ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Notícia | Construcció de pau i DDHH

14-04-2012

Bajo Aguán: Fins quan?

Giorgio Trucchi

Giorgio Trucchi | El passat 11 abril 2012 moria assassinat Doninely "Adonis" López Alvarado, membre del Moviment Unificat Camperol del Aguán (MUCA). Amb aquesta nova mort s'eleven ja a 46 els camperols assassinats al Bajo Aguán, Hondures, des del cop d'Estat de 2009.


Crèdit Fotografia: Nueva Vida en Nigores. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA

Doninely "Adonis" López Alvarado, de 46 anys, va ser assassinat de sis trets d'armes de gran calibre mentre es traslladava amb la seva motocicleta cap al assentament La Confianza, al marge dret del riu Aguán. Pertanyia a l'empresa Camarones i era membre del Moviment Unificat Camperol del Aguán (MUCA). Amb aquest vil atemptat sumen 46 els camperols organitzats que han estat assassinats en els últims dos anys i mig en el marc del conflicte agrari al Bajo Aguán.


El cruel assassinat va ocórrer l'11 d'abril passat als voltants de la planta extractora propietat de la cooperativa Salamá, a poca distància de l'entrada de l'assentament La Confianza, una de les finques recuperades pel MUCA i objecte avui de negociacions entre les organitzacions camperoles, els terratinents productors de palma i el govern.

"El van assassinar sense pietat com ja han assassinat a molts altres companys. Estan tractant de pressionar perquè acceptem signar un acord amb el govern que ens asfixiarà econòmicament per així tornar a llevar-nos la terra.

És l'estratègia que sempre fan servir. Ens assassinen per tractar d'acovardir-nos i que ens estovem. Ho han fet fa poc amb el company Matías Valle i ara amb l’'Adonis' López", va dir a Sirel, Vitalino Álvarez, portaveu del MUCA marge dret.

Aquest fet de sang que endola novament el Bajo Aguán i les centenars de famílies camperoles que segueixen lluitant per l'accés a la terra i el dret a tenir una vida digna, evidencia una vegada més la manca de voluntat del règim hondureny per intentar resoldre el greu conflicte agrari existent i trencar el cercle viciós de la impunitat, així com la inutilitat de la militarització de la zona.

"Era un company molt compromès que treballava de paleta, entrenant a altres companys que anaven a treballar en els projectes de construcció. No tenia càrrecs directius al MUCA, però sempre es va destacar per la seva participació en el moviment", va recordar Álvarez.

La greu crisi de drets humans i la impunitat que regnen al Baix Aguán, més la pèrdua de tantes vides humanes en els últims anys, han estat objecte de creixent preocupació per part de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), la qual es va referir a aquest tema en el seu Informe anual de 2011.

Així mateix, les organitzacions que van integrar la Misión Internacional de Verificacióncontinuen treballant perquè la comunitat internacional segueixi amb la mirada posada en el Baix Aguán.

"Condemnem la inseguretat en què estem vivint i el desinterès de l'Estat en donar una resposta a aquesta problemàtica. La gent viu atemorida i de res ha servit militaritzar la regió, perquè els assassins segueixen a l'aguait i cap dels delictes comesos ha estat aclarit, ni els responsables han estat castigats", va concloure el portaveu del MUCA.

 

Article publicat originalment a la pàgina web de la Rel-UITA.

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.