Contacto Boletín

Nota informativa | Soberanía Alimentaria

15-01-2013

Bajo Aguán: Mobilitzats i units en defensa del dret a la terra

Giorgio Trucchi | Rel-UITA / Alba Sud

La recentment creada Plataforma Agraria Regional Campesina del Aguán (PARCA), Hondures, es mobilitza exigint la democratització de l’accés a la terra i una reforma agrària integral, que garanteixi la sobirania alimentària.


Crédito Fotografía: MUCA (archivo). Tomada de Nicaragua y más.

Centenars de famílies camperoles pertanyents a les diferents organitzacions [1] que conformen la recentment creada Plataforma Agraria Regional Campesina del Aguán (PARCA),es van mobilitzar aquest 14 de gener per exigir, una vegada més, la democratització de l'accés a la terra i la implementació d'una reforma agrària integral, que garanteixi la sobirania alimentària al país.

La decisió de crear una Plataforma Agrària respon a la necessitat de donar-los més contundència a les demandes del sector camperol de la Vall del Aguán, que a partir del 2009 ha patit una violenta i incessant repressió, acompanyada per una criminalització sistemàtica de la seva lluita pel accés a la terra i el dret a l'alimentació.

Les organitzacions que integren la Plataforma asseguren que són desenes els camperols organitzats assassinats al Bajo Aguán, i almenys 3,081 els que han estat processats en els últims tres anys.

- Mireu el vídeo / documental "Bajo Aguán: Grito por la tierra aquí, ara també en la versió en anglès.

L'assassinat el passat 11 de gener de Luis Antonio Ramos Reyes, de 24 anys, i de Manuel Antonio Pérez,de 27 anys, tots dos pertanyents al Movimiento Campesino Recuperación del Aguán (MOCRA),és només l'últim d'una sèrie interminable d'atacs contra el camperolat organitzat del Bajo Aguán.

Segons dades de la FAO, el 40 per cent dels hondurenys no té accés a una alimentació adequada, 4 de cada 10 nens pateixen de desnutrició crònica i la inseguretat alimentària afecta gairebé el 70 per cent de la població, és a dir a 4.500.000 de persones, amb major incidència a l'àrea rural.

Diverses organitzacions nacionals estimen que són unes 300 mil les famílies camperoles que no tenen accés a la terra, i que és urgent buscar una solució a aquesta dramàtica situació.

"Hem vingut unificant criteris i accions per exigir al govern que deixi d'estar beneficiant i protegint només als grans terratinents, l'interès és únicament l'expansió dels monocultius a gran escala. Necessitem de polítiques públiques i accions contundents, enfocades a solucionar aquesta greu problemàtica que vivim milers de famílies camperoles", va dir a Sirel, Yoni Rivas, secretari general del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA).
   
Segons Rivas, entre les mesures més urgents destaquen la derogació de la Llei per a la Modernització i al Desenvolupament del Sector Agrícola, la devolució i legalització de les terres que van ser assignades per a fins de reforma agrària i el respecte a l'històric decisió emesa a favor de centenars de famílies que integren el Movimiento Autentico Reivindicador Campesino del Aguan (MARCA).

Amb aquesta decisió, que ara els terratinents i productors de palma africana pretenen revertir, se'ls va restituir el dret de propietat sobre gairebé 1.800 hectàrees de terra, que venien reclamant des de fa 18 anys.

Les organitzacions que integren la Plataforma Agrària exigeixen també a les autoritats legislatives i judicials, l'aprovació immediata de la Llei de Transformació Agrària Integral, projecte va ser presentat fa més d'un any, el cessament de la criminalització de la lluita camperola, així com el càstig per als responsables de la violència i la suspensió dels més de 3 mil judicis incoats contra camperols i camperoles.

"Ens estem enfrontant a una crisi agrària, alimentària i de drets humans sense precedents. No pot haver desenvolupament al país si no es democratitza la tinença de la terra, acabant així amb un model neoliberal excloent i salvatge, que va ser impulsat per les institucions financeres internacionals, i que segueix aprofundint la pobresa. Units i mobilitzats exigirem els canvis estructurals que necessitem ", va concloure Rivas.

Font: Rel-UITA. Publicat originalment a Nicaragua y más.

Notes:

[1] Movimiento Campesino del Aguan (MCA), Movimiento Campesino de Vallecito, Movimiento Campesino de Rigores, Movimiento Campesino de Luzón Palmeras, Movimiento Campesino  de Orica, Empresa Asociativa Campesina de  Isleta (EACI), Movimiento Campesino Buenos Aires, Movimiento Unificado Campesino del Aguan (MUCA), Movimiento Autentico Reivindicador Campesino del Aguan (MARCA), Movimiento Campesino Recuperación del Aguan (MOCRA), Central Nacional de Trabajadores del Campo (CNTC), Asociación Nacional  de Campesinos de Honduras (ANACH), Movimiento Campesino Refundación Gregorio Chávez, Movimiento Campesino La Danta y Movimiento Campesino del Litoral Atlántico (MCLA).

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »