RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable

09-03-2017

Transformar el turisme

Entre el 3 i el 6 març 2017 unes 30 persones de 19 països d'Àfrica, Àsia, Europa i Llatinoamèrica vinculades a ONG, moviments socials i l'acadèmia van participar en una trobada a Berlín per discutir com incidir en la transformació del turisme.


Crèdit Fotografia: Juhee Shin | Imagine Peace, South Korea.

La trobada Transformar el turisme es va celebrar a Berlín entre el 3 i el 6 març 2017 per iniciativa de Tourism Watch, organització no governamental alemanya. Hi van participar una trentena de persones procedents de 19 països d'Àfrica, Àsia, Europa i Llatinoamèrica vinculades a ONG, moviments socials i l'acadèmia. Pot veure's el llistat d'organitzacions i persones participants a la trobada en la signatura de la Declaració final realitzada.

La trobada va permetre que activistes compromesos amb la necessitat d'un canvi en profunditat de l'actual model turístic poguessin compartir experiències. Així mateix, durant aquests dies es van presentar dues iniciatives, d'una banda l'informe Transforming Tourism. Tourism in the 2030 Agenda, i per un altre la pàgina web del projecte Transforming Tourism. Igualment es va treballar en la redacció de la Declaració de Berlín: Transformar el turisme que serà presentada en el transcurs de la fira ITB que se celebra a Berlín del 8 al 12 març 2017.

Imatge de Juhee Shin | Imagine Peace, South Korea.

Un informe per situar el turisme a l'agenda 2030

L'informe Transforming Tourism. Tourism in the 2030 Agenda ha estat editat en anglès a Berlín (2017) per una coalició d'ONG de diferents llocs del món: Alba Sud (Espanya); Arbeitskreis für Tourismus & Entwicklung (Suïssa); Ecpat Deutschland (Alemanya); Fresh Eyes - People to People Travel (Regne Unit); Kabani - the other direction (Índia); Kate (Alemanya); Naturefriends International (Àustria); Retour Foundation (Països Baixos); Tourism Watch - Brot für die Welt (Alemanya).

El seu equip editorial va estar constituït per Ernest Cañada (Alba Sud), Kathrin Karschat (Naturefriends International), Laura Jäger (Tourism Watch - Brot für die Welt), Christina Kamp, Frans de Man (Retour Foundation), Sumesh Mangalasseri (Kabani), Mechtild Maurer (ECPAT Deutschland eV), Antje Monshausen (Tourism Watch- Brot für die Welt), Christine Pluss (Arbeitskreis für Tourismus & Entwicklung), Andy Rutherford (Fresh Eyes) i Carina Tremel (kate e.V.).Després d'intenses negociacions, el Programa de Desenvolupament Sostenible 2030 va ser adoptat al setembre de 2015 durant la cimera més gran de Nacions Unides. Si bé els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) centraven la seva atenció en els símptomes de l'extrema pobresa, el Programa 2030 tracta també d'abordar les causes estructurals i es basa en els Drets Humans. Donada la rellevància d’aquesta proposta global, en aquesta publicació es fa una revisió de cada un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seva relació amb el turisme. Per a cadascun d'ells es descriu com és la vinculació entre el turisme i aquest objectiu específic, s'identifiquen els principals reptes existents, com hauria avançar per assolir aquest objectiu des del terreny específic del turisme i es destaquen també alguns exemples d'acció.

L'informe pot descarregar-se en pdf fent clic aquí o bé pot accedir directament a cada un dels seus capítols a la seva pàgina Web.

índex:

Cap a la transformació del turisme
Objectiu 1: Sense Pobresa
Objectiu 2: Fam zero
Objectiu 3: Bona salut i benestar
Objectiu 4: Educació de qualitat
Objectiu 5: Igualtat de Gènere
Objectiu 6: Aigua potable i sanejament
Objectiu 7: Energia assequible i neta
Objectiu 8: Treball decent i creixement econòmic
Objectiu 9: Indústria, innovació i infraestructura
Objectiu 10: Reducció de les desigualtats
Objectiu 11: Ciutats i Comunitats Sostenibles
Objectiu 12: Consum responsable i producció
Objectiu 13: Acció climàtica
Objectiu 14: La vida sota l'aigua
Objectiu 15: La vida a Terra
Objectiu 16a: Bona governança
Objectiu 16b: Pau
Objectiu 16c: Violència contra els infants
Objectiu 17: Col·laboracions per a l'abast dels Objectius

Alba Sud ha participat en aquesta iniciativa com a una de les organitzacions promotores de l'edició de l'informe i a través del seu coordinador, Ernest Cañada, com a membre de l'equip editorial, qui a més ha redactat el capítol relacionat amb el treball decent i creixement econòmic en el turisme (Objectiu 8).

Pàgina web del projecte

La Web Transforming Tourism és una iniciativa de Tourism Watch que compta amb la col·laboració d'Alba Sud (Espanya); Arbeitskreis für Tourismus & Entwicklung (Suïssa); Ecpat Deutschland (Alemanya); Fresh Eyes - People to People Travel (Regne Unit); Kabani - the other direction (Índia); Kate (Alemanya); Naturefriends International (Àustria); Retour Foundation (Països Baixos); Tourism Watch - Brot für die Welt (Alemanya).

Imatge de Mariana Madureira | Projecto Bagagem, Brasilia

En ella, a més de l'informe Transforming Tourism. Tourism in the 2030 Agenda està previst allotjar materials i recursos per donar seguiment al compliment de l'agenda 2030 en relació al turisme.

Declaració de Berlín: Transformar el turisme

Durant la trobada celebrada a Berlín més de trenta persones procedents de 19 països d'Àfrica, Àsia, Europa i Llatinoamèrica vinculades a ONG, moviments socials i l'acadèmia van redactar la Declaració de Berlín: Transformar el turisme, que serà presentada en el transcurs de la fira ITB que se celebra a Berlín del 8 al 12 de març de 2017. Podeu descarregar la versió completa aquí:

- Berlin Declaration on "transforming tourism" (English version)

- Declaració de Berlín: "Transformar el turisme" (versió en castellà)

Alba Sud, a través d'Ernest Cañada, forma part dels redactors i signants de la Declaració.
Tant organitzacions com persones que vulguin signar i adscriure’s a la Declaració, poden fer-ho en aquesta adreça: tourism-watch@brot-fuer-die-welt.de

 

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.