Contacto Boletín

Infor | Turismo Responsable | Islas Baleares

31-05-2016

Estudi sobre el metabolisme energètic de les Illes Balears

Els investigadors Javier Ginard-Bosch, Jesús Ramos-Martín i Ivan Murray publiquen al Centre de Prospectiva Estratègica (CEPROEC) de l'Equador un estudi sobre els costos energètics del turisme de masses entre 1986 i 2012 a una de les principals destinacions turístiques mundials.


Crédito Fotografía: Amic Hoteles (bajo licencia creative commons)

L'estudi «El metabolisme energètic de les Illes Balears (1986-2012). Del turisme de masses a la crisi financera-immobiliària» ha estat publicat a la col·lecció Documents de Treball (núm. 3, 2015) del Centre de Prospectiva Estratègica (CEPROEC) de l’Institut d'Alts Estudis Avançats (IAEN) d'Equador.

Resum

Múltiples investigadors de diferents disciplines assenyalen una relació creixent entre el consum de combustibles fòssils i el deteriorament socio-ecològic. També apunten que l'expansió del capitalisme a escala planetària ha donat lloc a un desenvolupament desigual, ampliant les bretxes de riquesa i consum de recursos entre persones i territoris.

Des de la segona meitat del segle XX algunes regions de la Mediterrània, davant d'un nord d'Europa més industrialitzat i amb major poder financer, van enfocar la seva economia en el turisme i altres activitats de baix valor afegit. A Espanya, el tercer país més visitat del món, les Illes Balears són, probablement, una de les regions on el sector turístic té més pes en l'economia, representant gairebé la meitat del PIB. Per tant, estudiant el cas balear es pot arribar a conèixer millor les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de l'especialització regional basada en el turisme de masses.

La metodologia MuSIASEM ha estat desenvolupada en les últimes dècades per analitzar el metabolisme social des de la perspectiva de sistemes complexos. L'aplicació d'aquesta metodologia a l'estudi de les Illes Balears (1986-2012) ha permès observar que des de l'entrada d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea s'ha anat reforçant el negoci turístic-immobiliari donant lloc a un major consum d'energia fòssil, 1’increment de la inestabilitat laboral i una disminució de la productivitat.