Contacto Boletín

En profunditat | España

Desafiant un model turístic obsolet: Canarias es rebel·la

Javier Tejera | Ecotouristing. La manifestació de pròxim 20 d'abril, amb el lema "Canarias tiene un límite", convocada simultàniament en les vuit illes suposa un punt d'inflexió en el malestar social amb el desenvolupament turístic que s'ha viscut en aquesta comunitat. Aquí, dades i raons d'aquesta necessitat de passar a l'acció.

En profunditat | Brasil

Treu aquest somriure! Vull caminar amb el meu color. Turisme i qüestió racial al Brasil

Thiago Sebastiano de Melo | REESCRITA. El turisme s'ha convertit en una poderosa lent per a analitzar la societat contemporània. Les anàlisis turístiques no han de deixar de costat marcadors socials com la raça/ètnia, la sexualitat, la condició psicofísica, la classe i l'espacialitat, que constitueixen la concreció de l'existència dels subjectes en aquesta societat.

Reportaje | Cataluña

600 - Motor de llibertat: itinerari narratiu pel barri de La Marina (Barcelona)

Raül Valls | Alba Sud. Amb motiu del 60è aniversari del 600, cotxe emblemàtic dels anys 60 a Espanya, s’han posat en marxa un seguit d’activitats de memòria històrica sobre el naixement de la fàbrica automobilística SEAT i del barri de La Marina durant els anys 50 en mig de la dictadura franquista.

Artículo de Opinión | España

No és la Golden Visa, és la consideració de l'habitatge com un bé de mercat

Jose Mansilla | @antroperplejo. El Govern d'Espanya anuncia després del Consell de Ministres d'aquest 9 d'abril la seva voluntat d'eliminar la llei que permet obtenir el visat a persones estrangeres no residents a la Unió Europea que comprin un habitatge de més de 500.000 euros, conegudes com golden visa immobiliàries. Però com caldria interpretar aquesta mesura?

En profunditat

Turisme comunitari i conservació ambiental

Gema Martínez-Gayo | Alba Sud. Les activitats turístiques es relacionen estretament amb el territori on es desenvolupen i poden arribar a causar-li efectes negatius. Però podem considerar que el turisme comunitari ha aconseguit pal·liar aquestes conseqüències i conservar el seu entorn?

Actualidad Alba Sud | Cataluña

Turisme responsable? Mobilització social i col·lectiva per a la seva transformació

Carla Izcara | Alba Sud. Recuperem algunes de les consideracions més destacables d’un dels últims informes publicats per Alba Sud “Turisme responsable a debat. Reflexions després de la pandèmia de la COVID-19”.

Nota informativa | Brasil

El turisme comunitari tindrà al Brasil el seu primer curs d'ensenyament superior

Alberto Viana | Alba Sud. Per iniciativa de la Rede Batuc, l'any 2024 iniciarà el primer curs de llicenciatura en turisme comunitari per la Universitat Estatal de Bahia (UNEB) a través del Centro Acadêmico de Educação do Campo e Desenvolvimento Territorial Paulo Freire – CAECDT. Oferirà educació pública i gratuïta a 50 joves i adults de diverses regions del país.

Noticias Generales | México

Pluriactivitat subordinada del camperolat: processos socioestructurals instaurats pel turisme rural a Mèxic

Rebeca Osorio González, Alfonso González Damián & Oliver Hernández Lara. El turisme rural a Mèxic ha seguit diverses rutes per a la seva incorporació en la política pública que s'han alineat amb la cerca de diversificar l'oferta turística internacional del país. Aquesta refuncionalització de l'espai rural ha donat lloc a múltiples noves ruralitats.

Reportaje | México

L'apicultura com a forma de turisme comunitari urbà: el cas d'Abejas de Barrio a Xochimilco

Iris Schneider & Angélica Picado | Alba Sud. La cooperativa Abejas de Barrio a Ciutat de Mèxic combina el turisme urbà comunitari amb la conservació de la naturalesa i els mitjans de vida en el seu territori. D'aquesta manera, és possible dur a terme activitats sustentables que generin experiències turístiques fora dels marcs extractius.

Entrevistas | España

Joaquim Sempere: "Es pot gaudir amb poc; fins i tot la saturació d'experiències agradables acaba matant el plaer"

Raül Valls | Alba Sud. Parlem amb l’autor de “Converses sobre creixements i col·lapses” (Icaria, 2023), on repassa els conflictes als quals ens enfronta la situació de policrisi que vivim. Abordem també el debat sobre com hauran de ser les pràctiques turístiques en una societat conscient dels límits ecològics i energètics. 

Artículo de Opinión | Brasil

Per a qui encara cuina

Bianca Briguglio & Júlia Zenni Lodetti | Labor Movens - UFSC. En moltes ciutats del món s'expandeixen les dark kitchens, on només es produeixen els menjars, i el consum ocorre en un altre lloc. La separació entre la cuina i la cientela augmenta. La precarietat es generalitza sota aquest model.

Reportaje | Cataluña

EcoMuseu Gitano Urbà, espai de memòria del Raval

Carla Izcara | Alba Sud. L’EcoMuseu Gitano Urbà de Barcelona és una iniciativa de l’associació Carabutsí per recuperar, conservar i difondre la memòria del poble gitano, en concret del barri del Raval. Després de quatre anys de funcionament, esdevé un espai de referència com iniciativa de memòria que vincula una proposta turística, de formació i sensibilització front l’antigitanisme per a un públic de proximitat.

Enquesta

Volem saber què en penses!

Alba Sud, el gener de 2024, vam estrenar nova web pensant a fer més accessibles els continguts i facilitar la lectura. Ajuda'ns a saber què penses d'aquests canvis a partir de completar una breu enquesta anònima.

En profunditat

Futur del treball turístic: ens atendran robots?

Renan Augusto Moraes Conceição & Angela Teberga | Alba Sud. Què li espera al treball vinculat al turisme davant els avanços de la robotització? Fins a quin punt provocarà una pèrdua generalitzada d'ocupació o fonamentalment aguditzarà encara més l'explotació i la desigualtat?

Especial 8M

Feminismes front l'ascens de la ultradreta

Editorial | Alba Sud. Ens submergim en un cicle polític d'ascens de la ultradreta i altres formes d'autoritarisme en l'àmbit global. Això posa en perill els assoliments de la lluita feminista. Amb motiu del 8M, apel·lem a la reflexió i la mobilització de totes les que puguin per a fer front a aquestes amenaces i reivindicar un feminisme per al 99%.

Archivo de Noticias »