

Per a les organitzacions camperoles no ha de sorprendre el fet que, en una zona com el Bajo Aguán, on en els últims anys el greu conflicte agrari i l'agressió contra les famílies camperoles ha deixat un saldo de desenes d'obrers agrícoles brutalment assassinats, en lloc d'estar perseguint als assassins i acabar amb la impunitat, l'actual règim de Porfirio Lobo i l'aparell militar i policial, continuen perseguint i reprimint al poble organitzat.

"Condemnem la criminalització de la lluita per l'accés a la terra des de les institucions de l'Estat, ja que a 20 anys de vigència de la fatídica i inconstitucional Llei de Modernització i Desenvolupament Agrícola, l'únic que ha provocat és una enorme crisi agrària i alimentària", es llegeix al comunicat del MUCA. En els últims dos anys serien 3,081 els camperols i camperoles processats en el marc del conflicte agrari.

Finalment, el MUCA i OPIDHA assenyalen que mentre al Congrés Nacional els diputats reviuen les ciutats model, "que a la pràctica impliquen la concessió de les zones més productives del nostre país", al Bajo Aguán es continua reprimint la protesta i la lluita social en defensa dels béns comuns.

La detenció i condemna, encara que gaudint de mesures cautelars, del president de la Junta directiva central del MUCA, és un senyal molt preocupant de part de l'Executiu i de les forces repressives de l'Estat hondureny.

 

Publicat originalment a Lista Informativa Nicaraga y Más, 09/02/2013. 

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.