RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | El Salvador

03-02-2010

Presentació pública de la Mesa de Turismo Rural Comunitario de El Salvador

Divendres 5 febrer 2010 tindrà lloc la presentació d'aquesta instància de coordinació del turisme rural comunitari a El Salvador, acompanyada de l'estrena del vídeo "Con poco se hace mucho", co-produït per Alba Sud i Fundación PRISMA.

Fundación PRISMA i ALBA SUD organitzen un acte públic de llançament de la Mesa de Turismo Rural Comunitario de El Salvador i la presentació del vídeo "Con poco se hace mucho".

LLOC: Museo Nacional de Antropología David J. Guzmán, San Salvador
DATA : Divendres 5 febrer 2010
HORA : de 8:00 am. a 12:00 pm.

El Turisme Rural Comunitari (TRC) ha començat a obrir-se pas com a una modalitat de turisme més inclusiva perquè distribueix de manera més equitativa els beneficis que genera. És la col.lectivitat qui manté el control dels seus recursos, i a més a més és qui decideix la destinació dels ingressos que rep. Per a les comunitats es tracta d'una font d'ingressos complementaris que afavoreix a dones, joves i fins i tot a persones de la tercera edat. Els comunitaris troben activitats en les quals desenvolupar nous rols productius com el treball com a guies turístics, serveis d'alimentació, allotjament i administració de petites empreses. Aquesta modalitat de turisme també és més sostenible ambientalment perquè estimula la restauració i la cura dels recursos naturals amb l'objectiu de mantenir l'atractiu del paisatge per atraure els visitants.

Com a activitat, el TRC contribueix a la valoració de llocs on la bellesa escènica és representativa de la bellesa rural, la qual cosa afavoreix la conservació de valuosos recursos naturals com boscos, rius i llacunes. Aquests recursos són protegits pels seus habitants i valorats per la seva aportació ambiental i el seu contingut històric. A nivell territorial, aquesta modalitat de turisme té la potencialitat de vincular la gestió local del turisme amb la gestió cultural i la conservació ambiental, enfortint el protagonisme dels actors locals.

Tot i els beneficis que s'obtenen amb aquest tipus de turisme és molt poc conegut. Les persones que s'aventuren a apostar-hi han de nedar contracorrent pel fet que hi ha molt poc suport institucional per a aquest sector i els que ho impulsen són en la seva majoria persones que desconeixen l'activitat. A més, aquesta modalitat de turisme es desenvolupa en àrees rurals, on l'accés a infraestructura, equipament i serveis bàsics és limitat, la qual cosa dificulta el seu desenvolupament.

En general, les iniciatives de Turisme Rural Comunitari han d'afrontar difícils condicions per a ser competitives en relació a altres ofertes turístiques, i fins ara aquest no ha estat un sector prioritzat en la política de turisme i per això no han comptat amb fonts de finançament ni incentius específics. De moment, les experiències existents s'han desenvolupat gràcies a fons de la cooperació i la solidaritat internacional sense que comptin amb un suport sistemàtic de la institucionalitat de l'Estat. Per afrontar aquests problemes, diversos actors s'han aglutinat a la Mesa de Turismo Rural Comunitario de El Salvador amb l'objectiu de ser un espai articulador dels actors interessats en el TRC dotant-los de representativitat i capacitat d'incidència per tal d'impulsar l'enfortiment i sostenibilitat del sector.

Objectiu General del Fòrum:
- Posicionar el tema del Turisme Rural Comunitari a l'agenda nacional

Objectius Específics:
- Llançament de Mesa com a espai de coordinació dels diversos actors vinculats a l'activitat turística.
- Donar a conèixer algunes experiències de Turisme Rural Comunitari a El Salvador a través de la presentació del vídeo "Con poco se hace mucho".

Programa:

8:00 a 8:30: Inscripció de participants

8:30 a 8: 45: Benvinguda i presentació

8:45 a 9:00: Presentació de la Mesa de Turismo Rural Comunitario de El Salvador i del treball que realitza: Pedro Fuentes, Associació Asociación de Reconstrucción y Desarrollo Municipal.

9:00 a 9:15: Introducció al vídeo: Ernest Cañada, Alba Sud.

9:15 a 9:45: Projecció del vídeo "Con poco se hace mucho"

9:45 a 10:50: Panel 1: Comentaris d'institucions de govern sobre el desenvolupament del TRC (MARN, PREMODER, CONAMYPE, MITUR, Secretaría de Cultura i Secretaría Técnica de la Presidencia).

10:50 a 11:15: Panell 2: Reaccions als comentaris del panell : I. Jorge Portillo-Mesa de TRC/Ruta de Paz y Rafael Leret -Representante de CASATUR.

11:15 a 11:30: Preguntes i comentaris.

11:30 a 12:00: Refrigeri.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.