Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Argentina

Nou informe: Turisme domèstic de diàspora i revalorització del patrimoni rural

Redacción | Alba Sud. Publiquem un nou informe d'Alba Sud Editorial, escrit per Andrés Pinassi, dedicat al turisme domèstic de diàspora a partir de l'anàlisi de petites localitats de la província de Buenos Aires.

Formació | Centroamérica

Àrees verdes urbanes a Amèrica Llatina

El passat 9 de maig, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Alba Sud vam organitzar un espai de diàleg sobre el repte de les polítiques municipals metropolitanes i la gestió de les àrees verdes urbanes a Amèrica Llatina. Vídeos de les intervencions disponibles a l'article a continuació. 

Artículo de Opinión | Cataluña

Com habitar els espais de memòria des del turisme: crònica dels tallers de formació

Raül Valls & Iris Schneider | Alba Sud. Amb l’objectiu de facilitar eines pedagògiques entorn al turisme de memòria per a professionals del sector turístic, s’han realitzat uns tallers de formació que recullen part de la investigació feta en aquest àmbit en el marc d’Alba Sud.

Artículo de Opinión | España

Per què i com decréixer

Macià Blázquez | Alba Sud. Després de l'aturada provocada per la pandèmia de la COVID-19, la reactivació turística s'està produint d'una forma molt intensa. Però el malestar que genera també mostra una creixent disconformitat i conflictivitat social. Com abordar la situació?

En profunditat | Argentina

Turisme en territori comunitari mapuce: transició cap a un altre turisme?

María Daniela Rodríguez | Alba Sud. Comunitats del poble mapuce a la Patagònia argentina gestionen serveis turístics comunitaris a l'estiu i l'hivern. Les propostes emergeixen davant l'avanç d'un turisme consolidat i dominant, i presenten altres modalitats vinculades a la defensa del territori.

En profunditat | América Latina

Turisme Comunitari, pandèmia i reactivació postCOVID-19

Gema Martínez-Gayo | Alba Sud. Durant la COVID-19 el turisme comunitari es va presentar com una opció d'oci més pròxima i segura. Però com va afectar els projectes comunitaris i quines conclusions han extret per al desenvolupament futur de les seves activitats?

En profunditat

La història de Cassandra és ficció, però podria ser real

Angela Teberga, Lara Stéfany Almeida, Bianca Briguglio | Alba Sud - Labor Movens. La pel·lícula franc-belga “Benvinguts a bord” (2022) mostra l'experiència del treball en una aerolínia de baix cost. El treball de les hostesses de vol, lluny d'unes certes idealitzacions, acumula problemes laborals múltiples. 

Reseña de Libro | España

A quin “nosaltres” apel·la l’Anna Pacheco?

Ernest Cañada | Alba Sud. La periodista i escriptora barcelonina acaba de publicar el llibre “Estuve aquí y me acordé de nosotros. Una historia sobre turismo, trabajo y clase” (Anagrama, 2024). En aquest breu assaig destaquen un seguit de qüestionament que esquerden els relats hegemònics al voltant del turisme en els que situa el treball en el centre de les seves reflexions. 

Entrevistas | España

Teresa Vicente: “Hem de ser conscients que quan entres en la Mar Menor entres en el cos d'una persona”

Raül Valls | Alba Sud. Professora de la Universitat de Múrcia i guanyadora aquest dilluns del Premi Goldman als Estats Units, dedicat a la defensa del mitjà ambient, representa com poques una nova intel·lectualitat compromesa en la transformació ecosocial. Ha encapçalat a un moviment social i una ILP que reconeix por primera vegada a Europa personalitat jurídica a un ecosistema: la Mar Menor i la seva conca.

Formació

Naturalesa i turisme: anàlisis crítica i noves perspectives

Alba Sud llança nou curs virtual sobre naturalesa i turisme els dies 20, 22 i 24 de maig de 18:00 a 19:30 hora a Barcelona. Com hem construït la idea de naturalesa? Quins models de conservació s'han dissenyat i quins impactes han tingut? Com pensem el turisme des d'aquests espais naturals? Totes aquestes qüestions i més seran abordades en aquesta formació gratuïta.

Artículo de Opinión | España

De la turistificació a la turistrofització: quan el turisme no es governa

Jose Mansilla | @antroperplejo. Quan en un territori res es pot entendre sense tenir en compte al turisme, la seva conseqüència seria la consolidació de dinàmiques que podríem caracteritzar com de turistrofització, és a dir on la vida no turística ha desaparegut o està a punt de desaparèixer si no s'estableixen les mesures adequades.

#AlbaSudDivulga | Brasil

Treball i turisme comunitari: reflexions sobre el realisme capitalista

Mayra Laborda & Elenise Scherer | Alba Sud. La creença derrotista perpetuada pel realisme capitalista condueix a una naturalització de les formes depredadores del turisme a l'Amazònia. Sorgeixen experiències alternatives com el turisme comunitari. Però és possible donar l'etiqueta de sostenible a iniciatives que menyspreen al seu personal i la seva relació amb la naturalesa?

Formació

Àrees verdes urbanes a América Latina

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Alba Sud organitzem un espai d'intercanvi d'experiències i diàleg sobre el repte de les polítiques municipals metropolitanes i gestió de les àrees verdes urbanes a Amèrica Llatina.

En profunditat | España

Desafiant un model turístic obsolet: Canarias es rebel·la

Javier Tejera | Ecotouristing. La manifestació de pròxim 20 d'abril, amb el lema "Canarias tiene un límite", convocada simultàniament en les vuit illes suposa un punt d'inflexió en el malestar social amb el desenvolupament turístic que s'ha viscut en aquesta comunitat. Aquí, dades i raons d'aquesta necessitat de passar a l'acció.

En profunditat | Brasil

Treu aquest somriure! Vull caminar amb el meu color. Turisme i qüestió racial al Brasil

Thiago Sebastiano de Melo | REESCRITA. El turisme s'ha convertit en una poderosa lent per a analitzar la societat contemporània. Les anàlisis turístiques no han de deixar de costat marcadors socials com la raça/ètnia, la sexualitat, la condició psicofísica, la classe i l'espacialitat, que constitueixen la concreció de l'existència dels subjectes en aquesta societat.

Archivo de Noticias »