Contacto Boletín

Nueva Publicación | Turismo Responsable | Cataluña

10-06-2016

El CST edita el Anuario 2015 Para una nueva cultura del territorio

El Centre per la Sostenibilitat Territorial publica un conjunto de artículos de análisis sobre las dinámicas territoriales en Cataluña con el objetivo de repensar las orientaciones que condicionan una lógica territorial insostenible.

(artículo disponible solo en catalán)

El Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) és una associació que promou una “nova cultura del territori” (NCT), és a dir una nova forma d’entendre i d’entendre’s amb el territori. L’associació aplega entitats ambientalistes i moviments en defensa del territori, entre les quals s’inclou Alba Sud, professors i investigadors universitaris, agents econòmics i professionals, i ciutadans en general. Des dels inicis el CST es proposà dinamitzar i consolidar una xarxa de complicitats que li permetés actuar com un agent col·lectiu d’observació, difusió i socialització d’uns nous valors i comportaments que s’adiguin amb aquesta NCT. El CST defuig de posicions defensives o reactives i actua, quan cal, com un veritable grup de pressió i promoció.

El CST va sorgir en el context d’una reflexió i preocupació al voltant dels límits, vulnerabilitats i transformacions del territori, d’un intens debat sobre la forma de gestionar-lo. L’emergència de conflictes en defensa del territori evidenciava la necessitat de fer front a la creixent pèrdua de control de les poblacions sobre les decisions que es prenen i que transformen el seu entorn més immediat. El CST parteix de la constatació que avui ja existeix un model tecnològic capaç de propiciar un canvi cap a una societat més sostenible i que les resistències, davant el que ja és una emergència històrica, són fonamentalment econòmiques, socials i culturals, relacionades amb l’actual model de globalització.

L’Anuari 2015 per una nova cultura del territori

L’Anuari, coordinat per Llorenç Planagumà, recull diferents aportacions sobre l’energia, l’alimentació i l’agricultura, els espais naturals protegits, l’educació ambiental, els boscos, l’aigua, el turisme, l’urbanització, les infraestructures,... i com interaccionen amb el territori.

En la selecció de les persones que hi ha col.laborat s’evidencia una aposta estratègica del CST des de la seva fundació: el diàleg i la col.laboració entre la ciència, la tècnica i els moviments socials d’una ciutadania compromesa amb el seu territori.

Joaquim Sempere, professor jubilat de sociologia de la Universitat de Barcelona, assenyala en la presentació de l’Anuari: “Crec que és una excel·lent notícia l’aparició d’aquest butlletí, que permetrà arribar més lluny. Com es diu a les diferents contribucions, l’objectiu és una Nova Cultura del Territori, basada en els principis d’integralitat, sostenibilitat i equitat, que fomenti actituds d’observar, educar i actuar a favor d’aquesta nova cultura sobre la base d’uns valors que E.F. Schumacher resumia en tres: salut, bellesa i permanència.”

Una Nova Cultura del Territori per la que tant havia lluitat en Carles Seijó, a qui va dedicat l’Anuari, mort durant l’any 2015, activista infatigable en contra del fracking i del TTIP.  

 

 

L’Anuari 2015 per una nova cultura del territori el podeu descarregar fent clic aquí.
Inclou els següents continguts:
 
Presentació
Editorial
El perquè d’una Nova Cultura del Territori i del CST
Els cercles per a la sostenibilitat

Reflexions
Una cultura responsable del territori: salut, bellesa i permanència, per Josep M. Mallarach
Sobre política forestal i conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural, per Ferran Gonzàlez-Prat
Una Nova Cultura del Territori enfront un neoliberalisme destructiu, per Raül Valls

Experiències
Alimentació i territori, per Neus Monllor
Educació ambiental o l’educació per una Nova Cultura del Territori, per Lluís Pagespetit i Octavi Bonet
Què han portat els moviments i plataformes en defensa del territori al rendiment polític del moviment ecologista? per Àlex Casademunt i Monfort
Els ecosistemes fluvial i lacustre als Pirineus, per Llorenç Planagumà i Ferran Gonzàlez-Prat
Conflictes territorials per l’energia, per Raül Valls i Lucea, Carles Seijó i Llorenç Planagumà
La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), per Esther Canal i Danés i Isabel Junquera i Muriana
Efectes de l’excés urbanístic i en infraestructures, per Raül Valls