28-03-2012
Nicaragua: Aigua, seguretat alimentària i canvi climàtic
Giorgio TrucchiGiorgio Trucchi analitza les darreres aportacions que diferents organitzacions nicaragüenques han fet alertant de la vulnerabilitat del pais en relació al canvi climàtic i la necessitat d'impulsar accions conjuntes que involucrin a tota la societat.
Crédito Fotografía: Plantación de caña de azúcar. Fotografía de Andrés Garzón. Licencia Creative Commons
Nicaragua és un dels països més beneficiats per la pluja en el món. Segons els registres de la FAO (Food and Agriculture Organization), rep 311 quilòmetres cúbics per any, és a dir una quantitat de 38 mil metres cúbics (1 metre cúbic és igual a 1000 litres) per persona per any, que equival a 531 barrils de aigua per persona per cada dia de l'any.
Desafortunadament, diversos experts en matèria ambiental coincideixen que aquesta riquesa no només no ha estat aprofitada pel país, sinó que el deteriorament progressiu dels recursos hídrics ha impedit que es convertís en major benestar per a la immensa majoria de la població.
"Hem estat negligents i ineptes en l'aprofitament d'aquesta riquesa. El seu rebuig, la degradació progressiva dels aqüífers i la manca d'aprofitament ens ha impedit transformar la riquesa hídrica a riquesa econòmica, social i en benestar", va dir Salvador Montenegro, director fundador del CIRA/UNAN (Centre per a la Recerca en Recursos Aquàtics de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua).
Durant la seva intervenció, Montenegro va ressaltar l'important vincle que hi ha entre la implementació de polítiques públiques de protecció i correcta administració dels recursos hídrics, i la necessitat d'una estratègia per a l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes en el país i la regió centreamericana.
"Són elements d'un mateix problema. Els efectes i impactes del canvi climàtic sobre la societat són també el resultat d'una mala administració i la destrucció de les conques hídriques, la qual cosa ocasiona l'absència o limitació d'accés a l'aigua de qualitat.
Salvador Montenegro. Fotografia de Giorgio Trucchi / LNMyM
Cada instància pública i privada té una gran responsabilitat. La protecció de les conques i l'adaptació als efectes del canvi climàtic són tasques pendents que han de ser abordades com un procés diari, del qual depèn el nostre desenvolupament econòmic, social i el benestar de la població ", va assegurar Montenegro.
Canvi climàtic i aigua
Aquesta mateixa preocupació va ser compartida per experts del Centro Humboldt en ocasió del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març).
Segons l'estudi “Mapeo de riesgos, procesos, políticas públicas y actores asociados a cambio climático en Nicaragua”, els futurs escenaris climàtics i les principals afectacions que es presentaran a Nicaragua són més que alarmants.
Per Maura Madriz Paladino, oficial d'Incidència del Centro Humboldt, la variació de temperatura simulada a l'any 2050 evidencia un increment a nivell nacional de 1.6 º C (graus centígrads), és a dir el 6.6%. Així mateix, s'assenyala una reducció de les precipitacions del 16.8%, equivalent a 800 mm).
Això significa que si actualment les zones més vulnerables davant els canvis climàtics (nivells de risc mitjà i alt) involucren a 94 municipis (88% del territori) i al 45% de la població (2.3 milions de persones), el 2050 l'afectació es s'estendria a 139 municipis (97% de la superficials territorial) i al 87% de la població (6.5 milions de persones).
Pel que fa a l'accés a l'aigua, actualment el nivell de disponibilitat d'aigua resulta ser baix i mig a 96 municipis (85% de la superfície i 46% de la població). L'any 2050 s'elevaria a 118 el nombre de municipis afectats (91% del territori i 85% de la població).
Davant aquesta situació, l'organització ambientalista nicaragüenca va subratllar que Nicaragua necessita urgentment canviar de rumb, impulsant accions conjuntes i articulades que involucrin tota la societat, canalitzant més recursos i projectes per implementar mesures concretes d'adaptació al canvi climàtic.
Així mateix, l'Estat ha de promoure espais de participació i promoció de l'acció col·lectiva com a país, també transparentant la informació del que Nicaragua està negociant en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC).
"Moltes persones creuen que tenir la major quantitat d'aigua a nivell centreamericà significa tenir garantit l'accés a l'aigua per a la població, i no és així. Necessitem fer un esforç entre tots els actors i desenvolupar accions concretes ", va afirmar Madriz.
Avenços
D'acord amb dades oficials, durant el període del govern sandinista (2007-2011) la cobertura d'aigua potable a la zona urbana s'ha incrementat de 72 (2006) a 88.7 per cent (2011), mentre que a l'àrea rural la cobertura ha estat del 64 per cent. Durant aquest període s'han atès un total de gairebé 763.000 persones amb nous serveis d'aigua potable. A més, un total de gairebé 1.3 milions de persones han estat ateses amb la reparació, modernització i manteniment de xarxes d'aigua potable.
També es van beneficiar gairebé 650 mil persones amb nous serveis de clavegueram sanitari, inodors ecològics i latrines, mentre que altres 470.000 es van beneficiar de la reparació, modernització i manteniment de xarxes de sanejament. La inversió total del sector aigua potable i sanejament (2007-2010) va ser de 4 mil 300 milions de córdobas (196 milions de dòlars).
Seguretat alimentària i monocultius
La FAO ha destacat aquest any l'estreta relació entre l'aigua i l'alimentació, com a forma per garantir la seguretat alimentària de la població mundial. Segons Montenegro, un dels elements que més estan afectant aquesta relació a Nicaragua és la implementació i expansió dels monocultius.
"És un dels problemes més seriosos, perquè els monocultius a Nicaragua només han portat degradació ambiental. Encara avui veiem com les grans extensions de canya de sucre, bananes i palma africana no només estan modificant els ecosistemes originals, sinó que estan causant impactes severs sobre els sòls, la destrucció és definitiva, i sobre els mantells aqüífers ", va afirmar l'expert.
El director fundador del CIRA va recordar també que els monocultius han causat a tota la regió greus problemes de contaminació per l'ús indiscriminat d'agrotòxics summament persistents, la pèrdua de territori i la reducció de cultius directament vinculats a l'alimentació.
PUEBLOS EN RESISTENCIA
El blog de Giorgio Trucchi
Sobre acumulación de capital y derechos humanos
Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.