ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Reportatge | Territori i recursos naturals

30-08-2011

Perdre la nostra terra és perdre la nostra mare i la nostra vida

Reportatge especial de Giorgio Trucchi, membre de l'equip d'investigació d'ALBA SUD, sobre el Foro sobre el acaparamiento de tierras y territorios en África y América Latina, realitzat del 17 al 19 d'agost de 2011 a La Ceiba, Hondures.


Crèdit Fotografia: Manifestació després del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

Amb la resolució 64/169, Nacions Unides va proclamar 2011 com l'"Any Internacional dels afrodescendents". Per celebrar la decisió presa i analitzar les condicions socioeconòmiques d'aquestes poblacions, l'organisme multilateral promoure la realització de la Primera Cimera Mundial d’Afrodescendents a la ciutat de La Ceiba, al nord-est d'Hondures, confiant en el suport d'organitzacions locals afins al govern i obertament hostils als moviments comunitaris. Definitivament una decisió molt poc encertada.

Del 17 al 19 d'agost 2011, les comunitats dels pobles negres hondurenys es van donar cita en aquesta mateixa ciutat i van celebrar una activitat paral.lela a l’esmentada Cimera. L'objectiu no era només denunciar la seva exclusió de l'esdeveniment i la criminalització de la protesta social, sinó també donar a conèixer les veritables problemàtiques que viu el poble afrodescendent i que continuen sent ocultades pel setge mediàtic que es viu al país.

Plenària del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

Més de 700 delegats de les comunitats afrodescendents hondurenyes, majoritàriament garífunes, es van reunir als voltants del CURLA (Centro Universitario Regional del Litoral Atlántico)seu de la Cimera Mundial. Homes i dones de les 53 comunitats garífunes d'Hondures van aixecar les seves carpes, van desplegar les seves pancartes i banderes, desafiant la forta presència militar i policial i les amenaces de detenció. Finalment, van donar pas a l'inici del "Fòrum alternatiu sobre l'acaparament de terres i territoris a l'Àfrica i Amèrica Llatina", convocat per OFRANEH(Organización Fraternal Negra Hondureña), CNONH (Coordinadora Nacional de Organizaciones Negras de Honduras) i l’Alianza 2-14.

"Ens van voler fer callar, ens van fustigar i van amenaçar. Ens van dir que teníem prohibit venir a La Ceiba. Però aquí estem les comunitats que vam ser excloses de la Cimera per voler denunciar la situació que estem vivint els afrodescendents. Ens estan desposseint de les nostres terres i estem encaminant-nos cap al tercer exili de la nostra història. Hem de parlar dels nostres problemes reals i buscar solucions, perquè aquí hi ha un poble alçat i disposat a lluitar pels seus drets ", va dir el metge garífuna i activista social Luther Castillo.

Luther Castillo. Foto de Giorgio Trucchi.

L’activitat va comptar també amb la participació de delegats dels pobles indígenes, de les organitzacions camperoles i dels moviments socials i populars d'Hondures. Una presència important "per seguir articulant la lluita davant problemàtiques que són comuns, com la despossessió dels territoris, la inseguretat alimentària, la invasió dels transgènics i l'exploració i expropiació d'hidrocarburs", va insistir Castillo.

Altres dels temes que van ser abordats en les taules de treball van ser la defensa de l'aigua com a dret humà, la implementació de monocultius, els mega-projectes turístics, hidroelèctrics i miners, la construcció de les RED (Regions Especials de Desenvolupament) o ciutats model, així com el canvi climàtic, amb èmfasi particular en les falses solucions dels mecanismes de compensació per serveis ambientals (MDN, REDD, REDD +), entre d'altres.

Palma depredadora

Miriam Miranda, coordinadora d’OFRANEH, va explicar a ALBA SUD que una de les principals problemàtiques que afecten a les comunitats dels pobles afrodescendents és l'acaparament de terres per al desenvolupament de monocultius, en especial de palma africana. "Les grans extensions de palma africana no es troben només al Bajo Aguán, on segueixen assassinant als camperols organitzats que exigeixen l'accés a la terra. A la zona de Limón i d’Iriona, per exemple, ja hi ha comunitats garífunes que estan sent desplaçades pels terratinents, i hi ha plans per entrar amb força a la Mosquitia.

Són projectes de mort que, a més de prendre les territoris i ocasionar violència, repressió i mort, aprofundeixen la inseguretat alimentària. En la mesura què es privilegia produir palma africana en lloc de grans bàsics, que són la base de l'alimentació dels nostres pobles, se'ns està condemnant a patir fam ", va dir Miranda.

Intervenció de Miriam Miranda a la plenària del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

Actualment Hondures ha passat de ser un dels principals productors de grans bàsics d’Amèrica Central, a produir la meitat de les seves necessitats. Cada any hi ha un dèficit de més de 10 milions de quintars de blat de moro, i ha d'importar 200.000 quintars de fesols i 500 mil quintars d'arròs. Mentrestant, l’any 2009 el país produïa més de 300 mil tones mètriques d'oli de palma africana, gairebé el 70 per cent destinades a l'exportació. Una planta que es conrea a 120 mil hectàrees (eren quaranta-mil als anys noranta i vuitanta-mil el 2005), majoritàriament ubicades als departaments del nord de Colón i Atlántida, i que segueix expandint-gràcies als nous projectes de producció de biodièsel (gairebé 100 mil galons diaris).

Turisme i RED

El treball d'anàlisi realitzat a les 10 taules temàtiques va evidenciar que la despulla de territoris i el desplaçament de comunitats és també el resultat de la posada en marxa de mega-projectes turístics – Los Micos Beach and Golf Resort a Bahía de Tela  i el  Proyecto Marbella a Triunfo de la Cruz – i del incipient turisme residencial - Banana Coast a la Bahía de Trujillo -.

"A Triunfo de la Cruz ens estan desposseint poc a poc dels nostres territoris per implementar mega-projectes turístics. Ens enfrontem a la manca de justícia i atenció a les nostres demandes, perquè les autoritats municipals estan col·ludides amb empresaris, polítics i autoritats judicials. Promouen patronats paral.lels, tracten de dividir-nos, d'individualitzar la propietat, no respecten el nostre domini ple comunitari. Estan violentant els nostres drets com a éssers humans, com a pobles, com a dones", va afirmar Teresa Reyes, directiva del Patronat de Triunfo de la Cruz i membre de OFRANEH.

Teresa Reyes. Foto d'Esteban Meléndez .

Durant les últimes dues dècades, Triunfo de la Cruz ha estat escenari de violència i despulla de territoris. El 1994 el municipi de Tela va decidir ampliar el seu radi urbà sense consultar a les comunitats garífunes de la zona, i passant per sobre sobre del títol de ple domini atorgat a la comunitat garífuna. Empresaris es van apropiar de 80 “manzanas” de terra comunitària per construir el projecte turístic Marbella i la resistència garífuna va patir repressió i mort. La gent va veure amenaçat el seu dret d’accés a la platja, que és la seva font de vida.

 "Ara estan novament aixecant un mur d'aproximadament 500 metres de llarg, en un terreny que té mesures cautelars atorgades per la CIDH (Comissió Interamericana de Drets Humans). Tota la comunitat gaudeix d'aquestes mesures, però l'Estat d'Hondures mai s'ha preocupat de implementar-les. Estem vivint moments d'inquietud, però seguim enderrocant murs il.legals de ciment. No podem permetre que se'ns tanqui l'accés a les nostres plantacions de yuca, a la platja i al riu ", ha afirmat Reyes.

Presentació de les conclusions de les taules de treball. Foto de Giorgio Trucchi.

Mentre les comunitats dels pobles afrodescendents defineixen estratègies per contrarestar les polítiques de despossessió, un altre perill sembla estar amenaçant la seva existència. Al febrer de 2011, el Congrés Nacional va ratificar el decret 282-2010 que conté la reforma dels articles 304 i 329 constitucionals que creen la figura de les Regions Especials de Desenvolupament (RED), conegudes popularment com a ciutats model. Mesos més tard, els diputats van aprovar en primer debat l’Estatut constitucional que regularà les RED. Un cop aprovat l'Estatut en forma definitiva, la primera ciutat estarà construïda en un termini de deu anys.

Amb aquesta decisió es fa efectiu un nou concepte de règim territorial: les RED seran regions autònomes amb personalitat jurídica i amb el seu propi sistema d'administració pública, amb una durada de 99 anys. A més, "emetran la seva pròpia normativa i tindran el seu propi fur jurisdiccional que podrà actuar en totes les instàncies, incloent la defensa de les garanties constitucionals", es llegeix en l'article 4 de l'Estatut.

També autoritza a les ciutats models a tenir el seu propi pressupost i el dret a recaptar i administrar els seus propis tributs, determinar les taxes que cobren pels serveis que presten, celebrar tot tipus de contractes que s'estenguin al següent període de Govern, contractar seus propis deutes internes o externes, signar tractats i convenis internacionals en assumptes relacionats amb el comerç i cooperació en matèries de la seva competència. Fins i tot podran establir la seva pròpia policia i sistema de seguretat.

Actualment, el govern ha signat un protocol d'entesa amb el gerent de l'empresa de capital coreà Posco, tercera empresa mundial en venda d'acer, per al disseny, estudi de factibilitat de projectes i la revisió de fonts de finançament per a la construcció de la primera charter city.

Manifestació després del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

"Tot s'està mantenint en secret i la població no està sent informada. És difícil aconseguir informacions encara que és evident que estem davant la màxima expressió de la pèrdua de sobirania. L’estem oferint en safata de plata a les companyies transnacionals. I ho estan justificant dient que, com hi ha crisi econòmica, hem de lliurar tots els nostres recursos als inversors ", va afirmar Miriam Miranda.

MDN, REDD, REDD +

El canvi climàtic i les falses solucions impulsades pels països altament industrialitzats i els organismes financers internacionals, va ser un altre dels tants temes debatuts en el Fòrum de pobles afrodescendents. Hondures és un dels països on ja s'estan implementant projectes del MDL (Mecanisme de Desenvolupament Net) i s'està tractant de preparar el terreny per als mecanismes REDD (Reducció d'Emissions per Desforestació i Degradació).

"Desforestar i arrasar boscos per sembrar monocultius i després impulsar projectes del MDN no només no resoldrà el problema del canvi climàtic, sinó que és una bogeria. Són falses solucions que d'una banda no obliguen els països responsables del canvi climàtic a reduir la seva contaminació i de l'altra, no beneficien a les poblacions que hem vingut tenint cura als nostres boscos des de fa segles. Més aviat, generen repressió i despulla de territoris i beneficien a les grans empreses voraços ", va assegurar la coordinadora de OFRANEH.

Miriam Miranda. Foto de Giorgio Trucchi.

Els delegats de les comunitats afrodescendents van denunciar que diverses comunitats ja han desaparegut pels efectes climàtics i altres estan a punt de fer-ho, com Batalla i Tocamacho. "Hem de tornar a discutir el significat de la paraula 'desenvolupament', perquè amb aquest terme han volgut justificar la depredació inhumana que privilegia al capital i no l'ésser humà, l'explotació irracional dels recursos i la violació dels drets humans. Per a nosaltres -va continuar Miranda- significa poder seguir sent el que som: un poble culturalment diferenciat, en relació harmònica amb la natura. Aquest planeta està agonitzant i necessita de respostes responsables ", va afirmar la dirigent garífuna.

Bertha Càceres, coordinadora del COPINH (Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures), va explicar a ALBA SUD que el departament d’Intibucá i el poble Lenca podrien ser les primeres "víctimes" del mecanisme REDD +.

 "Han arribat persones lligades a ONG i fundacions estrangeres amb la idea de privatitzar centenars d'hectàrees de bosc a la part nord de Intibucá. Pretenen iniciar aquest negoci dels REDD+ que només serveix als països del Nord i les seves empreses per llevar-se la responsabilitat que tenen en relació al canvi climàtic i a la gran contaminació mundial", va assegurar Càceres.

La dirigent indígena va alertar sobre les maniobres adoptades per aquests personatges per dividir les comunitats, ventilant aquesta opció com la gran alternativa al canvi climàtic i una ocasió de desenvolupament segur. "Han arribat fins al punt de proposar la privatització de la Serralada d’Opalaca, atorgant als alcaldes l'autoritat de decidir sobre un territori que pertany a les comunitats indígenes, i el títols comunitaris han costat molta lluita. Són formes absurdes que treuen autonomia, privatitzen el territori, prohibeixen l'accés al seu hàbitat funcional i desplacen a les comunitats. L'única manera per fer-ho és amb la militarització, la qual cosa sempre implica violència i repressió. Rebutgem i denunciem aquests projectes capitalistes i neoliberals que signifiquen la privatització dels boscos. ", Va sentenciar Càceres.

Bertha Cáceres. Foto de Giorgio Trucchi.

Segons informacions del COPINH, altres projectes similars ja s'estarien gestionant a la zona de la Mosquitia, on el terratinent i productor palmero Miguel Facussé Barjum, estaria impulsant el cultiu de palma africana sobre setanta-mil hectàrees de terra pertanyents als pobles Miskitos, Tawahca i Pech.

Amb aquest propòsit, el Fòrum alternatiu va comptar amb la presència del president del MASTA (Unidad del Pueblo Miskito), Norvin Goff, que va exigir al govern el respecte de les decisions que prendrà el poble miskito que fa a la implementació de mesures per enfrontar els embats del canvi climàtic.

Manifestació després del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

"Ens vam reunir els pobles que integrem la Mosquitia hondurenya i analitzem el tema dels REDD. Per a nosaltres no és acceptable que aquests mecanismes siguin promoguts i calats pel govern sense la participació directa i de dret dels nostres pobles en les decisions. El que hem plantejat a la mateixa cooperació que dóna suport a la estratègia REDD a nivell d'Hondures -continuar Goff- és que com a pobles miskitos volem formular una Proposta Regional de Canvi Climàtic amb un enfocament indígena, perquè puguem decidir la nostra forma d'administrar i gestionar els nostres recursos, i viure en els nostres territoris. No acceptarem la municipalització del territori", va concloure el dirigent miskito.

Resistència i acció

Després de dos dies d'intens treball, les 10 taules temàtiques van presentar les seves anàlisis i propostes. Hores més tard, sota una intensa pluja, l'assemblea de delegats va aprovar per unanimitat la Declaració del Fòrum.

"Ha estat important estar aquí perquè és part d'un procés que hem iniciat fa molts anys. Aquests sistemes de mort ens han volgut esquerdar i mantenir separats els pobles negres, indígenes i camperols, perquè portem intrínsec un sistema de vida que és una proposta concreta contrària al capitalisme. Hem de donar continuïtat a aquest projecte que hem enfortit amb la resistència contra el cop d'Estat, amb l’autoconvocatòria constituent negra i indígena, forjant la unitat en l’acció", ha considerat Bertha Càceres.

Així mateix, Teresa Reyes es va mostrar convençuda que l'única forma per contrarestar els projectes de mort és articulant les lluites dels pobles. "La terra és la nostra Mare i si la perdem ja no som ningú, perquè un poble sense terra és un poble sense cultura, sense arrels, sense vida. Ens trobem davant d'un atac frontal contra els pobles negres, indígenes i camperols. Hem unir-nos perquè sols no podrem. Més articulem les nostres lluites i més forts ens fem i més ràpid anem a buscar solucions a les problemàtiques ", va dir.

"Aquest Fòrum - va concloure Miriam Miranda - és un exemple de la nostra resistència mil.lenària, perquè els nostres fills i filles segueixin pensant en garífuna i en la col.lectivitat. Ser garífuna a Hondures significa resistir, lluitar per l'educació i la cultura diferenciada, però també ser discriminat pel racisme institucionalitzat. És una lluita diària perquè no ens vegin només com a ballarins, cuiners i jugadors de futbol. És una lluita diària per rescatar la nostra història, la nostre aportació a la independència d'aquest país ", va afirmar la dirigent garífuna.

"Avui, més que mai, estem en resistència. Volien invisibilitzar-nos amb la Cimera Mundial i justificar la despulla. No hem necessitat d'hotels de luxe, ni de diners o d'amplis salons amb aire condicionat per ser aquí per a reclamar els nostres drets, i no hem permès que s'imposessin les veus dissonants dels que ens volen dividir. Aquesta ha estat una demostració del poble, de la nostra cultura, de la nostra dignitat, i anem a defensar les nostres terres ", va dir Luther Castillo en clausurar el Fòrum.

Manifestació després del Fòrum. Foto de Giorgio Trucchi.

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.