ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable

20-10-2020

Seminari virtual “Turisme, treball i precarietat en la perspectiva post-COVID”

Els dies 4, 5 i 6 de novembre de 2020 organitzem un nou seminari del cicle Economia i Ecologia Política del Turisme, aquest cop en format virtual. Intervindran: Marta Arcas, Rafael Borràs, José Mansilla, Gema Martínez Gayo, Albert Recio i Angela Teberga. I serà moderat per Ernest Cañada. 


Crèdit Fotografia: Steven Miller, sota llicència creative commons.

Actualment el treball turístic es veu sotmès a un fort impacte a causa de la pràctica aturada de la mobilitat internacional provocada per la pandèmia de la COVID-19. Aquest fenomen es dóna arreu, però és més intens en aquelles ciutats i territoris on l’especialització turística ha estat més aguda. Un dels àmbits que s’han vist més afectats per aquesta aturada de l’activitat turística ha estat els del treball, el que novament ha posat de manifest la vulnerabilitat i precarietat estructural existent en una part molt important d’aquest tipus de treballs. Les perspectives pel treball turístic a conseqüència de la pandèmia no són gens optimistes, i a la pèrdua d’ocupació s’hi afegeix el risc d’una major precarització laboral. 

Davant aquest escenari, aquest seminari pretén aprofundir en les diferents dimensions que caracteritzen la precarietat en el treball turístic i analitzar les perspectives post-COVID. 

El seminari està dirigit prioritàriament a persones que investiguen en l’àmbit del treball i el turisme des de perspectives crítiques o que desenvolupen algun tipus d’activitat en sindicats o associacions vinculades a aquest tipus d’activitats. Es pretén enfortir coneixement i generar espais de diàleg adreçats a intervenir en la realitat social. 

Informació bàsica del seminari: 

Dies: 4, 5 i 6 de novembre de 2020. 

Horari: de 18 a 20,30 h. 

Plataforma: Zoom. 

Preu: gratuït. 

Inscripcions prèvies: podeu escriure a info@albasud.org amb el vostre nom i cognoms i indicant la feina que feu i on. 

Lectures prèvies: per a cada sessió es distribuiran unes lectures per preparar-les amb antelació. 

Dinàmica: cada sessió constarà de dues intervencions independents. Després de cada xerrada hi haurà temps de discussió. 

Aquest seminari l’organitza Alba Sud amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona – Barcelona Activa en el marc del projecte “Treball turístic digne: una aposta de ciutat” de la convocatòria de subvencions del Programa Impulsem el que fas 2019.

 

Programa: 

Dimecres, 4 de novembre

18:00 Albert Recio: “Precarietat, capital i jerarquia social”

Lectures:

Recio, A. (2007). Precariedad laboral: reversión de los derechos sociales y transformación de la clase trabajadora. Sociedad y Utopía. Revista de Ciencias Sociales, 29, 273-291. 

Banyuls, J. y Recio, A. (2019). Desigualdades en el mercado laboral: una propuesta interpretativa. VIII Informe FOESSA. Documento de trabajo 2.2.

19:00 José Mansilla: “Treball real i simbòlic al voltant del turisme”

Lectures:

Mansilla, J. (2020). Trabajo en turismo: enseñanzas para un sector Post-COVID19. Barcelona: Ostelea. Informes en turismo.

Mansilla, J. (2020) ¿Qué ocurre cuando los espacios ciudadanos se convierten en recursos turísticos? The Conversation, 28/04/2020.

 

Dijous 5 de novembre

18:00 Rafael Borràs: “Efectes de la COVID-19 en el treball turístic” 

Lectures:

Borràs, R. (2020). Crisi de l'ocupació turística post covid-19: Riscos i oportunitatsAlba Sud, 12/04/2020.

Borràs, R. (2020). Analitzar l’avui per repensar el demà de l’ocupació post-Covid-19. Barcelona SocietatRevista de coneixement i anàlisi social, 26, 53-58.

19:00 Gema Martínez Gayo: “Precarietat laboral i desigualtat de gènere al sector de l’hostaleria espanyola”

Lectures:

Martínez-Gayo, G. (2019). ¿Empleos cinco estrellas? Reflexión sobre la precariedad laboral en la hostelería españolaRevista Internacional de Turismo, Empresa y Territorio (RITUREM), 3(2), 1-15. 

Martínez-Quintana, V., Martínez-Gayo, G. (2019). Empoderamiento y desigualdad en el trabajo turístico femenino. Una perspectiva comparadaPapers de Turisme, (62), 46-66. 

 

Divendres 6 de novembre: 

18:00 Angela Teberga: “Recerca de la dignitat en el treball turístic”

Lectures:

ILO (2017). Global Estimates of Modern Slavery. Geneva: International Labour Organization - Walk Free Foundation.

Lashley, C. (2017). Slavery, neo-slavery and business ethics. Research in Hospitality Management, 8(1), 5-10.

19:00   Mª Marta Arcas Ferré: “Salut i treball al sector del turisme a Barcelona”

Lectures:

Andrés Pérez, R., Barrera Doñate, M., Mauilion Vallbona, J., Panadés Querol, J. M. i Pitarque Asunción, S. (2019). Informe de l'estudi de les condicions de treball del col.lectiu de cambrers i cambreres de pis a Catalunya. Barcelona: Institut Català de Seguretat i Salut Laboral.

Totes les sessions seran moderades per Ernest Cañada. 

 

Perfils: 

Mª Marta Arcas Ferré és Llicenciada en Medicina i Cirurgia, especialista via MIR en Medicina de Família i Salut Comunitària i en Medicina Preventiva i Salut Pública  i màster en Salut Pública. Ha treballat en la investigació de les desigualtats de gènere en salut en l’àmbit del treball al Centre de Recerca en Salut Laboral de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Actualment treballa com a tècnica superior en medicina al Servei de Salut i Treball (SERSIT) de la Direcció d'Observatori de Salut Pública (OBSAL) de l’ASPB, on desenvolupa tasques de recerca en salut i treball, monitoratge d’indicadors de salut relacionats amb el treball, difusió i transferència d’informació relativa a l’àmbit de la salut i el treball i identificació del risc psicosocial en el treball.

Rafael Borràs va exercir diverses responsabilitats en el sindicat CCOO, entre elles la de secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de les Illes Balears. Ha treballat com a analista sociolaboral a la Fundació Gadeso. Actualment, col·labora amb diversos mitjans de comunicació de Mallorca. Escriu amb certa regularitat a SinPermiso i a Alba Sud, on gestiona el blog personal El precariat del tot turisme.

Ernest Cañada és fundador i coordinador d’Alba Sud des de l’any 2008, on gestiona el seu blog personal Turismes en diputa. Doctor en Geografia i Història i s’ha especialitzat en l’anàlisi del treball en el turisme i les seves dinàmiques de precarització, entre altres línies d’investigació relacionades amb el turisme. 

José Mansilla és Doctor en Antropologia Social, membre de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà(OACU), del Grup de Treball - Etnografia dels Espais Públics (GTE-EP) de l'Institut Català d'Antropologia(ICA) i del Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS) de la Universitat de Barcelona (UB). Actualment és professor de Departament de Ciències Socials i Comunicació de l'Escola Universitària de Turisme Ostelea, centre adscrit a la Universitat de Lleida (UdL), professor associat de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, de la Universitat Ramon Llull (URL) i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Gema Martínez Gayo és Diplomada en Ciències Empresarials (Universitat d'Oviedo), Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia (Secció Sociologia) i Màster Universitari en Problemes Socials (UNED). Ha estat becària de Sociologia a la Direcció General d'Afers Europeus del Principat d'Astúries i col·laboradora de l'Espai Europeu d'Educació Superior de la UNED. També ha realitzat investigacions, en dues ocasions, per a l'Ajuntament d'Oviedo en matèria de sensellarisme. En l'actualitat, és doctoranda del Programa d'Anàlisi de Problemes Socials de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) i la seva línia d'investigació principal s'estructura al voltant de la precarietat laboral, el turisme i el gènere.

Albert Recio és professor jubilat del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. És Doctor Economia i especialista en Economia del Treball. Així mateix és promotor de les Jornades d’Economia Crítica i redactor de les revistes Mientras tanto i Revista Economía Crítica

Angela Teberga és docent de la Universitat Federal de Tocantins, Brasil, on també coordina el Grup d'Estudis dels Moviments Laborals - Condicions de Treball en el Turisme (Labor Movens). És estudiant de doctorat en Turisme i Hospitalitat a la Universitat de Caxias do Sul, màster en Turisme per la Universitat de Brasília, i llicenciada en Turisme per la Universitat Federal de São Carlos. És també col·laboradora d'Alba Sud, on gestiona el bloc personal Turisme (s) i treball (s) al Brasil.

 

 

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.