Contacto Boletín

Nota informativa | Construcción de paz y DDHH

07-10-2011

La militarització del Bajo Aguán només porta mort i destrucció

Segueix la campanya de terror contra les famílies camperoles al Bajo Aguán, Hondures. En aquesta nova crònica de Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Amèrica Central i col.laborador de ALBA SUD, dóna compte de la repressió soferta per les famílies camperoles de la comunitat de Rigores.


Crédito Fotografía: Familias desalojadas, por Giorgio Trucchi / Rel-UITA

El 24 de juny passat unes 150 famílies camperoles dels caserius propers a la comunitat de Rigores, al marge esquerra del riu Aguán, van ser brutalment desallotjades i les seves cases cremades i destruïdes. Malgrat la campanya de terror impulsada per militars i policies, la gent va tornar a recuperar les seves terres i defensa el seu dret a viure en pau.

Cases cremades, parets de maons i sostres enderrocats, cultius i projectes alimentaris destruïts, gent detinguda i colpejada. De les sis aules de l'escola, només una va resistir l'impacte de la retroexcavadora. Fins i tot l'església va ser arrasada.

Controls militars. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA.

La gent aglutinada al Moviment Camperol de Rigores (MCR) calcula que van ser 120 les cases abatudes per la violència irracional de militars i policies que, segons Porfirio Lobo, estarien al Bajo Aguán per garantir la seguretat i la pau de la població.

Després d'haver recuperat fa 11 anys aquestes terres que estaven ocioses, el MCR ha patit cinc desallotjaments. L'últim ha deixat seqüeles profundes en la població, sobretot als nens i nenes.

"Va ser una cosa terrible. Van entrar amb violència i van començar a destruir-ho tot, sense cap respecte. Ens insultaven, ens treien de casa nostra. Van començar a cremar i a enderrocar les parets. Va ser un infern i moltes persones ni tan sols van poder treure les seves pertinences. Els nens van patir un fort trauma i encara no s'han recuperat ", va dir Hilda, directiva del MCR.

Casa destruïda pels militars. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA.

La mestra del kinder (pre-escolar) Sofia López, va confirmar a Sirel aquestes greus seqüeles psicològiques. "Quan miren els militars o els policies són a buscar els seus pares, s'amaguen, es posen a plorar. Estic tractant que recuperin la confiança i que acudeixin a classe perquè no perdin l'any escolar ", va afirmar.

Malgrat la campanya de terror, la violència no va aconseguir debilitar l'esperit de aquestes famílies camperoles. Pocs dies després del desallotjament van tornar a recuperar les seves terres.

No cessa la repressió

Des que van tornar a recuperar les seves terres i començar a aixecar les seves cases, els membres del MCR han seguit patint la fustigació i la repressió.

"El 2 d'agost estava treballant en la construcció d'un pou quan van arribar tres patrulles de la Policia disparant amb uns M-16. Mentre els deien a uns nens que es tiressin a terra una bala em va travessar el braç i es va col.locar prop de la columna. No m'han pogut operar i he perdut l'ús del braç ferit ", va relatar desconsolat Adiel Lara, membre del MCR.

Segons Hilda, aquest tràgic episodi és part d'una veritable campanya repressiva en contra de la comunitat.

"Vivim en el terror. Els militars i policies entren als caserius, ens amenacen, ens tracten com a delinqüents, ens insulten i ens diuen que ens mataran. A mi fins i tot em van ficar una pistola al pit perquè digués on estava el meu marit. En lloc de donar major seguretat, com diu el govern, la militarització al Bajo Aguán ha portat més violència i repressió. Nosaltres no som delinqüents, sinó un moviment camperol que lluita per les seves terres ", va dir la directiva del MCR.

Segrest i tortura

El que li ha tocat viure el jove Santos Bernabé Cruz Aldana, de 16 anys, és una cosa que impacta profundament.

"El 19 de setembre estava reparant una bicicleta a casa meva quan van arribar diversos militars disparant. Van envoltar la casa i ens van obligar a sortir. Em van tirar al pis, em van treure la camisa, em lligar les mans amb els cordons de les sabates i ja empentes em van portar cap al cementiri. Després em van començar a pegar ".

El joven Santos Bernabé i el seu pare. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA.

En el seu dramàtic relat, Santos Cruz ha explicat que els militars el van muntar a una patrulla de la Policia i que li demanaven que els donés informacions sobre alguns episodis ocorreguts a la zona i que els digués on eren les armes.

"Em van posar una bossa plàstica al cap perquè em s'ofegués. Seguien colpejant-me, apuntant-me amb el fusell, posant-m'ho a la boca. Després em van ruixar tot el cos de gasolina i em van amenaçar amb cremar-me viu. Altres deien que era millor enterrar-me viu o lligar-me una pedra a la cintura i tirar-me al riu Aguán. Estava aterrit i sentia que em matarien ", va dir el jove.

Finalment, Cruz va ser portat a la central de Policia i va ser alliberat el dia següent, no sense abans ser novament amenaçat de mort. Ara viu amagat i va haver d'abandonar la seva llar.

Assegura que la militarització només va portar més problemes i repressió.


Nota informativa publicada per la Rel-UITA el dia 5 d'octubre de 2011.



Galeries fotogràfiques:

·      Galeria fotogràfica Rigores 1 (LINyM)

·      Galeria fotogràfica Rigores 2 (Rel-UITA)

·      Galeria Militarització 1 (LINyM)

·      Galeria Militarització 2 (Rel-UITA)

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »